Rofærgehavn og garnhus i Oddesund N.
Støttede projekter
Hvad er idéen?
Oddesund er et interessant mangfoldigt kulturlandskab. Vi har besøg af mere end 50.000 pers. årligt og har en del rundvisninger. Området fortæller om ro- og dampfærger, Atlantvolden, brobyggeri, jernbanen, geologi, vegetation, fiskeri og originalen Æ Skaumand. Meget ER sket! Vi har kunsthal Regelbau411, bunkermuseum, Oddesundtårnet, vandrestier, fiskeri- og lystbådehavn og får bl.a. støtte fra Statens Kunstfond og Struer Kommune.
MEN miljøet omkring rofærgehavnen, garnhuset med den sidste bundgarnsfiskers værksted og tjærestedet var i kraftigt forfald og skulle gøres anvendeligt, med dette projekt.
Hvor skal idéen realiseres?
Den gamle rofærgehavn er bygget i perioden 1861–1864 af danske ingeniørtropper. Ved indsætning af dampfærger i 1882 overgik havnen til privat fiskerihavn. Havnen er delvis tilsandet og kollapset. Garnhuset, som formentligt var en kørestald fra rofærgens tid, blev senere brugt som redskabshus og værksted for bundgarnsfiskere sammen med tjærestedet. Værkstedet er beliggende i en senere tilbygning og stod førhen helt urørt som en tidslomme efter den sidste bundgarnsfisker på Limfjorden.
Alt kan ses fra Oddesundbroen Hovedvej 11 og har karakter af et specielt vartegn, som passeres af ca.15000 biler dgl.
Hvad omfatter projektet?
Garnhuset og tjærestedet er den første fase af istandsættelsen, og Rofærgehavnen er anden. Denne støtte har gået til første fase.
Murværket blev fuget og sætningsskader repareret, sadeltaget er udskiftet med hensyntagen til det originale spåntag. Det flade tag på værkstedet er udskiftet. Manglende jernvinduer er blevet reetableret og defekte vinduer er udskiftet. Nyt indvendigt træværk etableres, samt nye døre og porte. Ny belysning og elinstallationer er også blevet skabt.
Tjærestedets skorsten er fuget, fyrsted og kar er renoveret således, at det komplementerer miljøet og sikres for eftertiden.
Hvem står bag projektet?
Projektet har været organiseret af lokale frivillige fra især 3 foreninger: Oddesund Nord Beboerforening og Bådelaug, Nordvestjysk Fjordkultur i Struer og Venø Færgelaug.
Gennemførelsen af projektet foregik som et samarbejde imellem lokale håndværkere og frivillige.
Opgaver der blev udført af frivillige, var bl.a.: Inventar, oprydning, forefaldende arbejde og opbygning af historisk formidling i samarbejde med Struer Museum.
Foreningens medlemmer er initiativtagere til bl.a. Oddesundtårnet, Kunsthal Regelbau411, naturstier, bunkermuseum, brojubilæum og samarbejde med en del foreninger klubber
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Struer kommune er ejer af lokaliteterne. Kommunen har givet os brugs- og udviklingsret.
Vi samarbejder med mange foreninger, som jævnligt bruger området og vil få glæde af projektets gennemførelse.
Lokale løbeklubber, cykelklubber, Geopark Vestjylland, Venø Færgelaug, Nordvestjysk Fjordkultur, Bunkermuseum Hanstholm, lokale skoler, dykkerklubber, Struer Museum, Struer Tracks.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning