Brændeladen ved frugtlunden

Støttede projekter

Hvad er idéen?

Den gamle, sorte trælade på det tidligere sindssygehospital syd for Nykøbing Sjælland i Odsherred, et område der i dag hedder Annebergparken, er et håndværksmæssigt særsyn/klenodie. Laden er bygget i 1941 til arbejdsrum og opbevaring af brænde.

Grundejerforeningen ville renovere den østlige del af laden og bruge den til opbevarings- og arbejdsplads til fliser, grus, stiger, chaussesten, gadelamper, bænke m.v.

Grundejerforeningen ville også renovere den vestlige del af laden til nye formål til brug for beboere, foreninger, besøgende: koncertsal, spisested, legerum, minimosteri, sammenskudsgildesal.

Brændeladen var forfalden og nedrivningstruet. Nu kan den holde i mange, mange år endnu.

Hvor skal idéen realiseres?

renoveringen holdte ladebygningens ydre rammer fri for forstyrrende skillevægge, så bygningen bevarer sin identitet og autenticitet. Alle de nye indretninger blev samlet ved skillevæggen i bygningens midte i en højde af 230 cm, så de fremstår som lave, inventarudformede elementer i bygningens store rum.

Rummet mod vest er indrettet til mange funktionsmuligheder. I begge sider af rummet er der indbygget et hævede trædæk, som skaber et raffineret og æstetisk møde mellem gulv og ydervægge, og som kan bruges i mange sammenhænge - som gulv for borde og stole, som scene og publikumsopbygning og som legeplads for børn.

Hvad omfatter projektet?

Taget er blevet fornyet, ydervæggene er udbedrede og visse hovedspær og sekundære spær er blevet erstattet. Gennem projektets forløb skulle der udskiftes flere bærende elementer end forventet og der blev besluttet at støbe nyt gulv, som har vist sig at være til stor gavn.

Vestrummet har fået etableret ovenlys. De ødelagte facadefelter over de to store porte i gavlene er ændret til højtsiddende vinduesbånd. Begge rum belyses af store industripendler. De to udendørs lysstofrør erstattes af skotlamper rundt om bygningen.

Dertil: køkken, og en ny handikapvenlig toiletbygning.

Hvem står bag projektet?

Grundejerforeningen Annebergparken er anlægs- og driftsansvarlig for projektet. Foreningen står til daglig for at vedligeholde og udvikle grønne arealer, stier og veje, gadebelysning, snerydning og saltning.

Bestyrelsen er frivillig og ulønnet og består af erfarne kræfter, som er vant til at håndtere store projekter. Områdets ildsjæle vil stå for ladens arrangementer og andet indhold.

En arkitekt med speciale i kulturhistoriske bygninger er konsulent på opgaven. Han er suppleret af en ingeniør. Det er professionelle håndværkere, der udførte det meste af arbejdet med at renovere brændeladen.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Grundejerforeningen klarer projektet. Den rummer børn, unge, voksne, ældre, ejere, lejere, andelsboligejere, i alt ca. 200 beboere, og en scenekunstskole, et gartneri for borgere uden for det ordinære arbejdsmarked, en børnehave, en sikret ungdomsinstitution, et psykiatrisk museum, et fængsel, et af Danmarks største private botilbud til voksne med psykiske lidelser.

Landsbyen Mosby ligger op ad Annebergparken. Annebergparken er en forstad til købstaden Nykøbing Sjælland, hvor der bor 5-6000 mennesker. Mange løber, cykler, går en tur gennem skoven til Annebergparken og tilbage langs fjorden.

Projektfakta

Samlet budget

2.200.000 kr.

Støttebeløb

500.000 kr.

Beliggenhed

Annebergparken 41
4500 Nykøbing Sj

Kontakt

Thure Jørgensen

thurejoergensen@hotmail.com