Nyt gårdmiljø til spillestedet Gimle
Støttede projekter
Hvad er idéen?
Midt i Roskilde ligger ungdomskulturhuset og spillestedet Gimle, samlingspunktet for Roskildes unge ildsjæle. Ideen var at lave et markant, fleksibelt og aktivt udeområde, der kunne binde Gimles historiske bygninger sammen, og skabe aktivitet og spændende opholds og oplevelsesrum. Gimle flyttede ind i 2006, men der har aldrig været råd til at renovere udeområderne.
Gimle er et regionalt spillested med arrangementer for alle aldersgrupper, børn, unge og voksne. Aktivitetsniveauet er meget højt med 270 koncerter, og i alt 400 arrangementer årligt, samt en kulturcafé, der har åbent 6 dage om ugen.
Hvor skal idéen realiseres?
Gimle har til huse i Roskildes første vandværk fra 1880. Det består af tre markante bygninger og en stor gård. Maskinhus til pumper, beboelseshus for maskinist og fyrbøder, begge fra 1880, samt den markante 2000 m2 store vandtanksbygning fra 1938.
Mellem bygningerne er en stor gård. Gimle er placeret centralt i Roskilde tæt på fjord, bymidte, station og gågade. I dag er den gamle vandtank indrettet med to koncertsale. Det flotte maskinhus huser Gimles caféscene, og beboelseshuset huser Gimles administration. Gårdspladsen var kedelig og slidt. Der var kun en lille terrasse med bordbænkesæt.
Hvad omfatter projektet?
Vi ønskede derfor at lave et fleksibelt område, der kunne bruges af gæsterne i både dag og aftentimerne. Det skulle lægge op til spontane aktiviteter, give mulighed for små udendørs koncerter og events, og fungere optimalt i forhold til det daglige arbejde for de frivillige. Der var mange ønsker, ikke mindst fra de mange forskellige brugergrupper. Et stort ønske var fleksibel overdækning af dele af området.
Hvem står bag projektet?
Gimle er startet af unge frivillige og har frivilligheden i højsædet. Der er stærk medbestemmelse for de ca. 200 primært unge frivillige. Alle arrangementer afvikles af frivillige og Gimle har en stærk tradition for at frivillige er med til at skabe rammerne. I projektet nyt udemiljø, er der et stort ønske fra de frivillige om at være medskabende, så meget som muligt vil blive udført af frivillige. Gimle drives af Fonden Gimle, og en administration på otte personer. Gimle er udpeget af Kulturstyrelsen som regionalt spillested og får driftsstøtte fra Kulturstyrelsen og Roskilde kommune.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Gimle har et stærkt navn i lokalsamfundet i Roskilde. Vi er en stærk aktør, som alle i byen kender. Vi har et tæt samarbejde med organisationer, foreninger og uddannelsesinstitutioner i hele byen. Gimle er kendt som rugekasse for unge ildsjæle og kulturaktører, og mange kulturprojekter og foreninger i Roskilde er udsprunget fra Gimle og af Gimlefrivilliges skabertrang.
De fleste arrangementer på Gimle arrangeres af Gimle selv, men en lang række lokale foreninger bruger også Gimle til at afholde arrangementer. Gimle er kendt for at være åben for alle, og tage et socialt ansvar i lokalsamfundet.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning