Nyt tag over Sønderbys Kultur- og Bryghus
Støttede projekter - Hovedstaden
Som Fuglen Fønix er Sønderbys nedlagte brugs genopstået som Sønderby Kultur- & Bryghus. Som del af en gennemrenovering af den forsømte ejendom, har man med projektet udskiftet de nedslidte tage over kulturhuset og den gamle uddelerbolig, som har fået sit oprindelige stråtag tilbage
Hvad er idéen?
Tagene var utætte og det var nødvendigt at udskifte dem. Det gav samtidig mulighed for større rumhøjde i den gamle butik, som nu er vores fælleshus. Samtidig ønskede vi at forskønne ejendommen, som er en vigtig del af det homogene og autentiske miljø omkring landsbyens gadekær. I den forbindelse blev den tidligere uddelerbolig - som også rummede den oprindelige Brugs - ført tilbage til sit oprindelige, stråtækte udseende
Hvor skal idéen realiseres?
Sønderby Kultur- & Bryghus er indrettet i den gamle Brugsforening, som i næsten hundrede år var landsbyens nærbutik og naturlige mødested. Sønderby ligger ved Roskilde Fjord sydøst for Skibby.
Hvad omfatter projektet?
Projektgruppen havde allerede påbegyndt en gennemgribende renovering af ejendommen og fik med underværker projektet støtte til fase 4: Fornyelse af tagene over såvel den gamle uddelerbolig samt den tidligere butik, som nu rummer Sønderby Kultur- og Bryghus.
Der er udarbejdet et arkitektprojekt for en gennemgribende renovering af kulturhuset, som vi nu er i gang med at realisere i det tempo, vi kan rejse midler til. Her er blandt andet fornyet gulvet og installeret nyt varmeanlæg. I forlængelse af det blev det med projektet muligt at forny hele den nedslidte tagkonstruktion, få taget bedre isoleret og opnå større rumhøjde. Derudover er der også etableret nye akustiklofter.
Den gamle uddelerbolig var oprindelig stråtækt, men fremstor før projektet med et tarveligt og rustent pandepladetag. Det ønskede de at føre tilbage til sit oprindelige udseende, som var kendt fra et foto fra ca. 1920 med tækket tag.
Hvem står bag projektet?
Bestyrelsen for Sønderby Kultur- & Bryghus ApS har haft det overordnede ansvar for projektet. For den praktiske byggeledelse stor en byggegruppe, som er forankret i bestyrelsen.
Frivillig arbejdskraft har indgået i det omfang, det har kunnet aftales med håndværkerne.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Med 130 anpartshavere i en landsby med 188 husstande er Sønderby Kultur- & Bryghus bredt forankret i lokalsamfundet. Lokale – fastboende og sommerhusfolk – er husets primære brugere og bemander aktiviteterne med frivillige.
Med støtte fra Landdistriktpuljen blev der igangsat et projekt, der skulle gøre huset relevant for endnu flere.
Frederikssund Kommune har bakket op om initiativet – også økonomisk med en bevilling på kr. 250.000, der muliggjorde de tidligere renoveringsarbejder, herunder en fuldstændig fornyelse af gulvet og et luft-til-vand baseret varmepumpeanlæg
Hvem gavner projekter og hvordan?
Fornyelsen af tagene er til glæde for hele Sønderby - og for alle, der kommer forbi vores dejlige plet ved fjorden i skønne Hornsherred. At istandsætte den forsømte bygning midt i landsbyen var faktisk en del af formålet med at overtage den.
Særligt er det selvfølgelig til gavn for husets mange brugere. En forøgelse af rumhøjden giver en helt anden rumfornemmelse og bedre akustik og indeklima, når vi er mange i det store forsamlingslokale, som vi har indrettet i den tidligere butik.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Frem til corona-nedlukningen har husets café været åbent lørdage og søndage. Derudover er huset åbent for mangfoldige aktiviteter: Fællesspisning, sangaftener, foredrag, streaming af naturvidenskabelige forelæsninger fra Aarhus Universitet, yoga, bridge- og spilleaftener, aktiviteter for børnene og meget andet.
Vi har stiftet en forening, som er åben for enhver, og som skal være med til at udvikle endnu flere relevante aktiviteter.
Sønderby Kultur- & Bryghus er registreret som socialøkonomisk virksomhed. Evt. overskud investeres i ejendommen eller går til aktiviteter for hele Sønderby
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning