Fremtidens Hørvævsmuseum

Støttede projekter

Hvad er idéen?

Hørvævsmuseet har gennem 25 år holdt liv i fortidens viden om hør, vævning og dansk Tekstilindustri. De ca. 70 aktive frivillige holder gang i 100 år gamle industrivæve, arrangerer udstillinger og foredrag, og underviser hvert år 300 skoleelever og aftenskoleelever.

Der er altid venteliste til både skoletjeneste og aftenskole, og fordi pladsen er trang, må de frivillige bære væve op og ned fra depot på 1. sal. Det er hårdt for både mennesker og udstyr!

Derfor vil vi renovere en del af det uisolerede loft, så der her bliver vævesale til undervisning året rundt.

Hvor skal idéen realiseres?

Museet holder til på Krengerup Gods i en gammel staldlænge. Stueetagen er sat i stand, mens det uisolerede loft kun kan bruges til opbevaring.

Projektet går ud på at renovere 635 m2 af loftarealet, så der her bliver plads til 2 vævestuer, kontorer og mødelokaler til den ansatte og de mange frivillige, og plads til museets bibliotek.

Ud over at renoveringen giver bedre plads og forhold for skoletjeneste og aftenskole, vil det også frigøre plads i stueetagen, som så kan bruges til flere - og bedre - udstillinger og foredrag.

Hvad omfatter projektet?

Projektet er en del af Hørvævsmuseets ambitiøse vision om at blive et samlingssted for dansk viden om vævning, design og udvikling af danske naturmaterialer til vævede produkter.

Det samlede projekt sikrer den eksisterende viden om et gammelt håndværk, og udvikler museets nuværende platform gennem øget formidling, undervisning og samarbejde med eksterne partnere.

Ombygningen vil give mulighed for at tilbyde skoletjeneste hele året, og fordoble antallet af elever. Aftenskolen vil både få flere pladser, og samtidig kunne fordoble antallet af undervisningsuger.

Hvem står bag projektet?

Museet drives udelukkende af frivillige, primært ældre. Der er ca. 230 frivillige, hvoraf ca. 70 er aktive pt.
Eneste kommunale støtte - og eneste ansatte - er en deltidsansat kontormedarbejder ansat i flexjob.
Museet er ikke statsanerkendt, da det er vigtigt at kunne arbejde med vævene, og holde håndværket i live.

Museet har gennem årene udviklet en stærk model for, hvordan ledelse og opgaver er fordelt blandt de frivillige, så museets drift er sikret mod videnstab.

De frivillige har et meget stærkt sammenhold, og museet har derved også en ensomhedsforebyggende funktion hos de ældre.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

De mange udstillinger og foredrag i museets cafe gør Hørvævsmuseet til et populært lokalt samlingssted. De frivillige kommer fra hele kommunen. Skoletjenesten er fyldt op med børn fra hele kommunens folkeskoler, og der er endda forespørgsler fra skoler fra andre kommuner og andre slags skoler, der ikke kan imødekommes nu.
Museet klarer sig uden kommunal støtte og har et positivt samarbejde med kommunen.

Projektfakta

Samlet budget

5.300.000 kr.

Støttebeløb

1.000.000 kr.

Beliggenhed

Nårupvej 30
5620 Glamsbjerg

Kontakt

Bodil Lindeloff

Bodil.lindeloff@webspeed.dk