Masser af hjerterum – støt os med fællesrum.

Støttede projekter - Region Hovedstaden

Vi vil skabe et nyt fællesrum og et nyt og større køkken i hjertet af vores værested, så vi kan styrke og udvide vores fællesskab. Vi skal have en bedre udnyttelse af pladsen, så vi kan være flere brugere sammen om at lave mad, ligesom vi kan invitere til fællesspisning. Målet er at sikre et stærkt fællesskab omkring både madlavning og spisning i værestedet.

Hvad er idéen?

For os der kommer i Gang i Gaden (GiG) er værestedet vores faste holdepunkt, men det er desværre meget slidt. Vi har under Corona-nedlukningen malet, spartlet og sat lamper op. Vi har selv gjort alt, hvad vi kunne, for at opgradere vores sted – nu har vi brug for professionel hjælp til at komme i mål. Vi ønsker os et nyt fællesrum og køkken, som skal være hjertet af værestedet og rammen om vores sociale fællesskab og derigennem bidrage til vores sundhed og trivsel. Underværker kan hjælpe os med at realisere vores drøm om bedre rammer for vores fællesskab.

Hvor skal idéen realiseres?

I værestedet Gang i Gaden på Vesterbro - et frivilligt mødested, der skaber ro og fællesskab for ca. 100 brugere. Her får udsatte voksne sundhedsfaglig og psykosocial støtte, nye fællesskaber og mod på livet. Under Corona har vi for alvor savnet fællesskabet - særligt madfællesskabet. Vores nuværende køkken er 8 kvm og meget slidt. Den meget begrænsede arbejdsplads gør det svært at overholde gældende hygiejneregler og udfordrende at lave mad til de mange brugere, der kommer på daglig basis. Gulvet er slidt og har mange sprækker, så det er svært at gøre ordentligt rent.

Hvad omfatter projektet?

Vi vil nedlægge det oprindelige køkken og bygge et nyt køkkenrum midt i værestedet, som matcher de behov, vi har for at lave mad til mange mennesker dagligt. En del af væggene laves af glas, så køkkenet åbnes op mod fællesrummet og samtidig lever op til hygiejnekrav. Fra køkkenet ud mod spisestuen laver vi en bardisk, hvorfra der kan serveres kaffe mv.
Vi ønsker at lægge nyt linoleumsgulv i hele værestedet for at kunne gøre ordentligt rent.
Vi vil etablere en plantevæg i fællesstuen, både for at skabe et sundere indeklima og til glæde for fællesskabet, da mange er glade for at have grønne planter omkring sig.
Stemningen i GiG er hjemlig og hyggelig. Vi skal i fællesskab designe og indrette fællesrum og køkken, så det kommer til at passe ind i resten af værestedet, som er præget af, at vi selv står for al vedligehold, indretning og medudvikling af værestedet. Vi kan selv varetage en del af de lettere håndværksmæssige opgaver som maling, opsætning af lamper, hylder mm.

Hvem står bag projektet?

Brugere i GIG er ildsjæle på hver deres måde, og kommer alle til at deltage i processen i det omfang de kan. Projektet har en planlægningsfase og en udførende fase. I første fase vil brugere af værestedet, medarbejdere og professionelle håndværkere i fællesskab re-designe vores fællesarealer. I anden fase fører håndværkerne an, men brugerne hjælper til, hvor det giver mening. Plantevæggen designes og udføres i samarbejde med Settlementets socialøkonomiske gartnerservice, Grønne Kræfter. Vi estimerer, at ca. 30 frivillige vil deltage i planlægningen og udførelsen af projektet.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Gang i Gaden er centralt placeret på Vesterbro og har en tæt kontakt til lokalmiljøet, bl.a. ved deltagelse i diverse byfester og events mm. Vi er ildsjæle på Vesterbro, og spiller en positiv roller i gadebilledet gennem vores tilknytning til Gang i Gaden. Vi har allerede et tæt samarbejde med Vesterbros gadepræst, lokalpolitiet og en række andre sociale organisationer. Med nye større fælleslokaler får vi bedre mulighed for at invitere vores samarbejdspartnere og lokalmiljøet til forskellige dialogfremmende aktiviteter, fællesspisning, events mm.

Hvem gavner projekter og hvordan?

I vores fællesskab kommer vi med forskellige baggrunde, men fælles for os er, at vi lever en tilværelse på kanten af samfundet. Vores liv er præget af kaos, misbrug, mangel på struktur og overskud. GiG er vores helle - for mange som en familie. Et sted hvor vi mødes på lige fod, og hvor måltidet samler os som fællesskab. At kunne spise sammen med andre er altafgørende for vores velbefindende og følelse af at høre til. Det giver stolthed og ejerskab at have lavet dagens frokost. Et nærende måltid giver mætte maver, fysisk velvære og overskud til at tage hånd om andre ting.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Værestedet har åbent mandag - fredag kl. 9.00-14.00. Indimellem afholder værestedet også eftermiddags- og weekendaktiviteter. Med de nye fællesrum er vores ambition at invitere til fire fællesspisninger om året, samt til kreative workshops fire gange årligt, f.eks. op til påske og jul.

Projektfakta

Samlet budget

977.735 kr.

Ansøgt beløb

855.500 kr.

Beliggenhed

Istedgade 114
1650 København V
København Kommune

Organisation

Værestedet Gang i Gaden
Istedgade 114
1650 København V
https://settlementet.dk/gang-i-gaden/

Kontakt

Aja Bierring Kristoffersen

aja@settlementet.dk