Kulturlaboratorium i Brøndby Strand
Støttede projekter
Hvad er idéen?
Midt i Brøndby Strand har de med projektet etableret Danmarks første unge-drevne Kulturlaboratorium i et alment boligområde. Et sted, hvor børn og unge udvikler nye færdigheder, fællesskaber og selvværd gennem kreativt arbejde med film, foto og musik. Et sted, hvor de kan fordybe sig i den kreative proces, men også sammen skabe oplevelser for andre beboere. Alt lige fra koncerter til udstillinger og debatter - drevet af de unge selv og skabt i samarbejde med Turning Tables' professionelle instruktører.
Kulturlab’et er permanent og de fysiske rammer er nytænkende.
Hvor skal idéen realiseres?
Kulturlab'et er en permanent og funktionel bygning med specifikke rum og faste funktioner - musikstudie m. lydisoleret vokalboks, fællesrum mm.
Der er skabt åbne fællesrum og udendørs rum, der inkluderer en scene, som bruges til events som koncerter og udstillinger og filmfremvisninger for alle beboere i området. Lab’et placeres midt i boligområdet - dér hvor de unge færdes.
Arkitektfirmaet Arcgency står bag.
Hvad omfatter projektet?
Kulturlab’et er åbent 4-5 dage om ugen, ti måneder om året og der arbejders med tre områder:
Kunstproduktion: Den enkelte unge fordyber sig og udvikler sin kreative stemme i form af fx. musik, dokumentarfilm eller en fotoserie.
Kulturproduktion: De unge omsætter i fællesskab de enkelte kunstprodukter til events for andre - fx. når en fotoserie bliver til en fotoudstilling, hvilket indebærer budgetlægning, indramning, kommunikation og afvikling.
Døren til verden: De unge fremviser deres kunst til en national offentlighed (fx på Roskilde Festival) og løser opgaver for lokalt privat erhvervsliv.
Hvem står bag projektet?
Projektet var ledet af Turning Tables Danmark, og aktiviteterne blev gennemført i samarbejde med de unge. Projektet er forankret lokalt med boligselskaber, helhedsplan, folkeskole og klubber som nøglepartnere.
Kulturlab’ets eksterne aktiviteter udvikles med de unge i samarbejde med Roskilde Festival, Cinemateket, Ungdommens Folkemøde, Copenhagen Photo Festival og Borups Højskole.
Kulturlab’ets frivillige er de unge selv. De skaber kunst og kulturbegivenheder til gavn for sig selv og beboere i og uden for boligområdet.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Gennem to pilotprojekter i Brøndby Strand i 2018 og ‘19 har Turning Tables opbygget en stærk relation til børn, unge, deres forældre, naboer og lokalmiljø. Realiseringen af et permanent Kulturlab er fælles, og placeringen midt i boligområdet skaber et lokalt ejerskab. Og så udfylder det et førhenværende tomrum i Brøndby Strand.
Der er 8000 beboere, mere end 1/3 børn og unge, og kun én ungdomsklub og ingen kulturfaciliteter. Turning Tables har haft overvældende deltagelse i pilotprojekterne, og sammen med Brøndby Boligselskab en forventning om, at Kulturlab’et bliver et markant omdrejningspunkt for liv i området.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning