Fra Posthus til Folkehus
Støttede projekter
Hvad er idéen?
Gilleleje havde alvorligt brug for et mødested efter salget af Det gamle Rådhus. Foreningslivet var spredt rundt om i byen med tab af både synergi og fællesskab. Vi manglede et mødested, som kunne rumme og støtte op om byens foreninger, sociale fællesskaber og nye initiativer.
Gillelejes smukke posthus, der havde stået tomt i 10 år, var et oplagt valg. Foreningen Gilleleje Gamle Posthus blev dannet i juni 2017. Vi etablerede et solidt samarbejde med Gribskov Kommune, som besluttede at stille posthuset til rådighed. Så var det op til os at omdanne huset, så det bliver et brugbart folkehus.
Underværker-projektet bestod i en forprojekt, som fokuserede på:
1) at styrke foreningslivet i huset ved inddragelse af ubenyttede arealer samt indretning af brugbare rum.
2) at styrke og bevare husets oprindelige kultur-historiske og arkitektoniske værdier
Hvor skal idéen realiseres?
Det gamle posthus fra 1910, ét af Gillelejes markante huse, blev kendt bevaringsværdig i 2017 af Lundquists tegnestue. Huset har en miljømæssig og kulturhistorisk betydning og er yderst velegnet til det væld af de aktiviteter, som foreninger, interessegrupper og fællesskaber byder ind med. Men først skulle posthuset renoveres ude og inde så der blev nye muligheder i den gamle bygning. Grundplanen skulle ændres, der skulle være handicapindgang og – toiletter samt fordelingsgang. Gasbetontilbygningen og rummene skulle gøres brugbare til fællesspisning, musik, foredrag, møder og kreative aktiviteter.
Hvad omfatter projektet?
Ombygningen blev ledt i samarbejde mellem kommunen og foreningen, og bestod af flere dele: Nyt tag og isolering, renovering af pakkesorteringsrum til kreativt værksted, transformering af læsserampe til uderum/terrasse, forbedring af lille thekøkken til brugbart køkken, omdannelse af postsortering til sal for musik, spisning, foredrag og møder, og renovering af ekspeditionen til mindre gruppers møder, foredrag og aktiviteter.
Hvem står bag projektet?
Foreningen har overordnet ansvar for, at posthuset fungerer for de mange frivillige foreninger og interessegrupper. En 15 årig brugs- og driftsaftale med kommunen sikrer husets drift og vedligeholdelse. Foreningen har 227 medlemmer, deraf mange frivillige, som har et bredt udvalg af kompetencer. Vi er organiseret med en bestyrelse og 10 ad-hoc grupper, til at løfte de mange opgaver omkring Folkehuset. Vi samarbejder med kommunen, brugere samt med byens øvrige kulturinstitutioner. Posthuset er nu centrum for en ny kulturakse i Gilleleje.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Gillelejes selvstændighedskultur og iværksætterånd er båret af byens 6.633 borgere, heraf er 2.555 over 60 år. Byen tiltrækker mange yngre børnefamilier, som også ønsker at engagere sig lokalt. Skal byen fastholde sin sammenhængskraft, virkelyst og attraktion, må frivillige – nye som ”gamle” borgere - have mulighed for at dyrke interessefællesskaber på tværs af alder, køn og etnicitet. Gillelejes nye Folkehus lægger gratis lokaler til de eksisterende foreninger og nye fællesskaber. Vores vision er at Posthuset skal være centrum for nyskabende aktiviteter til glæde for alle borgere.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning