Søens Folk Marstal

Støttede projekter - Region Syddanmark

Med Søens Folk vil vi give både lokale og gæster et frirum til at opleve havet, som de mange sømænd fra Marstal gjorde, da de besejlede verdenshavene i deres stolte træskibe.

Vi vil skabe en badeanstalt der i design og udformning er inspireret af datidens skibe, og som gennem oplevelser formidler den lokale historie og giver brugerne et livagtigt tilbageblik til søfartens storhedstid.

Hvad er idéen?

Vi vil øge sundheden og sikkerheden ved at skabe optimale forhold for havbade og vinterbadning, fordi vi ved, at det har en styrkende, helende og forebyggende effekt på vores helbred og velbefindende.

Vi vil styrke fællesskabet ved at give anledning til at mødes om fælles interesser på tværs af alder, ophav, tilknytning, kultur, religion og standpunkt.

Vi vil markedsføre øen overfor turister og kommende tilflyttere ved at formidle en unik maritim historie, og føre dem tilbage dengang da skibene lå i hundredetal i havnen og man mønstrede som dæksdreng dagen efter konfirmationen.

Hvor skal idéen realiseres?

Badeanstalten etableres ved Eriks Hale i Marstal, som erstatning for den nuværende badebro.

Badeanstalten vil give adgang til det friske vand i Østersøen og blive en del af et allerede attraktiv område, med aktiviteter for alle aldre og med adgang til gåture langs stranden der tilbyder unikke naturoplevelser med de ikoniske badehuse som scenografi.

Hvad omfatter projektet?

Badeanstalten Søens Folk består af en arkitekttegnet helårs badebro med udkigstårn, læ-område til solbadning og ophold, samt en sauna med udsigt over Østersøen og dertilhørende omklædningsfaciliteter. Anlægget vil blive designet ud fra princippet om universelt design og imødekommer dermed også gangbesværede og kørestolsbrugere.

Arkitekturen vil formidle og understøtte Ærøs stolte maritime historie og særegen natur. De gamle sejlskibes organiske former, solide materialer og rå taktilitet vil blive genfortolket og omformuleret til en ny, legende og sanselig oplevelse, der bringer nyt liv til de gamle fortællinger og engagerer nye målgrupper i Ærøs historiske arv.

Badeanstalten bliver på den måde en ny og eventyrlig udflugts-destination som skaber et nyt samlingssted som forbedre adgangen til vandet og tilbyder lokale såvel som turister en ny måde at opleve mødet mellem kultur og natur.

Hvem står bag projektet?

Projektet er udviklet af en gruppe borgere ifm. Ærø Kommunes helhedsplan for Marstal.

Sammen med MAST arkitekter er vores indeledende drømme blevet skitseret, som grundlag for den konkrete udformning.

Projektet er organiseret som en forening der vil varetage aktiviteter, drift og dialog med borgere, myndigheder og organisationer.

Foreningen vil, ud over at give adgang til faciliteterne, arrangere medlemsaktiviteter der både aktiverer badeanstaltens faciliteter, styrker fællesskabet, rekrutterer nye medlemmer, indsamler midler, vedligeholde anlægget samt passer på den omkringliggende natur.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

På et borgermøde hvor Søens Folk blev præsenteret som ét blandt otte projekter, modtog det 24% af stemmerne og fik dermed en klar førsteplads, der udløste kr. 500.000.- i støtte fra Ærø Kommune.

Vi vil skabe stolthed og ejerfornemmelse for projektet, og have en tæt relation og samarbejde med lokale borgere og erhvervsliv. Derfor er brugerinddragelse og faciliterede workshops et vigtigt og tillidsskabende værktøj i den videre proces, og de kommende brugere vil blive involveret i udformningen af badeanstalten samt i udvikling af fællesskabsbaserede aktiviteter.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Vi vil give øens befolkning et samlingssted og en mulighed for at være fælles om de havbade der allerede udgør faste ritualer for nogle og som endnu flere længes efter.

Vil vil gøre livet på øen endnu mere attraktivt for kommende beboere, ved at skabe faciliteter der efterspørges af mange.

Vil vil tiltrække turister med interesse for vinterbadning, maritim historie og arkitektur ved at skabe et unikt og ikonisk bygningsværk, der tilbyder optimale forhold for havbade og som samtidig udgør en fysisk ramme for oplevelser der giver et kropsligt og livagtigt indblik byens stolte historier.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Søens Folk skal give adgang til havbade for så mange som muligt, samtidig med at omkostninger til drift og vedligehold søges dækket gennem kontingenter og indtægter for brug af omklædning og saunaen.

I sommerhalvåret vil badebroen være tilgængelig for alle, omklædningen tilgængelig for foreningens medlemmer og saunaen aflukket.

I vinterhalvåret vil badebroen være tilgængelig for alle og omklædning og sauna tilgængelig for foreningens medlemmer samt grupper og enkeltpersoner, der betaler et engangsbeløb, der bidrager til drift og vedligehold.

Projektfakta

Samlet budget

5170000 kr.

Ansøgt beløb

1000000 kr.

Beliggenhed

Østersøvej
5960 Marstal
Ærø

Organisation

Foreningen Badeanstalten Søens Folk
Knasterbjergvej 4
5960 Marstal

Kontakt

David Brandenhoff

david@vedroret.dk