STORM Folke- og Naturgård

Støttede projekter

Hvad er idéen?

Støtten fra bl.a. Underværker har nu sikret de historiske længer på den fredede hovedgård Stormgården i den lille landsby Haastrup i 'de sydfynske alper’. Stormgaarden er nu et folkeligt fyrtårn, der kan virke som katalysator for fællesskabet, udviklingsiveren og engagementet - og tjene som inspiration for øvrige landsbyer i landet.

Fundamentet er nu på plads for at kunne realisere drømmen om at skabe en folkegård - et folkeligt samlingssted for alle; høj som lav, ung som gammel, lokale og turister. Ambitionen om at skabe nye folkelige fællesskaber, der er bundet op på egnens hoved-DNA: nemlig den unikke natur, historie og kulturarv, er nu kommet et stort skridt nærmere. Kort fortalt er vejen nu banet for, at vi kan igangsætte aktiviteter, der hylder den lokale natur, kultur og historie på en folkelig og festlig måde, så flere bliver inspireret til at understøtte og tage del i det.

Konkret var der i foreningen ønske om at etablere STORM Folke- og Naturgård, der faciliterer originale kultur- og naturarrangementer ved at samle musikere, historikere, naturformidlere, filmfolk, foreninger m.fl. med fælles passion for formidling af lokalfolklore, musikkultur og natur.

Hvor skal idéen realiseres?

STORM Folke- og Naturgård er blevet indrettet i længerne på den fredede hovedgård, Stormgaarden, der ligger pittoresk i 'de sydfynske alper'. Stormgaarden er en firlænget, stråtækt ejendom, der dateres tilbage til 1500-tallet og rummer en spændende kulturhistorie, bl.a. er den berømte folkemusiker Rasmus Storm født på gården i 1733.

Gårdens længer byder på historisk originale konstruktioner, som med projektet er blevet gjort tilgængelige for lokale og turister. Gården passeres jævnligt af vandre- og cykelturister, da den ligger tæt ved Øhavsstien og ved foden af Fyns tredjehøjeste punkt Trebjerg.

Hvad omfatter projektet?

Støtte er gået til renovering og nyindretning af syd- og østlængen på Stormgaarden.

I sydlængen er STORM FOLKECAFÉ blevet etableret, hvor kulturarven vækkes til live via indretning med lokalhistorisk møblement fra den lokale folkemindesamling. I forlængelse heraf er STORM FOLKESAL på knap 140 kvm. blevet indrettet til koncerter, festivaler, udstillinger, workshops, mesterlærekurser mm. I modsatte ende er STORM HULEN blevet indrettet, en hule fuld af insekter og fisk, udstoppede fugle og dyr og andre fund fra den lokale natur, som bl.a. Sydfyns Naturskole kan bruge som ramme for naturformidling.

Hvem står bag projektet?

Bag foreningen STORM står en gruppe yngre tilflyttere, som i samspil med lokale ildsjæle arbejder for, at landsbyen - konkret og som begreb - konstant videreudvikles og styrkes.

Foreningens bestyrelse består af TV 2's faste naturekspert Emil Sanderhoff (30), journalist og tv-producent Peter Stovgaard-Hansen (38), regnskabschef Michaël Desveaux (41), trompetist Sara Bruntse (40) og antropolog og projektleder Gitte Stovgaard-Hansen (36).


Foreningens første større event, "STORM FOLKEFESTIVAL”, er afholdt 31/8-01/09 og er baseret på 100% frivillighed.
(se video og www.stormfestival.dk)

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Planerne for STORM Folke- og Naturgård underbygger den kommunale udviklingsstrategi ved at udvikle landsbyen og de stedbundne potentialer samt fremme adgangen til kultur- og naturværdier i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Landsbyen Håstrup er historisk kendt for et stærkt sammenhold og opsigtsvækkende initiativer, og planerne for STORM Folke- og Naturgård er blevet mødt med stor entusiasme i lokalområdet. Der samarbejdes således allerede med bla. Faaborg Midtfyn Kommune, Håstrup Kirke, Øhavsmuseet, Sydfyns Naturskole og Folkemindesamlingen om en musikfestival og udvikling af naturtilbud nær gården.

Faaborg-Midtfyn Kommune har fra starten vist interesse og opbakning til projektet, hvilket har gjort hele processen lettere. Det er blandt andet også kommunen, der har hjulpet foreningen STORM med mellemfinansiering på projektet, så det kunne igangsættes. Projektet har fra den spæde begyndelse mødt stor opbakning i landsbyen. Mange lokale har budt ind med gode idéer, og så er folk mødt op i hobevis på de mange fælles arbejdsdage, vi har afholdt. Netop dette sammenhold og fællesskab, som vi har oplevet på tværs af alder, uddannelse og status, er i virkeligheden nok det, vi er allermest begejstrede over. Når så mange mennesker af egen fri vilje har lyst til at lægge mange kræfter og engagement i et projekt, så kan man mærke, at idéen er meningsfuld og holdbar. I løbet af projektperioden har der været afholdt flere arrangementer på Stormgården og i den omkringliggende natur. Blandt andet har foreningen afholdt STORM Folkefestival 2021, SOL OVER SYDFYN 2021, AFTENFRED 2020 og Kulturkaravanen 2020. Vi er sikre på, at de nye lokaler vil give endnu flere muligheder og også inspirere andre til at skabe nye spændende arrangementer.

Projektfakta

Samlet budget

2.466.164 kr.

Støttebeløb

1.000.000 kr.

Beliggenhed

Trekanten 1
5600 Faaborg

Kontakt

Gitte Stovgaard-Hansen

gittehansen_82@hotmail.com