Værksteder og udstilling
Støttede projekter - Sjælland
Gedser Remise er et stolt minde for dansk jernbanekultur. Her dyrker en gruppe medlemmer deres interesse for bygningsbevaring samt restaurering og kørsel med veterantog. Det gamle værksted er blevet tilbageført med gamle maskiner, og der er blevet indrettet et nyt værksted med varme, så aktiviteter kan foregå hele året. Gedser Remise er et arbejdende museum, der er mindre ”pænt”, mere råt og særdeles autentisk.
Hvad er idéen?
Gedser Remise er et unikt museum, hvor kombinationen af udstilling og aktiv restaurering af historisk jernmateriel sker på én gang samtidig med, at der kan køres med veterantog på den 27 km lange Gedserbane. Med en opstilling af gamle værktøjsmaskiner - opstillet i remisens gamle værksted med smedje - viser vi, hvordan lokomotivremisen fungerede for 100 år siden. Som erstatning har vi etableret et nyt værksted, hvor medlemmerne kan arbejde hele året med restaurering af veterantog. Ved projektets start var vi i gang med at restaurere et stort damplokomotiv fra 1943, og vi manglede gode arbejdsforhold.
Hvor skal idéen realiseres?
Remisens oprindelige maskinværksted var placeret op til en smedje med esse og aftræk til skorsten. Dette værksted lå uhensigtsmæssigt både i forhold til restaureringsområdet og til det område, som remisens besøgende havde adgang til.
Det nye værksted er blevet placeret i en tidligere varmecentral tæt på området, hvor veterantogsmateriellet restaureres.
Velfærdsrummene er blevet etableret i de tidligere overnatningsrum for lokomotivførerne, der måtte overnatte i Gedser. Her er der blevet indrettet spise- og opholdsrum.
Hvad omfatter projektet?
Projektet har været en del af et større restaureringsprojekt, der omfattede 12 nye dobbeltporte, nedrivning og genopbygning af remisens vestgavl i den oprindelige stil samt nye dannebrogsvinduer til velfærdsrummene. Denne del er blevet finansieret af foreningen med et tilskud fra Guldborgsund Kommune på kr. 420.000, et banklån kr. 750.000 og kr. 77.000 af egne midler.
Det oprindelige værksted er blevet ryddet for de maskiner vi bruger i dag, og er blevet tilbageført til sin oprindelige form. Her har vi opstillet 4 stk. 100 år gamle værktøjsmaskiner drevet med remtræk. Værktøjsmaskinerne har vi fundet i Sønderjylland. Opstillingen er blevet gjort dynamisk, så der gives et indtryk af et maskinværksteds funktioner omkring år 1900.
Det nye værksted er blevet indrettet i en tidligere varmecentral tæt på arbejdsområdet. I den forbindelse har vi fjernet en skorsten og en væg. Samtidig er der blevet opsat et nyt loft, og værkstedet er blevet isoleret og opvarmes nu af en varmepumpe. Velfærdsrummene er blevet indrettet som opholdsrum til medlemmerne.
Hvem står bag projektet?
Rydning og tilbageføring af det gamle værksted er blevet udført af foreningens aktive medlemmer. Medlemmerne har også ryddet varmecentralen samt fjernet en mur og skorsten. Etableringen af det nye værksted er blevet opbygget af et byggefirma. Medlemmerne har malet vægge og gulve samt stået for indretningen. Foreningen har selv styret projektet, og driften af det gamle og nye værksted er i dag en del af foreningens drift.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Gedser har mange pensionister, hvor mange tidligere har været tilknyttet færge- og banemiljøet. Herfra er der god hjælp med mange af de daglige opgaver; men med de daværende arbejdsforhold, var det svært at få ældre håndværkere til at arbejde i et koldt værksted. For yngre medlemmer var forholdene de samme.
Vi nyder god nytte i den symbiose, der er mellem ældre og yngre ved restaurering af historisk jernbanemateriel. Det kan nu ske hele året. Endvidere har vi et tæt samarbejde med Kriminalforsorgen, hvor vi til stadighed har mindst 2 personer i samfundstjeneste.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Der er 3 målgrupper.
1. De besøgende i remisen, der sidste år var oppe på 9500 personer, får en oplevelse i form af, hvordan en lokomotivremise fungerede for 100 år siden med udstilling af damplokomotiver og et værksted anno 1900.
2. De aktive medlemmer, der arbejder med restaurering af veterantogsmateriel. Med forbedrede værkstedfaciliteter kan de nu arbejde hele året. Samtidig har vi fået et velfærdsrum for de aktive, der kommer langvejsfra.
3. De mange turister, der kommer til Gedser for at få en god oplevelse.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Det er vor erfaring, at interessen for at se remisen og de store lokomotiver og vogne, der står her er meget stor. Derfor har vi åbent i remisen hele året fra kl. 11 -16 undtagen mandage og nogle helligdage. Kørsel med veterantog sker i weekender, i skoleferien og ved højtiderne.
Skinnecykling sker fast 2 gange om ugen på 10 km af banen, når der ikke kører tog.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning