Håndværkeriet i Byens Hus i Gentofte
Støttede projekter - Hovedstaden
I BYENS HUS, en tidligere skole i Hellerup, er de tidligere faglokaler transformeret til værksteder; træ & metal, keramik, tekstil og billedkunst, samt et fælleskøkken. Her skal fællesskabet dyrkes og borgerne mødes på tværs af alle skel og interesser i et skabende, kreativt værkstedsmiljø, drevet af borgerne til borgerne.
Hvad er idéen?
Med projektet er fem lokaler i kulturhuset Byens Hus gået fra at være slidte tidligere undervisningslokaler til inspirerende moderne værksteder. Et sandt underværk. Borgere i Gentofte kan nu give sig i kast med diverse tekstil-, træ-, billedkunst- og keamikarbejder.
Byens Hus indeholder blandt andet Frivilligcenter, Ungemiljø, Udskolingsbygning og midlertidige boliger til flygtninge der har fået asyl i Danmark. De resterende lokaler, har kommunen valgt at give til borgerne, hvor der skabes et moderne kultur- og medborgerhus.
Med værkstederne vil vi:
- styrke fællesskabet i lokalområdet ved at tilbyde faciliteter til fri afbenyttelse.
- give alle borgere mulighed for at arbejde kreativt med håndværk og kunst, både for nybegyndere og øvede.
- skabe mødesteder, hvor alle husets brugere; unge, ældre, beboere kan mødes med lokale i et skabende miljø.
Hvor skal idéen realiseres?
Drivkraften bag Håndværkeriet er dels foreningen Byens Hus, dels 45 frivillige ildsjæle med hver deres interesser og evner, men som alle har ønsket at være med til at starte og drive værkstederne. Foreningen, som er en samling af alle brugere i huset, har været med til at støtte og udvikle projektet. De ca. 300 m2. værkstedsareal er ejet af Gentofte Kommunen og for at sikre bæredygtig drift betaler kommunen el, vand og varme. Huset har en kommunalt ansat leder og en teknisk servicemedarbejder, som understøtter hele huset, og som bistår med hjælp til drift og vedligehold for værkstederne.
Hvad omfatter projektet?
Ombygning af lokaler til værksteder
• Træ & Metal. Mal, tøm, el
• Mørkekammer - udgår og erstattes med tekøkken i Mødestedet
• Lokale til keramikovne. El, ventilation
• Lerværksted. Mal, tøm, murer, VVS, ventilation.
• Vask og branddør til Billedværksted
Mødested og tekøkken, samt EL
• Mødested. Mal, tøm, afmonter, VVS
• Etablering af tekøkken. VVS, vask og el.
• Nye eltavler. Tests, etablering. El.
Hvem står bag projektet?
Værkstederne er som udgangspunkt brugerdrevne. I praksis vil en gruppe frivillige - eventuelt organiseret i selvstændige foreninger - stå for den daglige drift og for sikkerhedsregler, økonomi og vedligehold, samt for booking af faciliteterne.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Alle borgere, selvorganiserede grupper og foreninger hjemmehørende i kommunen kan bruge husets faciliteter til ikke-kommercielle aktiviteter, og dermed også værkstederne. Bruger-foreningers medlemmer skal ikke nødvendigvis have bopæl i kommunen. Værkstederne tænkes inkluderet i husets booking-system således at værkstederne kan reserveres af foreninger eller til workshops, men minimum 50% af tiden skal de være åbne og offentlig tilgængelige for individuelle brugere.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Værkstederne gavner borgere med lyst til praktisk og kreativ udfoldelse. Her har de adgang til faciliteter, de færreste har hjemme samtidig med, at de kan møde andre med samme eller nye interesser.
Værkstederne gavner også det lokale foreningsliv, som kan benytte værkstederne til workshops og events. Fx Repair Café Hellerup, de lokale aftenskoler, strikkeklubber, kunstklubber og mange flere.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Stedet er som udgangspunkt helt åbent for offentligheden, i det omfang sikkerheden tillader. Der skal være en formel oplæring i brug af farlige maskiner (save, ovne). Huset har et booking-system, som værkstederne bliver tilsluttet. Foreninger kan booke værkstederne til fx. afholdelse af workshops, men det er også være muligt for ikke-organiserede brugere at få adgang.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning