Langø - Fjordens perle

Under bedømmelse - Region Sjælland

Yderst i Nakskov fjord ligger Langø i et naturskønt område. De senere år er havnen og landsbyen blevet styrket via flere initiativer, hvor forskellige aktører har samarbejdet. Der er dog behov for en større indsats. Fase 1 består af etablering af et museum i det gamle is-blokhus, etablering af ny indre bro og terrasser i lystbådehavnen og hjælp til konkretisering af en større projektansøgning.

Hvad er idéen?

Formålet med projektet er at udnytte havnens faciliteter bedre. Det er vigtigt at bevare kulturarven i form af det tidligere is-blokhus, der omdannes til et museum/informationscenter som skal fortælle historien om Langø og Langø havn, give besøgende en mulighed for en aktiv oplevelse og information om muligheder i fjorden og lokalområdet. En ny indre bro, som binder havnen sammen og de nye picnicsteder, vil styrke brugen af havnen. Derudover skal projektet være grobunden for en række af større bæredygtige tiltag på havnen, som vil øge turismen og dermed styrke lokalsamfundet.

Hvor skal idéen realiseres?

Projektet skal gennemføres på Langø havn, fordi den har en helt unik og naturskøn placering i Nakskov fjord. På havnen ligger et lille is-blokhus, hvor fiskerne i gamle dage hentede deres is, så fiskene kunne holdes kolde indtil de kom i havn. Bygningen er slidt af vind og vejr og det er vigtigt for os at bevare denne kulturhistoriske perle. Derudover er der behov for at skabe en mere attraktiv havn, ved at binde de inderste broer sammen og skabe flere opholdssteder, så de passer ind i de smukke omgivelser som mange besøgende lystsejlere, cykelturister og autocampere vil nyde godt af.

Hvad omfatter projektet?

Der er behov for en ny indre bro, som samler lystbådehavne og samtidig oprettes flere steder, hvor gæster kan opholde sig og nyde den gode udsigt. Desuden vil vi nænsomt restaurere is-blokhuset. Vi ønsker at etablere et museum/informations- og aktivitetscenter som fortæller landsbyen og havnens historie. Der vil bl.a. være interaktiv formidling til både børn og voksne, GoMystery ture i området og lignende, som kan være med til at give besøgende en positiv oplevelse.
Via projektet skal der skabes et grundlag for en større ansøgning, som iværksætter større bygningsmæssige ændringer. Disse ændringer vil få stor betydning for besøgende og lokalsamfundet. Nuværende grill og fiskebar er velbesøgt, men den er ikke isoleret, har alt for få siddepladser og bygningen skal derfor nytænkes. Ydermere ønsker vi at etablere indkøbsmulighed af dagligvarer og den nuværende fiskevogn skal integreres i det nye tiltag.

Hvem står bag projektet?

Der er etableret en styregruppe med repræsentanter for Langø Bådelaug, Langø Havn I/S, Langø bylaug, Restauratør på Grill og lokal købmand. Der er derudover nedsat en arbejdsgruppe som står for udformning af ansøgninger og som refererer til styregruppen. Bådelauget vil være ansvarlig for vedligeholdelse af bådebroer, Langø Havn I/S vil være ansvarlig for bygningerne og Langø Bylaug vil være ansvarlig for indholdet af museet.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Der er blevet afholdt informationsmøde for interesserede med deltagelse af 125 personer i Langø Forsamlingshus (se vedhæftede artikel fra Folketidende. Derudover forventer vi at afholde et informationsmøde for alle interesserede, når vi modtager bevillinger. Medlemmer fra de involverede virksomheder og foreninger vil deltage aktivt ved nogle af restaureringerne. Partnernes medlemmer vil herudover bidrage ved arrangementer (havnefest) for at skabe den nødvendige kapital til drift af museum/informationscenter.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Målgruppen er beboerne i Langø, beboerne på Vestlolland samt de mange turister, der hvert år besøger Lolland og Nakskov Fjord. Projektet vil betyde endnu mere liv på havnen, en styrkelse af fællesskabet i landsbyen og en meget bedre samhørighed mellem de forskellige parter, der findes på havnen. Vi forventer også at det vil medføre flere overnatninger i byen og at nogle af udlejningsejendommene bliver solgt og at køberne vælger at involvere sig i aktiviteterne i Langø.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Stedet er 100 % tilgængelig for offentligheden og benyttes allerede af mange lokale og besøgende. Når museet står færdigt, vil åbningstider anføres.

Hvordan er bæredygtighed tænkt ind i jeres projekt?

Ved renovering vil der blive benyttet bæredygtige materialer og renovering af Isblokhuset vil blive gennemført, så driften efterfølgende bliver så ressourceffektiv som muligt, med henblik på varme og lys.

Projektfakta

Samlet budget

2.030.039 kr.

Ansøgt beløb

990.402 kr.

Beliggenhed

Havnen 1b
4900 Nakskov
Lolland

Organisation

Langø Bådelaug
Langø Havn 1b
4900 Nakskov
langoe-lystbaadehavn.dk

Kontakt

Jan Sørensen

Janauto@mail.dk