Tehuset

Allerede støttet

Hvad er idéen?

Ballonparkens lille fælleshus skal igen blomstre af liv og fælles aktiviteter. Igennem tiderne har Tehuset lagt rum til fødselsdagsfester og beboermøder. Ved at gøre lokalerne tidssvarende og mere tilgængelige får vi ikke bare et fælleshus til særlige lejligheder, men også et mødested i hverdagen. Tehuset er et vigtigt knudepunkt og samlingssted, der, når det står klar til brug, vil kunne skabe grobund for nyt engagement i lokalmiljøet. Et sted der udover, hvad det er i dag, kan rumme fællesspisning, brætspil, børneteater, eftermiddagste, intimkoncerter og filmaftener.

Hvor skal idéen realiseres?

Gemt væk bag Artillerivej ligger Ballonparken – den ældste bebyggelse på Islandsbrygge – som en lille landsby midt i storbyen. I Ballonparkens hjerte ligger Tehuset med udsigt til Amager Fælled og med den smukt renoverede Ballonhangar som nærmeste nabo. Tehuset, der ligger i naturlig forlængelse af flere af Ballonparkens øvrige fællesrum såsom fællesbadet og værkstedet, består af et køkken, et fadebur, et opbevaringsrum og et stort opholdsrum med spisepladser. Uden for køkkenet og opholdsrummet ligger Tehushaven, som har potentiale til at blive integreret i husets aktiviteter.

Hvad omfatter projektet?

Vi vil isolere og renovere hus og vinduer nænsomt med bæredygtige materialer og med respekt for den historiske arkitektur. Vi vil åbne en del af huset op til kip og lave ovenlys. Derudover vil vi opgradere vores primitive køkken, så det både bliver indbydende og nemt at lave flere fællesarrangementer. Vi vil lave en ny varmeløsning, således at det også om vinteren kan være et livfuldt og kreativt fællesrum. Planen er også at lave en terrassedør ud til Tehushaven, så vi kan forbinde Tehusets aktiviteter med haven og de to værksteder som omkranser den - fællesværkstedet og keramikværkstedet.

Hvem står bag projektet?

Ballonparken er – og har i en stor del af dens historie været – beboet af skæve eksistenser, ildsjæle og frie fugle, som på hver deres måde bidrager med det, de kan. I disse år er Ballonparken i gang med en omfattende opgradering. Vi har bl.a. fået brandsikret alle huse, renoveret fællesbadet, foretaget omfattende renoveringer på flere boliger og er i gang med af få indlagt nyt varmesystem til vores fællesarealer. Alt dette sker udelukkende på frivilligt initiativ fra engagerede beboere, og det er i samme ånd, at vi nu sætter projektet om det nye Tehus i søen.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

I Ballonparken, som er en vigtig kulturbærende del af det gamle Islands Brygge, bor der 100 voksne og 50 børn, som kaldes ‘ballonboere’. Her bor vi tæt og småt (et 1-personers lejemål er ca. 25 kvm), og derfor er det altafgørende for ballonboerne, at fællesfaciliteterne er funktionelle og indbydende. Fordi vi deler bad, toilet og opvaskerum, har vi også en hverdag, der ikke ligner mange andres. Om sommeren fungerer hovedgaden som et mødested, men i vinterhalvåret er det svært at finde samlingspunkter. Det nyrenoverede Tehus vil derfor komme alle til gode som en udvidelse af de fælles arealer.

Projektfakta

Samlet budget

913.750 kr.

Støttebeløb

900.000 kr.

Beliggenhed

Artillerivej 63, Tehuset
2300 København

Kontakt

Tine Tvergaard

tinetvergaard@gmail.com