Fugleskjul og gangbroer ved Store Høj Sø
Støttede projekter - Region Hovedstaden
Formålet med projektet var at genetablere gangbroer og fantastiske fugleskjul ved Store Høj Sø i udkanten af Kalvebod Fælled på Amager og genåbne anlægget til offentligheden. Det er et helt magisk sted, og man får fornemmelsen af at træde ind i en anden verden ved at bevæge sig rundt på gangbroerne. Anlægget var i så dårlig stand, at området var lukket for offentligtheden - nu er den genåbnet. Vi har reddet denne lille perle mellem tagrørene, så det kan nydes i mange år fremover.
Hvad er idéen?
De grønne områder omkring København bliver besøgt mere end nogensinde før. Samtidig er den vilde natur også trængt fra alle sider. Store Høj Sø tilbyder en magisk naturoplevelse under én km fra endestationen for metroen. På turen gennem søen bliver man indhyllet i tagrør til op over ørerne, for en stund ét med de mange lyde fra dyrene i vandet og fuglene i luften. Byens larm forsvinder, mens man fra den første udkigspost bliver klogere på søens fisk, for derefter ved den anden udkigspost at lære om fuglene, der yngler eller søger efter føde.
Hvor skal idéen realiseres?
Ud over at være et smukt sted er beliggenheden af Store Høj, i den sydligste del af København, helt oplagt. Med en afstand på mindre end 200 m. til grænsen til Ørestad Syd, og 20 m. til kommunegrænsen, er søen let tilgængelig både for de ca. 15.000 beboere i dette børnerige boligkvarter og mange borgere i Tårnby. Den er under 400 m. fra en kommende hovedindgang til Naturpark Amager ved Asger Jorns Allé, hvor besøgende vil strømme fra Vestamager metrostation til Kalvebod Fælled. Store Høj får også hyppigt besøg fra det nærliggende Naturcenter Amager, der tiltrækker mange til området.
Hvad omfatter projektet?
Anlægget ved Store Høj Sø var i så dårlig stand, at området var lukket, og alt skulle fjernes. Vi ønskede at genskabe gangbroerne og fugleskjulene, med de tilpasninger Naturstyrelsen hovedstaden/Naturpark Amager mente passede ind i fremtidsplanerne for området. Stedet skulle genopstå som en enestående naturoplevelse: Rørskovens tyste oplevelsesrum, i fineste kontrast med de omliggende åbne vidder. Her kan formidles viden om natur- og artsdiversitet, og vigtigheden af naturbevarelse. Aktiviteterne skal være på naturens præmisser, hvor der tages hensyn til blandt andet fuglene i søen. For at fejre genåbningen af dette fantastiske sted og øge opmærksomheden i lokalsamfundet blev der afholdt et særligt genåbningsarrangement i det nærliggende boligområde Ørestad Syd, nogle få hundrede meter fra søen, som blev til en fantastisk dag med 50-70 deltagere.
Hvem står bag projektet?
Bag projektet står vores uformelle borgergruppe med over 160 medlemmer, der har ønsket at genetablere anlægget ved Store Høj Sø. Gruppen har været i gang med en offentlig indsamling, godkendt af Indsamlingsnævnet, for at bidrage økonomisk til genetableringsarbejdet og er i dag en forening. Projektet er udført i samarbejde med Naturstyrelsen, som har forpligtet sig, efter en istandsættelse, til at stå for den løbende vedligeholdelse i 10 år.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Vi har haft en løbende dialog om Store Høj med skovfogeden for Kalvebod Fælled fra Naturstyrelsen. De vurderede, at der ikke var lokal modstand fra nogen organisationer, til en istandsættelse af anlægget ved Store Høj. Tværtimod udtrykkede Amager Vest Lokaludvalg, grundejerforening GF Ørestad Syd og Dansk Ornitologisk Forening deres støtte. Vi har oplevet stor opbakning fra lokale erhvervsdrivende og borgere, og vi har haft et konstruktiv dialog med politikere.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Anlægget ved Store Høj er igen blevet et samlingspunkt for liv, aktivitet og fællesskab i lokalområdet. Lokale beboere har genvundet et særligt sted at mødes, på kanten af deres nybyggede kvarter. Børn kan sammen gå på opdagelse mellem tagrørene. Lokale daginstitutioner, der jævnligt tager over 100 børn på tur på fælleden, har igen fået et lettilgængeligt sted for aktiviteter og viden om fisk-, fugle- og insektliv. Naturentusiaster kan igen observere dyre- og plantelivet i rørskoven, på nærmeste hold. De mange besøgende til Naturpark Amager har fået et afslappende pusterum fra storbyens jag og larm.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Der er fuld offentlig adgang på alle tidspunkter til anlægget ved Store Høj, som der er på de nærliggende områder på Kalvebod Fælled.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning