Spejdernes Kraftcenter Dybbøl

Støttede projekter - Syddanmark

Spejderne i Dybbøl har købt KFUM’s gamle soldaterhjem ved Sønderborg Kaserne billigt og taget det ned for at bygge deres nye spejderhytte op med disse materialer. Træbjælkehytten er blevet opsat ved siden af den nuværende hytte i Dybbøl. Det er et bæredygtigt projekt, fordi materialerne er genbrug. Hytten er en del af ”Kraftcenter Dybbøl”, fordi den regnes som et unikt center for hele lokalområdet.

Hvad er idéen?

KFUM Spejderne Dybbøl Gruppe ønskede med baggrund i den forøgede medlemstilgang at udbygge eksisterende spejderhytte med en ny materiale- og aktivitetshytte som samlingssted for lokalsamfundet. Formålet var at skabe bedre rammer for aktiviteter til børn og unge i Dybbøl og opland. Spejderne i Dybbøl ønskede at være en aktiv gruppe og være med til at synliggøre områdets mange værdier (naturen, historien og kulturen). KFUM Spejdernes ”Kraftcenter Dybbøl” bliver et attraktivt center, der kan give livskvalitet og tiltrække nye målgrupper og samarbejdspartnere.

Hvor skal idéen realiseres?

KFUM Spejderne Dybbøl Gruppe blev i 2015 en del af ”Kraftcenter Dybbøl”, der foreløbig omfatter Dybbøl Ungdoms- og Idrætsforening og KFUM Spejderne Dybbøl samt grundejerforeningen. Den nye træbjælkehytte er blevet opbygget ved siden af deres gamle spejderhytte på Vaskilde i Dybbøl og placeret parallelt med eksisterende spejderhytte med udsigt til nye fodboldbaner på den ene side og med den eksisterende spejderhytte på den anden side. Det er således et bæredygtigt projekt, fordi langt den største del af materialerne er genbrug.

Hvad omfatter projektet?

Det gamle soldaterhjem fra den tidligere Sønderborg Kaserne er blevet genetableret som ny materiale- og aktivitetshytte til KFUM Spejderne i Dybbøl Gruppe. Hytten er blevet opbygget som bæredygtigt projekt, idet der er blevet anvendt over 85% af eksisterende bygning.

I foråret 2019 kunne byggeriet endelig gå i gang. Udgravning og sokkel og kloak arbejde blev udført af mure firma Ib Skovby. Da soklen var færdig, kunne opbygningen af selve huset starte. Opbygning af huset blev foretaget af frivillige fra KFUM Spejderne Dybbøl. Det var et kæmpe arbejde og få hentet huset fra lageret og bygge det op. Vi kunne ikke bruge den gamle tagkonstruktion, da der skulle mere isolering i taget end før. Dette krævede nye spær, og vi besluttede, at vi ville have nye tagsten på hytten.

Byggeriet blev udført af en række håndværksmestre, der blev assisteret af engagerede frivillige ildsjæle. Det var frivillige spejdere og forældre, der stod for planlægning, nedtagning af soldaterhjemmet samt projektering og fundraising. Vi søgte støtte til at kunne gennemføre vigtige elementer i genopbygningen af ”soldaterhjemmet” som kraftcenter, ikke kun for spejderne, men også vores samarbejdspartnere i ungdomsforeninger, boldklubber, børnehave, kommunal dagpleje og grundejerforening og dermed skabe grobund for børnenes trivsel.

Hvem står bag projektet?

Projektet er blevet ledet af en byggebestyrelse på fire frivillige, der i forvejen var aktive i den lokale spejderforening som formand, kasserer og spejderledere. Byggeriet blev udført af håndværksmestre, der blev assisteret af frivillige ildsjæle. Det er blandt andet frivillige spejdere og forældre, der har stået for planlægning, nedtagning af soldaterhjemmet, projektering og fundraising.

Byggebestyrelsen har sikret fremdrift i byggeriet og sørget for, at økonomi og tidsplan har hængt sammen og sikret, at byggeriet opfyldte det gældende BR18. Byggebestyrelsen har selv deltaget i det praktiske arbejde med genopbygningen.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

KFUM Spejdernes nye materiale- og aktivitetshytte skal først og fremmest anvendes til lokalsamfundets børn og unge, der går til spejder. Derudover er der en stærk voksengruppe, som også er forældre til børnene, og som tager del i den tilhørende gruppebestyrelse. Så er der ledergruppen til spejderne, som er aktive og engageret, og som gør en stor indsats for at aktivere spejderne. Hytten vil også blive anvendt af samarbejdspartnerne til møder og andre aktiviteter, det vil sige give bedre rammer og plads til udfoldelse og et aktivt tilbud med indhold.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Den nye hytte har blandt andet fået et stort aktivitetsrum for kreativ og lærerig udfoldelse samt plads til opbevaring af spejdernes udstyr og materialer. Desuden er der blevet plads for udstyr til de nye nærliggende boldbaner. Samtidig fungerer hytten som samlingssted for ungdomsforeninger, boldklub, børnehave, kommunal dagpleje og grundejerforening. Desuden forventes spejdergrupper fra hele landet at besøge området og holde lejr her. KFUM Spejdernes ”Kraftcenter Dybbøl” vil således blive et attraktivt center, der kan tiltrække nye målgrupper og samarbejdspartnere.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Materiale-og aktivitetshytten er åben for medlemmerne i KFUM Spejderne, Dybbøl Gruppe samt for aktive i lokalsamfundet, for eksempel ungdomsforeninger, boldklubber, børnehave, kommunal dagpleje og grundejerforening samt andre spejdergrupper på sommerlejr. Stedet er samlingssted for lokalbefolkningen. Når der laves større arrangementer ved spejderhytterne, for eksempel sankthans, Sct. Georgs fejring, fastelavn og andre begivenheder i Dybbøl-området, vil materiale- og aktivitetshytten med boldbaner, legeplads og grillsted være samlingspunkt for disse foreninger.

Projektfakta

Samlet budget

1720850 kr.

Ansøgt beløb

170210 kr.

Beliggenhed

Vaskilde 1C, Dybbøl
6400 Sønderborg
Sønderborg

Organisation

KFUM Spejderne Dybbøl Gruppe
Vaskilde 1 C
6400 Sønderborg
http://dybboel.gruppesite.dk/

Kontakt

Flemming Moltesen Ravn

fm@ravnarock.dk