Byens Hus - projektudvikling - samlingssted for borgere og foreninger i udviklende samvær

Udvalgte projekter 2023 - Region Midtjylland

Ideen er forbedring af eksisterende rammer og lokaler til et fleksibelt og nutidigt udtryk/anvendelse. Byens Hus er det nye samlingssted i Bjerringbro for Byens borgere uanset alder. Det er det naturlige hjemsted for lokale foreninger, og det er stedet, hvor frivilligt arbejde udmøntes og forankres.
Huset, som via bestyrelse og brugere, skal sammenbinde det offentlige med frivilligheden.

Hvad er idéen?

Her og nu projektet er, at vi ønsker samarbejde med arkitekt, for at få bygningens muligheder og potentiale beskrevet og skitseret, og få lagt en samlet plan for renovering og optimering - herunder energirenovering.
Slutmålet er en fleksibel fuldt renoveret og energioptimeret bygning, der emmer af aktivitet, og af byens borgere i alle aldre, opfattes som det naturlige samlingssted for en mangfoldighed af arrangementer og aktiviteter af sociale, sundhedsfremmende såvel som kulturel karakter.
For at rumme mangfoldigheden, har vi behov for at optimere og renovere bygningen til de nye formål.

Hvor skal idéen realiseres?

Den gamle DSB stationsbygning fra 1863.Byens ældste bygning.
Vi har som forening fået uopsigelig og meget fordelagtig lejekontrakt som løber i 20 år, og med forventning om forlængelse i ny langtidsaftale efter de første 20 år. Efter Foreningens opstart er Byens Hus blevet en integreret del af Helhedsplanen for Bjerringbro by. Bygningen har stor kulturhistorisk betydning for byen ligesom den er det naturlige bindeled mellem de sydlige og nordlige dele af byen - som er adskilt af Gudenåen. Et borger- og kulturhus, der skaber sammenhængskraft i byen, da vi ikke længere har et forsamlingshus.

Hvad omfatter projektet?


Aktuelt for denne ansøgning udarbejdelse af en teknisk gennemgang af bygningen, skitseforslag og totalrenoveringsplan for alle 440 etagemeter.
Dette skal desuden danne grundlag for de videre ansøgningsprocesser og ansøgningsprocesser i kommunen med hensyn til byggetilladelser og anvendelser af bygningen. Bygningens nuværende lidt statiske rum ønskes omdannet til en mere fleksibel ramme for alle aktiviteter, således at rummene kan bruges af flere deltagere ad gangen. Dette vil være understøttende for vores generelle økonomi.
Vi ønsker at skabe rammerne for en mangfoldighed af aktiviteter, der giver brugerne livskvalitet i form af viden, sociale fællesskaber og aktiviteter som skaber positiv udvikling for den enkelte.
Vi ønsker eksempelvis mere dedikerede lokaler til Mænds Mødested og andre dedikerede lokaler til e - sport mv.
På sigt således en total renovering af bygningen.

Hvem står bag projektet?

Hele projektet varetages af en bestyrelse med mangesidige kompetencer, som har stået i spidsen for en foreløbig renovering, således at en lang række aktiviteter har kunnet igangsættes.
Den renovering der er sket hidtil, er sket dels med økonomisk støtte fra lokale virksomheder, foreninger og fonde, og dels gennem frivilligt arbejde fra primært uddannede håndværkere.
Det betyder, at vi har kunnet igangsætte aktiviteter, så vi kan finansiere bygningens drift.
Også fremover vil driften skulle sikres af bestyrelsen, gennem frivilligt arbejde, og kommunal støtte af enkeltaktiviteter.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Allerede nu er lokalsamfundet involveret i form af formelle og uformelle samarbejder.
Der er på sundhedsområdet samarbejder med Viborg kommunes Sundhedssatelit, med lokale værksteder som trædrejeri, med Byforum (byens overordnede forening), med Viborg kommunes kultur,- fritids og social forvaltninger, med Røde Kors, med bypedellerne i byen, med landsorganisationen Mænds Mødesteder, med lokale idrætsforeninger og DBU om e - sport, med mentorarbejde med ungdomshuset Broen, med stiftelse af en sorggruppe, med lokale pengeinstitutter og med lokale fonde, der har givet stor støtte i det forløbne.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Projektet understøtter identitet og sammenhængskraft i byen og giver næring til Byens hus som samlingspunkt for alle byens borgere, foreninger, detail og virksomheder. Vi gør i dag en forskel og forventer med en plan over husets potentialer at blive byens bindeled. Vi har opbakning fra Viborg Kommune til at løfte større sociale opgaver i samfundet.

Allerede nu drives bl.a.
Mænds Mødesteder (landsdækkende organisation)
Sprogcafe for flygtninge( drives af Røde Kors )
E-sport for unge i samarbjde med DBU
Sorggruppe - i samarbejde med Sundhedssatellitten
Skak aftener
Kulturelle arrangementer

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Foreningen er åben for alle såvel enkeltpersoner, familier, foreninger og virksomheder i form af medlemsskab. I vedtægterne er der sikret ligebehandling af alle medlemmer. Desuden værested og sprogcafè for ukrainske og andre flygtninge i samarbejde med det lokale Røde Kors. Alle medlemmer har samme mulighed for lokaleanvendelse og leje.

Projektfakta

Samlet budget

418.750 kr.

Ansøgt beløb

418.750 kr.

Beliggenhed

Banegårdspladsen 12 - 14
8850 Bjerringbro
Viborg

Organisation

Foreningen Bjerringbro Station - Byens hus
Banegårdspladsen 12 - 14
8850 Bjerringbro
www.bjerringbrostation.dk

Kontakt

Lars Haahr

lars.haahr@outlook.dk