Ganløse Foreningshus
Støttede projekter - Region Hovedstaden
Byens borgere og foreninger gik sammen om at købe en central bygning i byen. Ønsket var at gennemføre en forundersøgelse, så der kunne udvikles et koncept, hvor flest mulige foreninger kunne bruge det. Derudover ønskede vi at lave en god plan for renoveringen. Vi ville skabe et samlingssted for foreninger og frivillige i byen.
Hvad er idéen?
Vi ville skabe et foreningshus i Ganløse, så foreningerne kunne udvikle sig, samarbejde og sikre livet i byen fremover.
Vi indledte projektet med et ønske om, at Liselund skulle blive et samlingssted, med plads til både etablerede foreninger og løse fællesskaber. Huset skulle emme af sammenhold; der skulle her kunne søsættes nye projekter og aktiviteter - og skabes nye fællesskaber på tværs af generationer og interesser.
Liselund skulle være et omdrejningspunkt for hverdagen. Hvor man kan lege, finde ro og skabe nye minder sammen. Det skulle være et sted, hvor vi kunne gøre plads til pusterum, og hvor fantasi skulle vinde over teknologi.
Husets centrale og synlige beliggenhed understøtter, at det er et sted for alle.
Vi indsamlede midler, og havde over 300 anpartshavere som sammen købte huset. Derefter søgte vi midler hos Underværker til en forundersøgelse, der skulle afdække potentialer og muligheder for omdannelse af Liselund til et samlingssted for fællesskab på tværs af generationer og interesser.
Hvor skal idéen realiseres?
Foreningshuset i Ganløse er en gammel gård midt i centrum (ved siden af biblioteket), som tidligere har været samlingshus, ungdomsklub og spejdergård. Det er en central bygning i landsbyen, hvis anvendelse har indflydelse på hele livet i centrum af byen.
Hvad omfatter projektet?
Vi købte ejendommen og overtog nøglerne i foråret 2022 fra Egedal Kommune.
Forundersøgelsens opgave var, at:
- Kvalificere og styrke fundamentet og visionerne for omdannelse af Foreningshuset Liselund.
- Udarbejde et forprojekt, der følger de krav og retningslinjer, der er gældende for en bevaringsværdig bygning.
Vi havde derudover fokus på at få lavet lokalplan med Egedal Kommune, få fastlagt den bedste indretning af bygningen samt fordeling ad aktivitetstid med foreninger/frivillige, få renoveret den klassiske bevaringsværdige ejendom samt at få etableret en driftsorganisation.
Hvem står bag projektet?
Der blev stiftet en anpartsselskab Liselund Ganløse ApS som har over 300 anpartshavere. Anpartsselskabet købte ejendommen af Egedal Kommune i december 2021. Anpartsselskabet er non-profit, og udlejer så bygningen til foreningen "Ganløse Foreningshus" hvor alle brugerne er samlet og står for den daglige drift. Ganløse Foreningshus er en almennyttig forening.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Der er lokalsamfundet, som skabte projektet :-)
En samling af de lokale foreninger og frivillige gik sammen om at lave et projekt til gavn for foreninger og byen. Hvis de deltagende foreningers medlemmer blev medregnet, ville det svare til, at over halvdelen af byen var med i projektet!
Føst blev bygningen købt! Næste fase var en proces omkring indretning og anvendelse. Det var bl.a. denne proces, som der blev brugt midler til at udfolde, så den blev så favnende som muligt.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Foreningerne og frivillige i Ganløse og omegn var målgruppen. Der manglede et mødested for foreninger - derfor købte vi ejendommen centralt i byen (den gamle ungdomsklub/spejdergård) af Egedal Kommune. Vi ville lave en god proces omkring den bedste indretning, således at flest mulige foreninger / frivillige kunne få opfyldt deres behov for et mødested til aktiviteter.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Bygningen er åben for foreninger og frivillige + arrangementer som er aftalt, og hvor der er en tilsynsførende (med nøgle) som påtager sig ansvaret. De grønne områder rundt om bygningen er åbne for offentligheden, og kan bookes til arrangementer (spejderlejr, koncerter under åben himmel m.m.)
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning