Bindslevs grønne kulturarv

Støttede projekter - Region Nord

Danmarks smukkeste vandfaldstrappe, en ny shelter- og naturlegeplads skal samle og udfolde de naturskabte potentialer omkring Uggerby Å og forbindelsen til Bindslev by, for at skabe en unik fremtidig ramme for udvikling af byen som et grønt og attraktivt kulturmiljø i det smukke Vendsyssel. Byen og landskabet hænger sammen og derfor kalder vi projektet for Bindslevs ’grønne kulturarv’.

Hvad er idéen?

Bindslev skal være en by i fortsat udvikling. Udfordringen ligger i, at gøre byen til et attraktivt område at bo og leve i, samt at synliggøre livskvaliteten og de stærke grønne og kulturelle værdier, der findes i området, både i forhold til bosætning, turisme- og erhvervsudvikling. Ved at udvikle eksisterende og nye attraktioner, udvide det eksisterende stisystem og blive tilkoblet de omkringliggende cykle- og vandreruter, skaber vi øget mulighed for, at flere vandrende og cyklende vil besøge Bindslev og overnatte i et de nye shelterfaciliteter.

Hvor skal idéen realiseres?

Projektet realiseres ved Bindslev Gl. Elværk, som er Danmarks sidste vanddrevne jævnstrøms-elværk. Elværket er af Hjørring Kommune udpeget til kulturmiljø og vil i fremtiden fungere som lokalt mini el-museum. Centralt placeret og omringet af lange såvel som korte vandre-, cykel- og ridestier, ligger projektet perfekt placeret til at hæfte sig på det landsdækkende netværk af stier. Åen løber mange steder gennem meget naturskønne områder. Placeringen understøtter derfor både lokale fællesskaber, kanosejlads og lystfiskeri, samt øget tilgængelighed for naturvandrere og cyklende turister.

Hvad omfatter projektet?

Placeringen ved elværket og de skønne naturomgivelser er den største værdi i sig selv, hvorfor projektet kalder på ganske lidt bearbejdning af eksisterende forhold for at opleve disse til fulde. Den gamle smukke fisketrappe skal fjernes for at give fri passage til åens vandlevende dyr og planter, jf. EU's vanddirektiv. Åens nye forløb vil ”æde” en stor del af de eksisterende rekreative områder, hvor der i dag er både krolfbane og shelterplads.

Der gives støtte til fem nedslagspunkter, der sigter mod at fremhæve og genskabe den naturligt iboende grønne kulturværdi ved at styrke de tilbageværende kvaliteter omkring Bindslev Gl. Elværk, såsom:

- Kørestolsvenlige stisystemer, der binder landskabet sammen
- Elværksmuseum og ny vandfaldstrappe etableres ved elværket.
- Kørestolsvenlige broer etableres over åen i og udenfor byen.
- Shelters på tre udvalgte steder omkring elværket.
- Belysning langs stier som et led i øget tilgængelighed, tryghed og wayfinding.

Hvem står bag projektet?

Projektet er udviklet af Den selvejende institution Bindslev Gl. Elværk og BHE Bindslev (Borger-Handel-Erhverv) i tæt samarbejde med Schønherr Landskabsarkitekter og Hjørring Kommune, som bakker fuldt op om projektet. Hjørring Kommune varetager nedrivningen af fisketrappen og omlægningen af Uggerby Ås bynære forløb, samt etableringen af den nye vandfaldstrappe, stier, belysning, broer og naturlegeplads m.v. og den efterfølgende drift og vedligehold af området, mens lokale ildsjæle vil varetage det daglige renhold og oprydning omkring de etablerede faciliteter og stier.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Helhedsplanen vil fungere som rettesnor og investeringsplan for lokalsamfundets aktører og deres arbejde med at sikre en grønnere udvikling både de næste 5 år, og på lang sigt over det næste 30-40 år – ét skridt ad gangen for fremtidens generationer.

Det nye elværksmuseum vil blive betjent af frivillige ildsjæle, der skal formidle elværkets historie og betydning for kulturmiljøets udvikling i området, samt arrangere inddragende og involverende aktiviteter og events, hele året, for alle interesserede og lokalsamfundets børnefamilier, børn og unge, dagplejere, skole og børnehus.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Byens kulturmiljø spiller en central rolle i forhold til at styrke og udvikle eksisterende og nye fællesskaber i lokalsamfundet, der i dag består af omkring 1.100 borgere og ca. 50.000 besøgende gæster årligt. Naturen og vores grønne kulturarv er en fællesskabsværdi her i Bindslev og det er alment kendt, at en rig natur og adgang hertil, hvor vi bor, har betydning for sundhed, trivsel og velfærd for alle på tværs af interesser og aldersskel. Det handler om den livskvalitet og de værdier, som vi knytter til at kunne nyde naturen og vide, at dette også er tilfældet for fremtidige generationer.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Projektets shelters og naturlegepladsen står til fri afbenyttelse for alle interesserede, året rundt, såvel som lokalsamfundets borgere, børn og unge, samt turister og besøgende lystfiskere, der ønsker at overnatte i det fri, eller deltage i fælles vandreture og arrangementer med fokus på formidling og foredrag om elværkets 100 årige historie og åens vandlevende dyr og planter, herunder åens unikke vilde havørredstamme. Selve el-museet vil være åben for offentligheden i dagtimerne, ligeledes hele året rundt.

Projektfakta

Samlet budget

2.200.000 kr.

Ansøgt beløb

1.000.000 kr.

Beliggenhed

Sdr Bindslevvej 2
9881 Bindslev
Hjørring Kommune

Organisation

BHE - Bindslev
Brogårdsvej 6
9881 Bindslev
https://www.bindslev-bhe.dk

Kontakt

Christian Engen

vangen@nrdc.dk