Fugleskjul og gangbroer ved Store Høj Sø

Støttede projekter - Region Hovedstaden

Vi vil genetablere de fantastiske fugleskjul og gangbroer ved Store Høj Sø i udkanten af Kalvebod Fælled på Amager. Det er et helt magisk sted, og man får fornemmelsen af at træde ind i en anden verden ved at bevæge sig rundt på gangbroerne. Anlægget er nu i så dårlig stand, at området er lukket. Vi vil redde denne lille perle mellem tagrørene, så det kan nydes i mange år fremover.

Hvad er idéen?

De grønne områder omkring København bliver besøgt mere end nogensinde før. Samtidig er den vilde natur også trængt fra alle sider. Store Høj Sø tilbyder en magisk naturoplevelse under én km fra endestationen for metroen. På turen gennem søen bliver man indhyllet i tagrør til op over ørerne, for en stund ét med de mange lyde fra dyrene i vandet og fuglene i luften. Byens larm forsvinder, mens man fra den første udkigspost bliver klogere på søens fisk, for derefter ved den anden udkigspost at lære om fuglene, der yngler eller søger efter føde.

Hvor skal idéen realiseres?

Ud over at være et smukt sted er beliggenheden af Store Høj, i den sydligste del af København, helt oplagt. Med en afstand på mindre end 200 m. til grænsen til Ørestad Syd, og 20 m. til kommunegrænsen, er søen let tilgængelig både for de ca. 15.000 beboere i dette børnerige boligkvarter og mange borgere i Tårnby. Den er under 400 m. fra en kommende hovedindgang til Naturpark Amager ved Asger Jorns Allé, hvor besøgende vil strømme fra Vestamager metrostation til Kalvebod Fælled. Store Høj får også hyppigt besøg fra det nærliggende Naturcenter Amager, der tiltrækker mange til området.

Hvad omfatter projektet?

Anlægget ved Store Høj Sø er i så dårlig stand, at området er lukket, og alt skal fjernes senere på året. Vi ønsker at genskabe gangbroerne og fugleskjulene, med de tilpasninger Naturstyrelsen hovedstaden/Naturpark Amager mener passer ind i fremtidsplanerne for området. Stedet skal genopstå som en enestående naturoplevelse: Rørskovens tyste oplevelsesrum, i fineste kontrast med de omliggende åbne vidder. Her kan formidles viden om natur- og artsdiversitet, og vigtigheden af naturbevarelse. Aktiviteterne vil være på naturens præmisser, hvor der tages hensyn til blandt andet fuglene i søen. For at fejre genåbningen af dette fantastiske sted og øge opmærksomheden i lokalsamfundet vil vi også afholde et særligt genåbningsarrangement i det nærliggende boligområde Ørestad Syd, nogle få hundrede meter fra søen.

Hvem står bag projektet?

Bag projektet står vores uformelle borgergruppe med over 160 medlemmer, der ønsker at genetablere anlægget ved Store Høj Sø. Gruppen er i gang med en offentlig indsamling, godkendt af Indsamlingsnævnet, for at bidrage økonomisk til genetableringsarbejdet. På nuværende tidspunkt har vi indsamlet over DKR 30.000. Hvis projektet udpeges, vil vi straks formalisere vores arbejde ved at danne en forening for at udføre projektet i samarbejde med Naturstyrelsen. Naturstyrelsen har forpligtet sig, efter en istandsættelse, til at stå for den løbende vedligeholdelse i 10 år.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Vi har haft en løbende dialog om Store Høj med skovfogeden for Kalvebod Fælled fra Naturstyrelsen. De vurderer, at der ikke er lokal modstand fra nogen organisationer, til en istandsættelse af anlægget ved Store Høj. Tværtimod, har Amager Vest Lokaludvalg, grundejerforening GF Ørestad Syd og Dansk Ornitologisk Forening udtrykt deres støtte. Vi oplever stor opbakning fra lokale erhvervsdrivende og borgere, og vi har haft et konstruktiv dialog med politikere. Selvom Store Høj ligger i København, er meldingen fra kommunen at de ikke må bidrag økonomisk til anlæg ved statens områder.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Anlægget ved Store Høj vil igen blive et samlingspunkt for liv, aktivitet og fællesskab i lokalområdet. Lokale beboere genvinder et særligt sted at mødes, på kanten af deres nybyggede kvarter. Børn kan sammen gå på opdagelse mellem tagrørene. Lokale daginstitutioner, der jævnligt tager over 100 børn på tur på fælleden, får igen et lettilgængeligt sted for aktiviteter og viden om fisk-, fugle- og insektliv. Naturentusiaster kan igen observere dyre- og plantelivet i rørskoven, på nærmeste hold. De mange besøgende til Naturpark Amager får et afslappende pusterum fra storbyens jag og larm.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Der vil være fuld offentlig adgang på alle tidspunkter til anlægget ved Store Høj, som der er på de nærliggende områder på Kalvebod Fælled.

Projektfakta

Samlet budget

420.000 kr.

Ansøgt beløb

350.000 kr.

Beliggenhed

Store Høj Sø
2300 København
København

Organisation

Beboergruppe - genetablering af gangbroer og fugleskjul ved Store Høj Sø
Richard Mortensens Vej 75, 1.T1
2300 København

Kontakt

Nick Vikander

nick.vikander@gmail.com