Koelbjergmanden og Istidsdannelsen
Støttede projekter
Hvad er idéen?
En gruppe under Vissenbjerg Lokalråd har lavet et formidlingscenter for at synliggøre og markere det ældste menneske i Norden. Koelbjergmanden som er ca. 10.500 år gammelt.
Formidlingscentret giver nu lokale beboere, skoler og institutioner samt udefra kommende mulighed for læring om det historiske fund af Koelbjergmandens kranie og knogler, samt gennem Vissenbjerg bakkers unikke istidsdannelse at formidle den geologiske viden om landskabet.
Det har været essentielt med støtte fra fondsmidler og masser af frivillig arbejdskraft, for at projektet blev realiseret.
Hvor skal idéen realiseres?
Formidlingscentret er i dag placeret centralt i Vissenbjerg 12km vest for Odense med gode parkeringsforhold . Byggegrunden blev vederlagsfrit stillet til rådighed af Assens kommune.
I forbindelse med formidlingscentret blev den nye bygning på 80m2 opført på et areal tæt ved “Terrariet Reptile Zoo” og tæt på skov og vandrestierne i Vissenbjergbakkerne. Bygningen ligger ligeledes som nabo til den gamle præstegård, så der er fra arkitektens side taget hensyn til farve, stil og ikke mindst materialer i god kvalitet.
Hvad omfatter projektet?
Der er etableret en ny udstillingsbygning på den af kommunen bevilliget byggegrund. Bygningen formet op om paddehatteformede søjler, og et svagt buet kobbertag. Mod terrariet er der isat en let glasfacade, mens de øvrige facader er med lukkede træbeklædninger.
Udover den nye bygning omfatter projektet:
3D kopier af det originale kranie og knogler
Fuldskala model af Koelbjergmanden ud fra nyeste DNA analyse
Montre med laserlys og fysisk landskab, som viser livet for 10.500 år siden og frem til fundet
Animationsfilm af Istidsdannelsen, og dannelsen af V-dalen, Afgrunden
Bordmodeller for Istidsdannelsen
Plancher og infotavler
Hvem står bag projektet?
Formidlingscenter Koelbjergmanden – Istidsdannelsen er under Vissenbjerg Lokalråd.
Vissenbjerg Lokalråd har stor interesse i projektet, da fundet af Koelbjergskelettet er det ældste fund af menneskeknogler vi kender fra hele Norden.
Hele området og stierne omkring formidlingscentret, har de senere år stille og roligt udviklet sig til yndet udflugtsmål for vandrere og cyklister fra nær og fjern.
Projektet blev bakket op af Assens Kommune, Odense Bys Museer samt “Terrariet Reptile Zoo”, som samtidig varetager drift og vedligehold.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Vissenbjergbakkerne er kendt ikke kun af lokale, men også af cyklister og vandrere, som benytter de mange stier til cykel-/ gåture. Koelbjergmanden er for området helt unik, da han er det ældst kendte menneske i hele området omkring Vissenbjerg. Det var her han gik på jagt, fiskede og levede.
Koelbjergmanden er et samlingspunkt ikke kun for Vissenbjerg, men også for de nærliggende landsbyer Andebølle, Grøftebjerg og Gadsbølle.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning