Vokseværket - Et kultur-, idræts- og aktivitetscenter i landdistriktet

Støttede projekter - Region Nordjylland

Vi vil stå for omdannelsen af en konkursramt friskole, til et nyt kultur-, idræts- og aktivitetscenter for et større landdistriktsområde.
Da den tidligere populære friskole var landsbyens primære omdrejningspunkt, betød konkursen at byen blev stille. Ved fælles hjælp lykkedes det landsbyen at købe friskolen af konkursboet. Nu skal bygningerne skal igen summe af liv og glæde, denne gang for både børn og voksne.

Hvad er idéen?

Omdannelsen af den tidligere friskole til et kultur-, idræts- og aktivitetscenter har flere formål.
1) Landsbyens tidligere forenings-, kultur- og idrætsaktiviteter kan fortsætte som tidligere
2) Omdannelses vil åbne kultur- og aktivitetscentret op for andre foreninger i det omkringliggende landdistriktsområde, idet det er vanskeligt/umuligt at få gode tider i nærliggende kommunale haller og skoler.
3) Kultur- og aktivitetscentret skal gøre landsbyen attraktiv for aktive familier, som ønsker at flytte på landet.
4) Omdannelsen vil skabe større fællesskabsfølelse og øget social sammenhold for landsbyens indbyggere.

Hvor skal idéen realiseres?

Vokslev er en mindre landsby beliggende i et kuperet og naturskønt område tæt på Nibe. Det nye kultur- og aktivitetscenter skabes i de tidligere skolebygninger, som på mange måder har gode faciliteter i forhold til den fremtidige anvendelse fx idrætshal, kreativ lokale med keramikovn, mødelokaler og mange undervisningslokaler.
Alle bygninger bærer selvfølgelig præg af at være en tidligere skole, så alle bygninger skal i større eller mindre grad ombygges på sigt. I første omgang er det vigtigt at få skabt en synlig hovedindgang og en "samlende" foyer, hvor lokaleoplysninger mm. kan tilgås.

Hvad omfatter projektet?

Lokalsamfundet købte friskolen af konkursboet for kr. 1.750.000.
Midlerne blev skaffet ved at nedlægge den lille lokale sparekassefond, som havde en egenkapital på kr. 1,2 mio. Fondens formål var at støtte velgørende og almennyttige formål i Vokslev Sogn. Det mente fondens bestyrelse et køb af friskolen var.
Desuden blev landsbyens forsamlingshus fra 1898 solgt. Forsamlingshuset var nedslidt og udlejningen for nedadgående. Provenuet og egenkapitalen - i alt kr. 680.000 - gik også til køb af friskolen.
Landsbyens idrætsforening var klar med et lån på kr. 100.000, ligesom der blev solgt folkeaktier for kr. 92.500.
Projektet er en ombygning af en klassefløj, så der skabes en synlig og markant hovedindgang, en "samlende" foyer med plads til diverse informationer til de mange besøgende, samt etablere nye forsamlingshusfaciliteter som erstatning for det forsamlingshus, som blev solgt.
Desuden gennemføres der en masse energibesparende foranstaltninger.

Hvem står bag projektet?

Projektet er organiseret i en fond, Vokslev Kultur- og Forsamlingshus, som er underlagt offentlig tilsyn af Fondsmyndigheden og Civilstyrelsen. Fondsformen er valgt fordi egenkapitalen er maksimalt beskyttet i en fond.
Under fondsbestyrelsen er der oprettet en masse udvalg - Husrådet, hvor alle lejere/brugere er repræsenteret, Forsamlingshusudvalget, Kommunikationsudvalget, Fundraisingsudvalget, Bygningsvedligeholdelsesudvalget, Haveudvalget og Aktivitetsudvalget.
Både fondsbestyrelse, brugere og udvalgsrepræsentanter er engageret i projektet.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Hele lokalsamfundet har været dybt engageret i nedlæggelse af sparekassefond, salg af forsamlingshus, køb af friskole og meget mere. Da købssummen på friskolen var forhandlet færdig, var der et forsamlingsforbud på max. 50 personer, hvorfor det var nødvendigt at samle lokalsamfundet af 3 omgange. Den store mødedeltagelse viste et fantastisk lokalt engagement, og en enighed om at gennemføre den store omfattende plan.
Der er ligeledes opnået ejerskab til projektet gennem køb af folkeaktier for kr. 92.500 - og salget er endnu ikke stoppet. Målet er over kr. 100.000 i folkeaktier.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Omdannelsen af den tidligere friskole til kultur-, idræts- og aktivitetscenter vil gavne foreninger og grupper i det omkringliggende landdistriktsområde, borgerne i landsbyen og landsbyens foreninger.
Friskolen var landsbyens omdrejningspunkt. Byens legeplads, bålplads, multibane og kunstværk var således placeret på friskolen, som også anvendte og vedligeholdt aktiviteterne. Idrætsforeningen anvendte friskolens boldbaner og idrætshallen.
Foreninger og grupper fra det omkringliggende landdistriktsområde inviteres nu med ind i fællesskabet. Der er hjerte- og husrum til mange flere.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

Principielt vil kultur- og aktivitetscentret være åbent for alle døgnet rundt. Dog ikke således at alle døre står åbne. Man er nødsaget til at bestille tid på centret aht. øvrige aftaler. Ombygningen indeholder også etablering af et elektrisk låsesystem, så besøgende kan få adgangskode tilsendt via SMS. Låsesystemet bliver desuden koblet sammen med bygningens opvarmningssystem aht. til varmeudgifter.
Aalborg Kommune giver et årligt driftstilskud på kr. 7.500 under forudsætning af, at stedet frit kan benyttes af landsbyens foreninger og grupper til fx møder og generalforsamlinger etc.

Projektfakta

Samlet budget

3550000 kr.

Ansøgt beløb

1000000 kr.

Beliggenhed

Hobrovej 97A
9240 Nibe
Aalborg Kommune

Organisation

Fonden Vokslev Kultur- og Forsamlingshus
Hobrovej 97A
9240 Nibe
www.vokslevnet.dk

Kontakt

Leo Helmer

leohelmer@mail.dk