Samlingssted Sneglehuset

Støttede projekter - Region Midtjylland

I 2023 har Thyborøns vartegn, Sneglehuset, 70 års jubilæum.
Derfor vil vi restaurere, udbygge og udvikle det enestående sted, der fra midten af 50´erne har været et mødested for Thyborøn og turister.
Ideen er at tilbygge et forsamlingsrum, en udendørs scene og få de unikke bygninger til på ny at stråle, for igen at gøre Sneglehuset til et samlingssted for fællesskabet i byen.

Hvad er idéen?

Vores projekt har to ben. Det ene er at lave et naturlige samlingssted for Thyborøn og turister. Et fordomsfrit sted der kan favne alle til bl.a. møder, fester, foredrag, sangaftner og koncerter - helt i ånd med fiskeren Alfred, der byggede Sneglehuset, hvor alle var velkomne lige fra skærslipperen til direktøren. Det andet ben er at renovere Sneglehuset, så det igen kommer i topform - det trænger virkelig til en kærlig hånd. Det skal bl.a. ske ved at redde tårnet og her lave en lejlighed til turister inspireret af lukafet i en snurrevodskutter, samt at ændre billige lappeløsninger på huset.

Hvor skal idéen realiseres?

Tilbage i 50´erne var Cafe Sneglehuset i følge flere kilder en af Vestkystens største turistattraktioner. Folk kom langvejs fra for at se det underfundige bygningsværk, der langsomt tog form og få kaffe og kage i den lille cafe. Fascinerende folkekunst udført af en fisker, der lavede mesterværket ud af sin fantasi. Siden da er der kommet mange nye og større turistattraktioner til, men begejstringen for Sneglehuset er uformindsket. Det mærker vores forpagtere dagligt. Besøgende fra hele verden fascineres af byggeriet, men også historien om Alfred, der i en alder af 59 begynder på sit livsværk.

Hvad omfatter projektet?

Projektet har syv dele. Den største del er tilbygningen til Alfreds festsal. (1) Et ca. 90 m2 stort lokale, der skal blive et nyt samlingsrum for byen. Her kan det folkelige liv finde rammer lige fra baby-yoga, fiskebanko, sangaftner til bus-selskaber med kaffe og kringle. Her skal samtidig laves det handicaptoilet, som stedet mangler. Sneglehusets tårn (2) har det skidt - i forbindelse med den nødvendige renovering vil vi lave tårnet om til en lille tiny-house lejlighed inspireret af interiøret i snurrevodskutterens lukaf. På diget mod vest (3) vil vi lave opholdsarealer på trætrin. De skal fungere dels som tilskuerpladser til kulturelle arrangementer i Sneglehusets baggård - dels som en rekreativ udvidelse af Naturrum Thyborøn i læ for vestenvinden. (4) Alfreds festsal skal have en nænsom kulturhistorisk renovering. Ud med vinyl og plastiktræ. Sneglehuset trænger til nyt tag (5) naturlig at gøre det nu. Der ud over er der (6) og (7) to små projekter. Køkkenoptimering og depotskur.

Hvem står bag projektet?

Den almennyttige fond West Coast Center Jutland ejer Sneglehuset, og er dermed projektansvarlig og bygherre. Men projektet er født og styret af en gruppe ildsjæle med vores forpagtere, Hanne Mette Kirkedal og Ken Koustrup i spidsen. De er i øjeblikket ved at organisere et frivilligt fællesskab, "Sneglehusets Hænder", der kun har et formål - nemlig at bringe Sneglehuset tilbage i den flotte stand det var, da Alfred byggede det - og derfra vedligeholde det til glæde for byen og de mange turister. Sneglehuset har siden 1994 været forpagtet ud. Vi har en ti årig kontrakt med nuværende forpagtere.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Fonden West Coast Center Jutland er en almennyttig fond oprettet af Lemvig Kommune, hvorfor der er et naturligt tæt samarbejde med kommunen. Lemvig Kommune er meget begejstret over, at en af kommunens største turistattraktioner får et løft ind i fremtiden. Undervejs i projektforløbet vil der oprettes kontakt med Thyborøn Borgerforening, og udtænkes fremtidige samarbejdsmuligheder. Samlingsstedet bliver et naturligt hyggeligt mødested. I forbindelse med finansieringen vil vi inddrage byen til at finansiere projektet. Sneglehuset har en stor plads i mange thyborønboeres hjerter.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Vores fond er en almennyttig fond, der har til formål at udvikle Thyborøn til gavn for lokale men også for turister. Projektet "Samlingssted Sneglehuset" flugter godt med det sigte. Thyborøn får her et nyt naturligt samlingssted, som kan blive et vigtigt bindemiddel mellem mennesker på Tangen. Der bliver også etableret et arbejdsfællesskab, "Sneglehusets hænder", omkring den fremtidige vedligeholdelse af stedet. Projektet har også et stort turistmæssigt potentiale. Årligt lægger ca. 50000 turister vejen forbi. Det nye projekt vil gøre det muligt, at give dem en bedre oplevelse i Thyborøn.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

I øjeblikket er Sneglehusets sæson fra Palme-søndag til udgangen af uge 43 - syv dage om ugen. Derudover holder Sneglehuset åbent i adventsweekender og i vinterferien. Når projektet er fuldført vil huset være åbent hele året, da samlingsstedet vil give byen nye kulturelle vitaminer i den mørke blæse-tid.

Projektfakta

Samlet budget

5.175.000 kr.

Ansøgt beløb

1.000.000 kr.

Beliggenhed

Klitvej 9
7680 Thyborøn
Lemvig

Organisation

Fonden West Coast Center Jutland
Kystcentervej 3
7680 Thyborøn

Kontakt

Ken Koustrup

kk@sneglehuset.dk