Grønnere- Stærkere - Sammen - Ørsted Købmand en bæredygtig borgerbutik
Støttede projekter - Region Syddanmark
I Ørsted har vi et stort ønske
om at skabe en bæredygtig borgerbutik.
En borgerbutik der både er energimæssigt ansvarlig, fremtidssikrende for vores landsby og omegn og som først og fremmest styrker den lokale sammenhængskraft og fællesskabet.
Vores tre-bens projekt indebærer:
Solcelleanlæg på butikkens tag
Selvbetjeningsløsning
Fællesrum med toilet/mødefaciliteter og lokalhistorisk arkiv
Hvad er idéen?
Projektet har til formål at fremtidssikre vores borgerbutik. Både energimæssigt og socialt.
Vi ønsker at etablere et solcelleanlæg på butikkens tag, da energiforbruget er meget højt i vores gamle butik.
Vi ønsker at øge tilgængeligheden for vores borgere ved at etablere selvbetjening i ydertider, weekender og ferier og dermed fremme den
lokale købekraft.
Vi ønsker at styrke fællesskabet og sammenhængskraften i vores by ved
etablering af et fællesrum på butikkens gamle loft med toilet, mødefaciliter, hyggekrog og
lokalhistoriskarkiv.
Hvor skal idéen realiseres?
Som foreningsdrevet borgerbutik er fællesskab vores anker. Butikken er byens livsnerve, og er meget mere end blot dagligvarer handel. Butikken er med til at holde liv i byen og sikre bosætningen, den er det uformelle samlingssted, hvor man mødes på kryds og tværs, den styrker fællesskabet i byen ved at danne ramme for nye sociale fælleskaber og arrangementer, og så bygger den bro mellem foreningsliv, borgere og det lokale erhvervsliv.
Butikken er centralt placeret lige overfor den lokale musiklegeplads. Den er et gammelt byklenodie med et stort uudnyttet potentiale på det gamle butiksloft.
Hvad omfatter projektet?
Etablering af solcelleanlæg på taget.
Etablering af "hybrid" butik løsning herunder selvbetjeningskasse, overvågning, aflukningsgitter til varer der ikke må sælges uden for bemandet åbningstid, samt indgangssystem med scanningsmodul og automatisk døråbning/lukning.
De største fysiske ændringer er ved etablering af fællesrum/lokalhistorisk arkiv. Det indbefatter en total renovering af butikkens gamle loftslokale, herunder også opførsel af toiletrum med puslefaciliteter til offentligt brug, ovenlysvinduer, opførsel af "tekøkken" med vask, mikroovn og kaffeautomat, lille rum til afholdelse af møder (bestyrelsesmøder, frivilligmøder, personalemøder mm. Rummet er til fri afbenyttelse for borgere og lokal erhverv) , samt hyggekrog med byens fælles "bogskab", kreahjørne og en afdeling til lokalhistorisk formidling.
Det er nødvendigt at bedre adgangsforholdende med etablering af udvendig dør og trappe evt. med tilhørende trappelift til gangbesværede borgere.
Hvem står bag projektet?
Projektet ledes af Ørsted beboerforening, der også står i spidsen for driften af borgerbutikken. Ansvaret for den senere drift ligger hos foreningen.
Planlægning, styring og koordinering af projektet og dets faser udføres af bestyrelsen i foreningen, men det er et fælles landsbyprojekt. Dvs. at der så vidt muligt indgås lokale aftaler, og at alt renovering/opførsel der ikke kræver certificering beror på fælles frivilligt engagement og arbejdskraft.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Som foreningsdrevet borgerbutik har vi et tæt samarbejde med byens- og omegnens andre foreninger, lokale erhverv og den kommunale ambassadørordning.
Vi har et stærkt hold af frivillige i butikken, og både kunder, borgere, familier og venner står altid klar med gode ideer og en hjælpende hånd.
Det er vores ønske at specielt renoveringen og udformningen af fællesrummet skal være et fælles by projekt, hvor vi sammen skaber rammerne for vores samlingssted.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Med etableringen af et solcelleanlæg styrker vi ikke blot butikkens økonomi, vi bidrager også til udviklingen af mere energimæssigt ansvarlige fødevarebutikker.
Med en "hybrid" butik (både bemandet og ubemandet) kan vi imødekomme alle vores borgeres behov, samt gøre butikken mindre sårbar ved sygdom blandt vores ansatte og frivillige.
Et fællesrum med toilet, mødefaciliter, hyggekrog og lokalhistoriskarkiv, vil både dække et konkret behov for byens borgere, frivillige og besøgende til byens musiklegeplads og styrke
sammenhængskraften i vores landsby.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Som det er nu, er butikken og de dertilhørende lokaler kun tilgængelige for offentligheden inden for butikkens begrænsede åbningstid (man-fre 08.30-17.00 og lør 08-12.00), og ellers kun ved særlige arrangementer, der afholdes på lagret i butikken.
Selvbetjeningsløsningen og adgang til et fællesrum med toilet er derfor også med til at løse et stort tilgængelighedsbehov for byens borgere og besøgende til byens legeplads. Ved en realisering af projektet justerer vi åbningstiden og adgangen efter byens behov f.eks. 06.00-22.00 alle dage med forsat bemandet åbningstid i det nuværende tidsrum.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning