Motorfabrikkens samling og værksted
Støttede projekter
Hvad er idéen?
Motorfabrikken Marstal er genopstået som base for et engageret og nysgerrigt værksted. Et værksted, hvor den originale koldkrigstunge maskinpark og de verdensberømte motorer slår takten an med ny teknololgi og fremtidssikrende idéer. På Motorfabrikken er frivilligkorpset af Motormænd og deres oprindelige håndværk fundamentet i formidlingen af Marstals industrihistorie. En historie som lokale såvel som turister, uddannelsesinstitutioner såvel som professionelle kan få indblik i og bygge fremtiden på.
Projektets mål var at skabe en dyb forankring i lokalsamfundet, grundlægge et skabermiljø og bidrage til Ærøs erhvervsudvikling. Derfor har projektet været tredelt:
VÆRKSTEDERNE
Hvor de gamle motorer bliver udstillet, demonstreret og restaureret af fabrikkens tidligere lærlinge. Og hvor værkstedsfaciliteterne også bruges af yngre opfindere og lokale studerende med motorolie i blodet.
DYNAMO
Hvor maritime start-ups og mindre virksomheder arbejder i et inspirerende miljø med mulighed for sparring og samarbejde.
OMDREJNINGSPUNKTET
Eventsal hvor virksomheder fra hele landet afholder seminarer og workshops i unikke omgivelser. Hvor øboere såvel som verdensborgere deles om gode oplevelser.
Hvor skal idéen realiseres?
Den over 100 år gamle motorfabrik har dannet de perfekte rammer for et projekt, der ville kombinerer industrihistorie med ny innovation.
Vi har flyttet Marstal Søfartsmuseums samling af Marstal-motorer tilbage, hvor de oprindeligt er fremstillet. Vi har indrettet ca. 150 kvadratmeter som værksted og samling, der ligger i umiddelbar forlængelse af hinanden. Værkstedet og samlingen er en integreret del af Motorfabrikkens øvrige aktiviteter, hvor arkitektur og indretning danner et hele, der udtrykker stedets samlede vision.
Hvad omfatter projektet?
Projektet indebar en flytning af Søfartsmuseets samling af motorer samt etablering af værksteder og samling på Motorfabrikken, hvilket har indbefattet en ombygning af den nordre ende af fabrikken.
Derudover ønskede vi at tilføre Motorfabrikkens nye værksted tidssvarende teknologi og maskiner, der skal indkøbes til formålet. Vi ville skabe et unikt værksted, hvor brugerne kan gå på opdagelse i et inspirerende maskinrum, der samler nutid og fortid.
Hvem står bag projektet?
Projektet organiseres i et samarbejde mellem Motorfabrikken Marstals Erhvervsdrivende Fond som ejer bygningen, støtteforeningen Startpatronerne og Søfartsmuseet Marstal.
Et frivilligkorps bestående af fem motormænd er ansvarlige for formidling af oprindeligt håndværk samt vedligehold af motorer. Støtteforeningens medlemmer står til rådighed med frivillig arbejdskraft på fabrikken, og de har fri adgang til værksted og huset generelt. Det har altid været Motorfabrikkens ambition at være noget for hele Ærø. Som et projekt, man føler stolthed over og har lyst til at engagere sig i.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Motorfabrikken er centralt placeret på havnen og er en integreret del af Marstals historie og maritime-DNA. Projektets relation til lokalsamfundet er styrke gennem bl.a. samarbejde med øens uddannelsesinstitutioner (herunder særligt Navigationsskolen og HF-Søfart). Og for lokalbefolkningen gennem en lang række af aktiviteter, fx workshops, koncerter, foredrag mm. Håbet er i sidste ende, at Motorfabrikken samlet set kan være med til at løfte et ellers stagnerende lokalsamfund. Fabrikken havde ved projektstart 1412 facebookfølgere, 157 støttemedlemmer og 241 nyhedsbrevsmodtagere.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning