Skraldecaféen på Sydhavnen

Støttede projekter

Hvad er idéen?

I Skraldecaféen er kasseret mad et middel til nye fællesskaber, hvor socialt udsatte løfter hinanden. På to år har vi holdt over 100 arrangementer i det offentlige rum og været i kontakt med mere end 10.000 mennesker. Nu har vi indgået en brugeraftale til et areal på Sydhavnen i Aarhus. Tidligere lå her en nålepark for de lokale stofbrugere, nu etablerer vi vores første faste base. Vi drømmer om et fællesskab, der giver mennesker mulighed for at gå ud og møde andre omkring det at lave og spise et måltid mad. Og når vi alligevel er sammen, kan vi også hjælpe hinanden med udfordringerne i livet.

Hvor skal idéen realiseres?

I Skraldecaféen er alt skraldet eller genbrugt. Med brugte containere og pavilloner som byggeklodser vil vi skabe et miljø med køkken, madopbevaring, spiseområder og værksted. De bygningsmæssige elementer bindes sammen af en glasoverdækket have, hvor der kan dyrkes grønsager, og hvor madrester kan komposteres og genanvendes som gødning. Vores ambition er at skabe et mobilt skraldepalads med masser af grønne løsninger som ramme for et mangfoldigt fællesskab. Og så vil vi se, hvor langt vi kan nå, og hvor lidt vi kan forbruge samtidig med, at vi laver noget vi godt kan lide, og som giver mening.

Hvad omfatter projektet?

I første omgang skal grunden forberedes og der skal opbygges bygningskonstruktioner og etableres installationer. Der er allerede adgang til kloak samt vand- og elinstallationer, som blot skal klargøres og tilsluttes. De væsentligste elementer i projektet er etableringen af bygningsstrukturer omkring fire containere og pavilloner, hvor komplicerede bygningsopgaver udføres professionelt. Og så ønsker vi at etablere installationer, som vil være Skraldecaféen selvforsynende med elektricitet og varme.

Hvem står bag projektet?

Det er Skraldecaféen, som med opbakning fra Sager der Samler, står bag projektet og driver det. Skraldecaféen er en social-økonomisk forening og et fællesskab af aktivister og frivillige, der de seneste to år har stået bag hundredvis af pop-up arrangementer og har skabt en unik arbejdsmåde, som er åben, fleksibel og pålidelig. Skraldecaféen har adgang til en meget stor gruppe frivillige, der kan være med til at udvikle og bygge den faste base. Arkitekter uden Grænser, den danske gren af det verdensomspændende netværk Architecture Sans Frontieres, yder frivillig arkitektrådgivning i projektet.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Aarhus Kommune vil "gentænke de socialt udsattes rolle i byudviklingen, og Sydhavnskvarteret skal være et sted, de socialt udsatte selv er med til at skabe." Skraldecaféen er en katalysator for netop denne udvikling. Lige siden opstarten har vi haft en tæt relation til værestederne på Sydhavnen. Vi bliver limen mellem de socialt udsatte grupper og de mange nye aktører i området. I dette projekt bygger vi desuden på det stærke nabonetværk, der blev skabt gennem Rethink Activism Folkefestival, som sidste efterår samlede hele området i et kæmpe-event med 250 arrangementer. Vi glæder os!

Projektfakta

Samlet budget

485.000 kr.

Støttebeløb

435.000 kr.

Beliggenhed

Kalkværksvej 3
8000 Aarhus C

Kontakt

Steffen Sand

hej@skraldecafeen.dk