Motorfabrikkens samling og værksted

Støttede projekter

Hvad er idéen?

Motorfabrikken Marstal skal genopstå med et værksted. Et værksted, hvor den originale koldkrigstunge maskinpark og de verdensberømte motorer slår takten an med ny teknololgi og fremtidssikrende idéer.

Værkstedet skal være base for et engageret og nysgerrigt miljø af unge og gamle opfindere med motorolie i blodet. På Motorfabrikken er frivilligkorpset af Motormænd og deres oprindelige håndværk fundamentet i formidlingen af Marstals industrihistorie. En historie som lokale såvel som turister, uddannelsesinstitutioner såvel som professionelle kan få indblik i og bygge fremtiden på.

Hvor skal idéen realiseres?

Den over 100 år gamle motorfabrik danner de perfekte rammer for et projekt, der kombinerer industrihistorie med ny innovation.

Vi flytter Marstal Søfartsmuseums samling af Marstal-motorer tilbage, hvor de oprindeligt er fremstillet. Vi indretter ca. 150 kvadratmeter som værksted og samling, der ligger i umiddelbar forlængelse af hinanden. Værkstedet og samlingen bliver en integreret del af Motorfabrikkens øvrige aktiviteter, hvor planen er, at arkitektur og indretning danner et hele, der udtrykker stedets samlede vision.

Hvad omfatter projektet?

En flytning af Søfartsmuseets samling af motorer samt etablering af værksted og samling på Motorfabrikken, hvilket indbefatter en ombygning af den nordre ende af fabrikken.

Derudover ønsker vi at tilføre Motorfabrikkens nye værksted tidssvarende teknologi og maskiner, der skal indkøbes til formålet. Vi vil skabe et unikt værksted, hvor brugerne kan gå på opdagelse i et inspirerende maskinrum, der samler nutid og fortid.

Hvem står bag projektet?

Projektet organiseres i et samarbejde mellem Motorfabrikken Marstals Erhvervsdrivende Fond (under stiftelse), som ejer bygningen, støtteforeningen Startpatronerne og Søfartsmuseet Marstal.

Et frivilligkorps bestående af fem motormænd bliver ansvarlige for formidling af oprindeligt håndværk samt vedligehold af motorer. Støtteforeningens medlemmer står til rådighed med frivillig arbejdskraft på fabrikken, og de har fri adgang til værksted og huset generelt. Det er Motorfabrikkens ambition at være noget for hele Ærø. Som et projekt, man føler stolthed over og har lyst til at engagere sig i.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Motorfabrikken er centralt placeret på havnen og er en integreret del af Marstals historie og maritime-dna. Projektets relation til lokalsamfundet styrkes bl.a. gennem samarbejde med øens uddannelsesinstitutioner (herunder særligt Navigationsskolen og HF-Søfart). Og for lokalbefolkningen gennem en lang række af aktiviteter, fx workshops, koncerter, foredrag mm. Håbet er i sidste ende, at Motorfabrikken samlet set kan være med til at løfte et ellers stagnerende lokalsamfund. Fabrikken har på nuværende tidspunkt 1412 facebookfølgere, 157 støttemedlemmer og 241 nyhedsbrevsmodtagere.

Projektfakta

Samlet budget

1.487.500 kr.

Støttebeløb

750.000 kr.

Beliggenhed

Havnegade 11
5960 Marstal

Kontakt

Julie Skaar

info@motorfabrikkenmarstal.com