Maritimcenter Lillebælt

Støttede projekter

Hvad er idéen?

Lillebælt er en oase for mennesker, der dyrker maritimt friluftsliv på og under vandet. Strømmen og dybt vand skaber stor variation af planter, fisk, marsvin, som er unik i Europa. De fine naturforhold samt bynære tilgængelighed skabte det perfekte udgangspunkt for etablering af Maritim Center Lillebælt.

Centeret er i dag udgangspunktet for dykning og maritim naturformidling om Lillebælt. Maritim Center Lillebælt har fået faciliteter for skoler og klubber, men også kommunens borgere og turister - generelt for alle, som ønsker at blive klogere på den fantastiske natur under overfladen i Lillebælt.

Hvor skal idéen realiseres?

Maritim Center Lillebælt består af to smalle lange træbygninger, føjet sammen af et glasparti i midten. Bygningerne falder diskret ind i de eksisterende nabobygninger, men de er samtidig designet åbne og inviterende, så interesserede forbipasserende kan kigge ind og benytte centerets faciliteter. Centeret går i spil med de eksisterende bygninger i området, bl.a. Lillebælt Værft.

Derudover, er der i forbindelse med centeret blevet opført et broanlæg, der binder Centeret og Værftet sammen, men som samtidig giver offentligheden en unik adgang til Lillebælt på vandsiden.

Hvad omfatter projektet?

Vi har opført et multifunktionshus, som rummer faciliteter for naturformidling og for brugere af Lillebælt, såsom luft-, grej- og skylle/rense faciliteter.

Hertil kommer undervisningsfaciliteter til centrets brugere (dykkere, sejlere, skole, foreninger m.v.). Faciliteterne er designet, så der gives adgang til netop de områder i huset, man som bruger har behov for. Skoler/foreninger har fået adgang til undervisningsfaciliteter, formidlingslokale og grejbank.

Turister, der kommer forbi, kan benytte toiletter og formidlingsrum. Dykkerne har adgang til luft, vask, bad m.v. Det er overordnet set blevet et hus med mange muligheder.

Hvem står bag projektet?

Centeret har fået en ny organisering. Det forventes, at der nedsættes en styregruppe med andre foreninger og skole.

Centeret har udviklet sig fra at være et dykkercenter til at være et knudepunkt for marine fortællinger og oplevelser under vandet med udgangspunkt i Naturpark Lillebælt. Derfor er naturparken blevet en del af styregruppen. Naturparken har givet tilsagn om at stå for dele af formidlingen. Styregruppen skal sikre bred fælles indflydelse.

Dykkerklubben har været hovedansvarlig i alle faser af projektet, og det er klubbens frivillige, der har stået for planlægningen af byggeriet og indretningen.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Middelfarts DNA er på mange måder bygget op omkring Lillebælt. Byen er opstået omkring det maritime, bl.a. med udgangspunkt i marsvinejagten. Marsvinejagten er i dag erstattet af andre ting, som dykning, havhaver, sejlads og turisme.

Middelfart Kommune har støttet op om ideen omkring Maritimcenter Lillebælt på Gl. Havn. Centeret er i dag med til at binde træbådsværftet og området Sildemarken sammen. Derudover bidrager centret med faciliteter til naturforeninger, men er også en natur-oase for byens borgere og turister.

Både VisitLillebælt, Naturpark Lillebælt og Destination Lillebælt, og div. Foreninger har bakket op om Maritim Center Lillebælt.

Projektfakta

Samlet budget

5.625.000 kr.

Støttebeløb

1.000.000 kr.

Beliggenhed

Havnegade / Sildemarken
5500 Middelfart

Kontakt

John Johansen

admin@marsvinet-lillebaelt.dk