INSP! hvor alle kan gøre en forskel

Støttede projekter

Hvad er idéen?

INSP er et visionært bud på, hvordan et medborgerhus bør fungere i det 21. århundrede. Et proaktivt og levende hus, der med borgernes talenter og ressourcer skaber idéer, produkter og oplevelser, der kommer hele samfundet til gode. Kernen er "skab selv sammen". Det skal det blive ved med.
Hjertet i INSP var en gammel bygning, som var i så dårlig stand, at der var fare for at INSP mistede sin base og fundament for at knopskyde og udvikle flere nye idéer til fællesskab, liv og nærvær. Målet for de mange frivillige og ildsjæle var at bevare og fremtidssikre det hus, der er hele Roskildes fælleshus.

Hvor skal idéen realiseres?

INSP har siden 2011 holdt til i det nedlagte skoleslagteri, som ligger centralt i Roskilde. Bygningen er det originale INSP som fremstår rustikt og er en vigtig del af INSPs særegenhed og har dannet ramme for det borgerdrevne samlingssted og mangfoldige liv i bydelen. Udfordringen var bygningens klimaskærm der ikke var tidssvarende og tilstrækkelig.
Det krævede en gennemgående renovering og istandsættelse, så det eksisterende miljø kunne bestå og sikre at de 9 lokaler og indgange til huset fortsat kunne rumme alt fra koncerter, netværk for ledige, folkekøkken, træværksted, kunstudstillinger mm.

Hvad omfatter projektet?

INSPs styrke ligger i at skabe rammen for at borgere mødes på tværs og sikre at nye fællesskaber og idéer opstår.
Der var behov for at taget blev udbedret, vinduer tilbageført til original eller skiftet, varmekilder tilført, kælderrum fugtsikret og tagterrassen renoveret.
Bygningen udgør basen, der sikrer, at flere andre projekter og aktiviteter kan spire frem, herunder Kedelcentralen som urbant-elektronisk musikinspiratorium, Innovationshuset som nyt frirum for borgerne og kreativ hub for kulturaktører samt den fælles have op ad DSB remisen, som rum for at få nye venner i lokalsamfundet.

Hvem står bag projektet?

Foreningen INSP og Ejendomsfonden INSP var ansvarlige for projektet. INSP skabes i fællesskab. Brugerne bidrager med, hvad de vil, når de kan – og indenfor de områder, de brænder mest for. Det betyder, at nye faciliteter og aktiviteter næsten altid opstår i kraft af brugernes idéer og initiativer, og frivillige skulle således renovere bygningen sammen med professionelle håndværkere bl.a. tagterrassen og kælderen. Huset forandrer sig konstant og om ti år vil det se anderledes ud, da det til den tid vil være fyldt med nye mennesker. Fremtidssikring var derfor afgørende.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Boligselskabet Sjælland, KPC, Roskilde Kommune, INSP og Frivilligcenter Roskilde samarbejdede om at skabe sociale rum i et nyt boligområde midt i Roskilde, som INSPs hovedbygning i forvejen var en historisk del af og har skabt et mangfoldigt byliv i. Der blev indgået en partnerskabsaftale om visioner og indsatser i udviklingen af bydelen.
Nogle af INSPs samarbejdspartnere er Roskilde Kommune (jobcenter og center for Socialpsykiatri), Roskilde Festival, Boligselskabet Sjælland, Frivilligcenter Roskilde, RUC og Professionshøjskolen Absalon. INSP Sound er et eksempel på succesfuldt, lokalt, frivilligt tiltag.

Projektfakta

Samlet budget

1.502.662 kr.

Støttebeløb

1.000.000 kr.

Beliggenhed

Køgevej 4-6
4000 Roskilde

Kontakt

Lena Bruun Jensen

insp@insp.dk