Scenen i Stoholm - Det udendørs forsamlingshus

Udvalgte projekter 2023 - Region Midtjylland

I Stoholm er der mange muligheder for at dyrke sport ude og inde, men der er ikke noget udendørs samlende socialt-kulturelt tilbud til børn, unge og ældre. Derfor vil vi genskabe forsamlingshustanken og flytte det ud i vores parkanlæg som erstatning for den gamle scene og etablere dette projekt som hele byens udendørs forsamlingshus.

Hvad er idéen?

Formålet med projektet er at genskabe forsamlingshustanken og lave hele byens fælles udendørs mødested til events, forsamlinger, koncerter, til affaldsindsamling, løb og meget mere. Derved får vi en platform for at samle byen til udendørs arrangementer og events men stadig med mulighed for at søge ly og læ. Stedet bliver også base for by-pedellerne.
Formålet er også at åbne det gamle anlæg op for flere brugergrupper. Og I og med, at det udendørs forsamlingshus bliver offentligt tilgængeligt kan man altid kigge forbi .

Hvor skal idéen realiseres?

Anlægget i Stoholm er placeret i den østligste del af byen tæt på plejehjem, kirke, skole og handelsgaden. Anlægget er en af byens større grønne rum og grænser op til det omkringliggende byhus- og almen bolig miljø. I 2021 er der etableret nye toilet- og udekøkken faciliteter for midler tilovers fra byfornyelsespuljen.
Anlægget dækker over et areal på ca. halvandet hektar og er fuldt beplantet med bla. velvoksne rumdannende bøgetræer.

Hvad omfatter projektet?

Projektet omfatter en fremtidssikret og fleksibelt overdækning der både kan bruges til de lidt større koncerter - men også i det daglige som madpakkehus, lege/opholdsområde samt samlingssted for byens borgere. Samtidig ønskes der en backstage bygning der understøtter de frivillige indsatser i kulturlivet i byen - f.eks. til festugen, forestillinger og koncerter - men også som et hjemsted for Stoholms frivillige bypedeller. Projektet er består af scene, platforme, backstage og toilet/ udekøkken. Ved hjælp af midler fra byfornyelsespuljen samt støtte fra Viborg Kommune er grunden byggemodnet og klargjort til at tage imod projektet i sin helhed og toilet /udekøkken delen er allerede etableret. Der er i den forbindelse etableret et teknikrum hvor der er gjort klar til strøm til støre koncerter og der er trukket kabel ud i anlægget for tilslutning af yderligere strøm i forbindelse med koncerter, festuge arrangementer mm.

Hvem står bag projektet?

Stoholm Borgerforening er udførende på projektet i samarbejde med en lang række af forskellige aktører fra byen – herunder bypedellerne hvis fornemste opgave er at få Stoholm til at fremstå velholdt og indbydende. Bypedellerne får til huse i lokale i det nye projekt.
Ejerforhold: Viborg Kommune er ejer. Carina Pilgaard, Natur og Vand, cpi@viborg.dk, 8787 5562 er kontaktperson.
Drift: Borgerforeningen står for driften overordnet set. vand leveres gratis. Kommunen betaler strømmen. Bypedellerne passer og vedligeholder bygningsmassen.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Projektet er forankret i Stoholm Borgerforening, som er den samlende forening for byen og området. Vi har lavet flere workshops om indholdet i projektet, som er løbende tilpasset til det, som vi søger med her.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Alle aldersgrupper i Stoholm er stort set repræsenteret med de daglige brugere af anlægget som fx beboerne på plejehjem der går ture, dagplejebørn der leger på legepladsen samt alle de lokale der bruger anlægget både som ophold men også som et smukt genvej igennem byens boligområder.
De daglige brugergrupper forventes udvidet, da det nye projekt fremstår åbent og fleksibel i sin funktion og kan bruges som madpakkehus eller til overdækket opholdsrum for byens unge. Samtidig kunne det tænkes at kirken vil bruge scenen til udendørs gudstjenester
og skolen kunne bruge området til udeundervisning.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Det udendørs forsamlingshus bliver offentligt og frit tilgængeligt som en helhed. "Mellemrummet" bliver bypedellernes samlingssted og med møderum og depot vil det kræve en nøgle at komme ind. Dog vil der være åbent og tilgængeligt i det tidsrum, hvor der er bypedeller eller aktiviteter på stedet.
Toilet og udekøkken vil være frit tilgængelige.

Projektfakta

Samlet budget

5.248.279 kr.

Ansøgt beløb

1.000.000 kr.

Beliggenhed

Anlægget
7850 Stoholm
Viborg

Organisation

Stoholm Borgerforening
Valmuevej 1
7850 Stoholm
https://stoholmby.dk/

Kontakt

Stefan Stricker-Jensen

stefan7850@gmail.com