Underværker sætter fokus på bæredygtige tiltag i byggeriet og bygningskulturen

False

I 2023 stod byggeriet og vores bygninger for op til 30 procent af Danmarks samlede CO2-udledning. Det gør det byggede miljø til en vigtig brik i den grønne omstilling.  Med fire grønne fokusområder vil Underværker fra 2024 sætte større fokus på miljømæssig bæredygtighed i ildsjælenes byggeprojekter. Støtte fra Underværker giver nemlig en unik mulighed for at afprøve, teste og undersøge, hvordan vi kan arbejde med klima- og ressourcebesparende tilgange til byggeriet samtidig med at vi styrker fællesskaber og lokalsamfund.

Kan ler, ålegræs og gamle vinpropper bruges, når det forladte diskotek skal laves om til nyt lokalt øvelokale og musikscene? Kan fællesspisninger foregå i et gammelt klubhus, der opdateres, frem for i et nyt byggeri? Og kan det ligefrem styrke det lokale fællesskab at mødes om at vedligeholde fælleshusets gamle kernetræsvinduer i stedet for at købe nye?

Der er brug for at tænke nyt, når vi bygger, renoverer og vedligeholder vores bygninger med blik for den grønne omstilling. Det gælder også i Underværker, hvor ildsjæle over hele landet arbejder med vores fælles bygningskultur for at styrke lokale fællesskaber. Derfor skal Underværker gerne blive et folkeligt laboratorium for bæredygtige tiltag inden for byggeri og bygningskultur.

”Ildsjæle ser potentialer og muligheder før alle andre – det ved vi fra mere end 10 års samarbejde. Og de tør at eksperimentere og lege med løsninger, som den etablerede branche måske endnu ikke er klar til. Vi håber, at projekterne i Underværker-kampagnen kan være folkelige rum til eksperimenter for bæredygtige tiltag i byggeriet og bygningskulturen – og at de derigennem kan inspirere andre aktører i den grønne omstilling af byggesektoren,”
fortæller Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania og ansvarlig for udviklingen af Underværker-kampagnen.

Et styrket fokus på miljømæssig bæredygtighed fra 2024 supplerer Underværkers ambition om at skabe socialt, kulturelt og økonomisk bæredygtige projekter. Målet med kampagnen er fortsat at støtte projekter, der skaber nyt liv, nye aktiviteter og gode rammer om fællesskab over hele landet.

 

 

Opdater din ansøgning

 

Har du allerede en ansøgning liggende til Underværker 2024? Så skal du gå ind og opdatere den inden ansøgningsfristen d. 29. februar 2024.

Vi vil gerne give jer ansøgere mulighed for at fortælle juryen, hvordan I ønsker at arbejde med bæredygtige tiltag i projektet. Vi har derfor indarbejdet et nyt spørgsmål i ansøgningsmodulets projektbeskrivelse, som skal besvares for at komme i betragtning hos juryen. Vi glæder os til at se jeres ansøgninger!

Få viden og værktøjer til dit projekt

Få viden og værktøjer til dit projekt

Find viden, værktøjer, tips og tricks til udviklingen af dit Underværk. På siden 'Viden og værktøjer' har vi samlet noget af alt det, der kan hjælpe jer til at udvikle projekter, der skaber nyt liv, nye mødesteder, nye bæredygtige tilgange til byggeriet og lokal udvikling.

Læs mere