BumZen Café og Folkekøkken - Mangfoldigt mødested på Nørrebro

Støttede projekter - Region Hovedstaden

Vi vil renovere vores café og køkken, så vi kan lave samlende og opbyggende aktiviteter for lokale aktivister, queer- og transpersoner, etniske minoriteter og lavindkomstgrupper i vores miljø.
Med renovationen får vi mulighed for at lave flere forskellige slags begivenheder, der kan inddrage endnu flere brugere og frivillige kræfter i at skabe et meningsfuldt mødested i hjertet af Nørrebro.

Hvad er idéen?

Vi vil skabe et trygt og hjemligt rum, hvor minoriteten er majoriteten. Et sted hvor man kan udforske sit kønsudtryk, skabe meningsfulde relationer, og samle mod på at træde ud i verden, som den man er. Et sted hvor man lærer nye mennesker at kende, som vil følges ad i at navigere familie, kultur, transition, relationer, asylsag, boligsituation, og mere. Et sted hvor man glæder sig til at lave søndagsbrunch for sine naboer, og vende verdenssituationen. Et sted hvor man får støtte og hjælp efter overgreb eller hatecrime. Et sted hvor man kommer til kreaværksted, oplæg, folkekøkken og meget mere

Hvor skal idéen realiseres?

BumZen er et historisk samlingspunkt på Nørrebro, med rødder i 80’ernes BZ-miljø. Da de andre besatte huse blev ryddet, blev BumZen reddet af Kim Larsens Himmelblåfond, som købte huset for 1 krone, og gav det tilbage til kollektivisterne. Sammen med fagbevægelsen og lokale byggekooperativer fik man istandsat huset, som siden har dannet rammerne for mange skelsættende øjeblikke i vores miljø

I de seneste 2 år, har vores fokus været at åbne huset op for flere minoriserede og strukturelt udsatte grupper. Huset skal derfor renoveres, for bedre at reflektere vores brugere og deres ønsker og behov

Hvad omfatter projektet?

Projektet omfatter en gennemgribende renovation af BumZens cafe og køkken, som skal gøres funktionelt, trygt og hyggeligt, mange år frem. Gulvet skal rives op, forstærkes, og nyt kørestolsvenligt gulv skal lægges. Derudover skal der laves kørestolsadgang i form af lift og handicaptoilet. De resterende toiletter trænger også til total-renovering, og nye skillevægge skal sættes op imellem dem. Rør skal trækkes til nye radiatorer, som skal erstatte den gamle, miljøforurenende pejs. Der skal opsættes akkustikloft. Køkkenet skal rives ned, og genbygges efter industrikøkken standarder, med nye elinstallationer, afløb, arbejdsstationer, industrielt gaskomfur og ovn, stort køleskab og fryser, industriel opvaskemaskine, osv.

Med renovationen håber vi på at bevare og værne om husets historie og brugere, og samtidig åbne det op for at flere føler sig velkomne og afspejlede i vores aktiviteter, og gøre huset mere indbydende for nye brugere og frivillige kræfter.

Hvem står bag projektet?

BumZen er juridisk organiseret som andelsforening, hvor de øvre etager bruges som kollektiv, og stueetagen bruges som café og folkekøkken. Stedet er fuldt brugerstyret og konsensusdemokratisk, og der er ingen ansatte. Caféen betaler ikke husleje til andelsforeningen, og har cirkel-økonomi, som bare skal løbe rundt for at gå i nul.

Renovationsprojektet styres af en frivillige gruppe, som har mange års erfaring i community building og projektstyring, i samarbejde med lokale byggekooperativer, der har fokus på bæredygtigt byggeri, feminisme, og grøn omstilling i byggebranchen.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Vi samarbejder med en bred skare lokale aktivister, som har brugt vores lokaler til støttearrangementer, info points, samtalecirkler, oplæg, bannermaling og mere. Vi har derfor et stærkt og bredt bagland at trække på til realisering af projektet.
Renovationen varetages af lokale byggekooperativer, i samarbejde med frivillige i huset, der vil blive inviteret til kollektive byggedage. Der har allerede været afholdt en byggeuge i dec, med stor opbakning, hvor vi har spartlet, malet, monteret nye lamper, bygget en slagbænk og en vægreol, og købt nye (genbrugs)møbler, som vi selv har indsamlet til.

Hvem gavner projekter og hvordan?

BumZen er et samlingssted for etniske minoriteter, queer- og transpersoner, mennesker med handicap, lavindkomstgrupper, og andre strukturelt udsatte grupper i vores miljø. Det er et sted hvor man kan mødes med andre, der har lignende baggrund, og hvor man ikke behøver at forklare alting, eller blive set ned på. Vi har stor fokus på peer-to-peer, altså at det er fuldt brugerdrevet og -styret. Vi skal ikke ”reddes”, men skabe og dele vores egen infrastruktur og ressourcer. Vi er en unik og voksende gruppe, som har brug for vores eget frirum, til at være os selv og bygge et fællesskab fra.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

BumZens café og folkekøkken holder åbent for offentligheden i forbindelse med arrangementer, der på nuværende tidspunkt afholdes 1-2 gange om ugen.

Renovationen vil give os mulighed for at holde åbent hver dag, da det vil skabe rammer for at afholde flere typer af events, og tiltrække nye initiativer og frivilligkræfter. Caféen skal være et samlingssted, hvor man kan mødes til en kop kaffe med sin støttegruppe eller fyraftensøl med sin fagforening, der skal være folkekøkkener og søndagsbrunch, tøjbyttedage, digtoplæsning, træværksted, zine workshops, info points, juridisk hjælp, og mere.

Projektfakta

Samlet budget

1100000 kr.

Ansøgt beløb

1000000 kr.

Beliggenhed

Baldersgade 20-22
2200 København N
Københavns Kommune

Organisation

BumZen
Baldersgade 20-22
2200 København N

Kontakt

Sophie Buzak-Achiam

bumzen@riseup.net