Ærø Madkulturhus

Støttede projekter

Hvad er idéen?

Ommel Beboerhus har i generationer været det centrale samlingssted for beboerne på det østlige Ærø, men var ved at vokse ud af de daværende rammer.

Ærøs særlige madkultur er omdrejningspunktet for en stor del af vores arrangementer, og det var vores ambition med Ærø Madkulturhus at skabe et gastronomisk fyrtårn, der kunne sætte Ærø og den ærøske madkultur på det kulinariske landkort.

De store planer krævede bedre faciliteter. Derfor ville vi ombygge og udvide Ommel Beboerhus med en stor sal, flere mødelokaler, bedre toiletforhold, flere parkeringspladser og ikke mindst et moderne og åbent køkken, som kunne leve op til gældende regler og kunne rumme større kulinariske arrangementer.

I første omgang ville vi udføre en forundersøgelse, hvor projektet - herunder husets fremtidige funktioner og aktiviteter - kunne kvalificeres i samråd med blandt andet en arkitekt.

Projektet rettede sig mod de lokale borgere og virksomheder og ikke mindst turister.

Hvor skal idéen realiseres?

Projektets rammer var det daværende Ommel Beboerhus. Dette hus var ved projektets indledning både nedslidt og for småt til de aktiviteter, der på daværende tidspunkt foregik i huset. Festsalen var for lille, og samtidig var toiletforholdene langt fra tilstrækkelige. Køkkenet trængte også til en opgradering.

Beboerhuset er opført som missionshus i 1889. Vi ønskede at bevare husets charme og stil, og vi ville hertil opføre en tilbygning på bagsiden af huset, så vores ønsker og behov kunne imødekommes.

Beboerforeningen opkøbte tre byggegrunde bag beboerhuset, så der var plads til en udvidelse af beboerhuset samt anlæggelsen af madkulturhaven Æblehaven.

Hvad omfatter projektet?

Midlerne fra Underværker blev brugt til at få projektet endeligt udviklet og tegnet helt færdigt.

Vores største ønsker til husets renovering og udvidelse var:
1) Større og fleksibel festsal
2) Professionelt og fleksibelt køkken, der kunne bruges til events
3) Nyt og handicapvenligt toilet
4) Et foreningslokale til møder og aktiviteter
5) Et ungdomslokale til socialt samvær og aktivitet

Samtidig skulle der i haven anlægges en åben scene inkl. opbevaringsrum, bålsteder, bålhytte, pizzaovn, åben plads samt langt bedre parkeringsforhold, så gæster ikke skulle parkere ude på vejen.

Hvem står bag projektet?

Bag projektet står Ommel og Omegns Beboerforening, som ejer de fysiske rammer. Her havde man allerede - i årene inden midlerne blev rejst - arbejdet grundigt med projektet. Man havde bl.a. holdt borgermøder samt løbende orienteret og involveret beboerne i Ommel og omegn.

Der blev endvidere nedsat en styregruppe, som skulle tage sig af alle de madkulturelle aktiviteter i fremtiden. Denne gruppe blev sammensat af engagerede borgere, som på den ene eller anden led havde erfaring fra andre steder med afvikling af events, fællesspisninger eller arbejde inden for det kulinariske felt.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Vi har indgået samarbejde med Fødevarenetværk Ærø og en række lokale fødevareproducenter, hotellet og busselskabet, så vi sammen kan skabe forskellige pakkerejser til Ærø i madkulturens tegn.

Derudover blev de lokale borgere via Ommel Samvirke inddraget, og der var ligeledes borgermøder om projektet. Mange i lokalområdet har været frivillige i en eller anden grad i vores projekt. Derudover har Ærø Kommune bakket op om projektet og har støttet det økonomisk.

Projektfakta

Samlet budget

200.000 kr.

Støttebeløb

200.000 kr.

Beliggenhed

Kirkevejen 8, Ommel
5960 Marstal, Ærø

Kontakt

Karin Kristensen

ommelbeboerhus@gmail.com