Tehuset

Støttede projekter

Hvad er idéen?

Ballonparkens lille fælleshus skulle igen blomstre af liv og fælles aktiviteter. Igennem tiderne har Tehuset lagt rum til fødselsdagsfester og beboermøder. Med projektet har man gjort lokalerne tidssvarende og mere tilgængelige, og ballonparken har dermed ikke blot fået et fælleshus til særlige lejligheder, men også et mødested i hverdagen. Tehuset er et vigtigt knudepunkt og samlingssted, der kan skabe grobund for nyt engagement i lokalmiljøet. Et sted der rummer fællesspisning, brætspil, børneteater, eftermiddagste, intimkoncerter og filmaftener.

Hvor skal idéen realiseres?

Gemt væk bag Artillerivej ligger Ballonparken – den ældste bebyggelse på Islandsbrygge – som en lille landsby midt i storbyen. I Ballonparkens hjerte ligger Tehuset med udsigt til Amager Fælled og med den smukt renoverede Ballonhangar som nærmeste nabo. Tehuset, der ligger i naturlig forlængelse af flere af Ballonparkens øvrige fællesrum såsom fællesbadet og værkstedet, består af et køkken, et fadebur, et opbevaringsrum og et stort opholdsrum med spisepladser. Uden for køkkenet og opholdsrummet ligger Tehushaven, som har potentiale til at blive integreret i husets aktiviteter.

Hvad omfatter projektet?

Med projektet gennemgik huset både en indvendig og udvendig istandsættelse og renovering.

Huset og de fine vinduer blev nænsomt isoleret og renoveret med bæredygtige materialer og med respekt for den historiske arkitektur. Det tidligere køkken blev opgraderet, så det både er indbydende og nemt at lave flere fællesarrangementer. Der blev etableret en ny varmeløsning, således at det også om vinteren kan være et livfuldt og kreativt fællesrum.

Hvem står bag projektet?

Ballonparken er – og har i en stor del af dens historie været – beboet af skæve eksistenser, ildsjæle og frie fugle, som på hver deres måde bidrager med det, de kan. I disse år er Ballonparken i gang med en omfattende opgradering. De har bl.a. fået brandsikret alle huse, renoveret fællesbadet, foretaget omfattende renoveringer på flere boliger og er i gang med af få indlagt nyt varmesystem til vores fællesarealer. Alt dette sker udelukkende på frivilligt initiativ fra engagerede beboere, og det er i samme ånd, at projektet Tehuset er realiseret.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

I Ballonparken, som er en vigtig kulturbærende del af det gamle Islands Brygge, bor der 100 voksne og 50 børn, som kaldes ‘ballonboere’. Her bor de tæt og småt (et 1-personers lejemål er ca. 25 kvm), og derfor er det altafgørende for ballonboerne, at fællesfaciliteterne er funktionelle og indbydende. Fordi de deler bad, toilet og opvaskerum, har de også en hverdag, der ikke ligner mange andres. Om sommeren fungerer hovedgaden som et mødested, men i vinterhalvåret har det før projektet været svært at finde samlingspunkter. Det nyrenoverede Tehus kommer derfor alle til gode som en udvidelse af de fælles arealer.

Projektfakta

Samlet budget

1.500.372 kr.

Støttebeløb

900.000 kr.

Beliggenhed

Artillerivej 63, Tehuset
2300 København

Kontakt

Tine Tvergaard

tinetvergaard@gmail.com