Eksperimentarium f. cirkulær økonomi

Støttede projekter

Hvad er idéen?

Møbelfabrikken faciliterer et reparationsfælleskab baseret på frivillige kræfter fra lokale borgere og foreninger med erfaring, viden og kompetencer, som de gerne deler ud af. Vi har desuden lavet Bornholms genbrugsen, hvor borgerne sætter kasserede ting ind i genbrugsen, andre borgere mangler de kasserede ting, reparerer dem og genbruger dem i hjemmet. Frivillige fixere får det til at ske. Vi holder til i en del af den gamle produktionshal i det, der fra 1942 til 1988 var en velrenommeret møbelfabrik, og her var ønsket med Underværker-projektet at udvide vores virke og skabe et eksperimentarium for bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Hvor skal idéen realiseres?

Møbelfabrikken blev opkøbt af Nexø Kommune i 2001, da de overtog den lukkede møbelfabriks bygninger og byggede de fleste om til et hjemsted for iværksættere. De daværende rammer var et fint grundlag for dette projekt, som nyder godt af overnatningsmuligheder fra stedets hostel og de øvrige rammer. På den måde sikres områdets borgere og foreninger et medejerskab til iværksætterhuset. Selve bygningen er et fint bevis på 40-ernes fabriksbyggeri af høj kvalitet, og beliggenheden ved indkørslen til Bornholms andenstørste by med gode busforbindelser, som sikrer høj tilgængelighed for mange brugere.

Hvad omfatter projektet?

Projektet bestod af en renovering af den gamle produktionshal, som skulle blive til et multifleksibelt lokalekoncept på i alt 400 m2.

Renovering
• Renovering og isolering af trægulve
• Udskiftning af alle vinduer + to ekstra vinduer
• Isætning af dobbelt branddør ind mod MASKINRUMMET
• Nyt troldtekt loft med 30 mm isolering
• Elinstallationer
• Maling
• Renovering af ydre bygningsskal
• Udbedring af sætningsskader

Det multifunktionelle rum kan i dag anvendes af aktive borgere, der ønsker at prøve kræfter med deres ideer og finde sparring med ligestillede, der ønsker at arbejde med bæredygtighed og genanvende.

Hvem står bag projektet?

Møbelfabrikken har været tovholder for den frivillige involvering i projektet, som blev bakket op af andre lokalforeninger i Nexø og på Bornholm. Der er ingen foreninger tilknyttet Værkstedet / RepairCafé – Nexø, som sådan, fordi alle er velkomne, i eller udenfor en forening.

Renovering af bygningen er sket af ansvarlige håndværkere med henblik på at sikre overholdelse af miljøkrav mv.

Opgaver forbundet med oprydning, finpudsning og klargøring er blevet løst af frivillige og af elever fra Forberedende GrundUddannelse, der som led i deres uddannelse har medvirket. FGU har en afdeling på Møbelfabrikken.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Møbelfabrikken er ikke blot Bornholms Iværksætterhus, men stedet bruges flittigt af det omkringliggende lokalsamfund, hvilke de mange brugere af Værkstedet/Repair Cafeen er et bevis for. 20 frivillige fra lokalsamfundet er fixere på værkstedet.

Projektet er blevet bakket op fra flere samarbejdspartnere, og der er et tæt samarbejde med Fixa Till i Lund, et andet lokalsamfund tæt på Bornholm.

Møbelfabrikken har indtil 2019 modtaget tilskud fra Bornholms Regionskommune, men det faldt bort fra 2020. Der er dog fortsa en god relation til Kommunen, som også har været med til konkret at støtte projektet.

Projektfakta

Samlet budget

1.245.000 kr

Støttebeløb

300.000 kr.

Beliggenhed

Gl. Rønnevej 17 A
3730 Nexø

Kontakt

Carsten Aalling

carsten.aalling@moebelfabrikk01.dk