Den gamle pavillon skaber nye rammer for scenekunst og kultur i Vordingborg
Støttede projekter - Sjælland
Med vores UNDERVÆRKER ville vi gøre en mærkbar forskel for brugerne af og gæsterne i Pavillon K, prioritere kvalitet og fremhæve det historiske i huset, OG skabe rammerne til at Pavillon K er et kulturelt mødested.
Hvad er idéen?
Den gamle skovpavillon, Pavillon K, er med projektet blevet centrum dels for professionelle scenekunstneres arbejde, og dels byens nye hus for kulturarrangementer i bred forstand. Det smukke og lidt forsømte hus trængte til en nænsom, kærlig hånd, for at det som i dag kan rumme både scenekunstnere og de lokale kulturaktørers høje og brede ambitioner for stedets fremtid.
Den historiske kirkeskovspavillon er i kraft af sin størrelse, sin fortid og sin beliggenhed en fantastisk ramme for det liv, der allerede var i huset. Men med renoveringen og forskønnelsen af huset samt de forbedrede faciliteter, kan stedet nu løfte de store ambitioner om at være et bæredygtigt mødested for både professionelle og ikke-professionelle brugere. For at kunne bruge de tre sale til arrangementer blev der blandt andet etableres nye lofter, belysning og mørklægning. Husets ydre og den gamle foyer, som den besøgende først møder, er nænsomt blevet istandsat og har givet huset et indbydende og åbent udtryk.
Hvor skal idéen realiseres?
I Kirkeskovspavillonen i Vordingborg. Den blev bygget i 1872 i historicistisk stil og indtil 1980 var det en restauration, derefter blev det byens medborgerhus og fungerede som sådan indtil 2001.
I 1968 blev huset renoveret med delvis hensyntagen til den oprindelige byggestil, men bygningen havde brug for Underværker, for både at kunne møde behovet for aktiviteter for husets brugere, og for samtidig at passe bæredygtigt og bygningskulturelt på det gamle hus.
Hvad omfatter projektet?
Både med tanke på bæredygtighed, og for at passe godt på husets smukke ydre, blev vinduernes kernetræ repareres, tagbelægningen undersøgt for skader, og alle trækonstruktioner gennemgået for nedbrydning.
Stor indvendig og udvendig renovering, istandsættelse og indretning af den gamle pavillon.
For at gøre huset brugbart til arrangementer, fik husets 3 sale nye lofter og belysning, og for at de skal kunne anvendes til scenekunst- og kulturarrangementer, blev der lydisoleret mellem salene, og der blev opsat mørklægning, opdateret lys- og lydudstyr, og de fine trægulve fik en god behandling.
Til lokale kreative kræfter er der indrettet et KreaRum på 1. salen, og et værksted i kælderen. Foyer- og loungeområdet blev gjort indbydende, og huset har fået skiltning, så den besøgende kan finde rundt.
Projektet omfattede også arkitektfaglig rådgivning og professionel byggestyring, både af hensyn til de aktiviteter, der var undervejs i projektperioden kunne finde sted i huset, og fordi renovering skulle ske med hensyntagen til det bevaringsværdige hus.
Hvem står bag projektet?
I januar 2021 overgav Vordingborg Kommune råderetten over bygningen til den nyoprettede forening Pavillon K - en sammenslutning af lokale Vordingborgensere der arbejder med scenekunst - for at de kan omdanne stedet til et scenekunst- og kulturhus. Pavillon K’s medlemmer vil derudover bestå af lokale ildsjæle, lokale unge, og alle andre som er interesserede i at skabe det menneskelige og kulturelle kraftcenter som huset er på vej til at blive. Der blev etableret en bestyrelse og en styregruppe, og en daglig ledelse, som alle arbejder frivilligt og som stod for den fremtidige drift af huset.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Foreningen er funderet i det usædvanligt stærke scenekunstmiljø, der historisk har præget Vordingborg Kommune. Her er blevet skabt forestillinger, festivaler og workshop-aktiviteter på internationalt niveau i mange år. Arrangementerne i huset vil med deres åbenhed, bredde og mængde sikre at hele områdets borgere får glæde af aktiviteterne der udspringer af dette miljø.
Pavillon K er drevet af én, stor gruppe professionelle og ikke-professionelle frivillige. Frivilliggrupperne består af: en visionsgruppe, en bygningsgruppe, en ungevisionsgruppe og frivilliggruppe, der står for afvikling af event og særarrangementer.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Pavillon K dækker i dag behov for arbejdsfaciliteter og netværk for scenekunstnere, og er et mødested og kulturhus for lokale kulturinteresserede. Ingen af delene fandtes i kommunen i forvejen. At være et mødested, hvor professionelle kunstnere kan møde hinanden og publikum, og et mødested, hvor brugere og frivillige kan møde kunsten, kunstnerne og hinanden, er hjerteblod for foreningen bag Pavillon K. Vi vil vise at man også kan have et velfungerende og ambitiøst kulturhus i provinsen.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Huset har, udover den daglige gang af professionelle kunstnere, workshopdeltagere, brugere af de kreative værksteder og løbende undervisningsaktiviteter, forpligtet sig til at have mindst 2 offentlige arrangementer så som fortælleaftener, teatersportscaféer, danseaftener, spis-sammen-arrangementer eller kreative inspirationsaftener om måneden. Derudover er det Pavillon K´s ambition at afholde kulturfestivaler i weekend-format samt arrangere en årlig lokal revy i samarbejde med borgere og erhvervsdrivende.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning