Havudsigten ved Hirtshals

Under bedømmelse - Nordjylland

Byforum Hirtshals inviterer – værsgo’… tag plads på Havudsigten, den 180° krumme og 20 meter lange bænk i to etager, beliggende lige midt i naturen og et kort stenkast fra havstokken. Her vil der være siddeplads til mange, vælg selv om du vil nyde den medbragte madpakke, dyrke det gode fællesskab med andre eller blot vil nyde udsynet over havet og filosofere lidt over tilværelsen.

Hvad er idéen?

Vi ønsker at opgradere et eksisterende udkigspunkt med gode opholdsfaciliteter. Simpelthen til et attraktivt sted, hvor lokale beboere, byens gæster og turister i højere grad søger hen for at nyde havudsigten, følge solens bane over horisonten, spotte skibstrafikken i det fjerne eller opleve besejlingen af Hirtshals Havn.
Indsatsen skal medvirke til at gøre Hirtshals til et endnu bedre bosted, et udflugtsmål og tiltrækningsattraktion for dagsbesøgende og turister, der er på ophold på byens overnatningssteder eller sommerhusområder.

Hvor skal idéen realiseres?

Vi ønsker at etablere en stationær udkigspost med gode og tilstrækkelige siddepladser på naturområdet ”Leret” tæt beliggende ved kystskrænten ovenfor strand og hav lige nord for Hirtshals Camping. Stedet udgør egentlig byens yderste næs mod Skagerrak og den frie 180°udsigt herfra er formidabel. En grusvej fører til stedet fra Kystvejen og flere trampede stier passerer stedet. Uanset om man er til fods eller i køretøj, er der let adgang til stedets herlighed. Og der findes trappe til stranden i nærheden.

Hvad omfatter projektet?

En opholdsplads bestående af en halvmåneformet bænk i to plan med totalhøjde 1,1 m og en diameter på ca. 12 m. Konstruktionen fremstilles af et pladsstøbt betonfundament, hvorpå der etableres solide siddeflader i form af egeplanker i to forskudte plan.
En skulpturel markant udformning, der refererer til lokalmiljøets rustikke udstråling, men formgivet med fokus på en både spændende og velfungerende opholdsplads. Konstruktionen får et skrånende fald mod syd, beplantes med områdets vilde fauna og vil derfor ikke være synlig fra landsiden.
Konstruktion og materialevalg er prioriteret imod særlige robuste egenskaber for høj vejrbestandighed, der passer til stedets tætte beliggenhed ved havet, den saltmættede luft og vind og vejr barske belastning.

Hvem står bag projektet?

Byforum Hirtshals - er organiseret som en frivillig forening, der drives af frivillige ulønnede ildsjæle. Driften finansieres gennem kontingent fra medlemmerne samt med projektstøtte fra kommune, donorer og fonde.
Foreningen har til formål gennem initiativer og samarbejde at skabe basis for vækst og udvikling i bred forstand i 9850-Hirtshals lokalområde.
Byforum vil være ansvarlig for drift af installationen ”Havudsigten”, og Hjørring Kommune vil være ansvarlig for vedligehold af vej og tilliggende areal.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Vi forventer, at stedet vil blive anvendt som et samlingssted for skoleklasser, børnehaver, motionsgrupper, naturinteresserede, familier på udflugt samt for mange af områdets erhvervs- og interesseorganisationer.
Byforums frivillige servicegruppe ”Fortovsmatroserne” vil tage sig af opsyn, pleje og vedligeholdelse af stedet og dets installationer.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Nyt udflugtsmål for alle, som holder af fri natur og det friske havmiljø. Lokale beboere, besøgende fra regionen, gæstende turister på ophold i byen vil søge til udkigsposten og handicappede har let adgang.
Byens årlige Naturmøde kan anvende stedet for indslag med nærstudier af områdets biodiversitet og fugleliv mv. Hærvejens og Nordsøstiens ruter passerer udkigspunktet og stedet falder naturligt ind som en rasteplads for de vandrende.
Havudsigten integreres senere i forløbet af Byforums projekt ”Udsigtssti ved Hirtshals”, en 3,2 km fodgængersti mellem Nordsøen Oceanarium og Hirtshals Fyr.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Der er fri adgang til Havudsigten, og den er tilgængelig for alle besøgende året rundt i alle døgnets timer.

Projektfakta

Samlet budget

290.000 kr.

Ansøgt beløb

240.000 kr.

Beliggenhed

Kystvejen 6
9850 Hirtshals
Hjørring Kommune

Organisation

Byforum Hirtshals
Hjørringgade 60
9850 Hirtshals
www.byforum-hirtshals.dk

Kontakt

John Kongerslev

bykoordinator@byforum-hirtshals.dk