Kreative værksteder i Vandværket - Køge
Støttede projekter - Region Sjælland
Vi ombygger et nedlagt vandværk centralt i Køge og skaber ”Kulturhuset Vandværket”.
Vi bliver et lokalt kraftcenter for kreativ innovation, som både har rammerne til kreativ udfoldelse på fælles værksteder, sociale mødesteder og som kan lægge rum til udstillingsaktiviteter.
Et hus, der giver plads til mødesteder og mange kreative fællesskaber.
Huset skal være brugerstyret og tæt på borgerne.
Hvad er idéen?
Kulturhuset Vandværket dækker det store behov der er i Køge, for et hus der rummer foreninger med kreative og kulturelle formål. Ved at skabe rum til disse aktiviteter på samme adresse, skabes der også plads til, at helt nye ideer kan opstå på tværs af aldre og interesser.
Lige nu er disse spredt ud over Køge /er hjemløse.
De skal selvfølgelig leve i et større kreativt miljø, hvor de kan slå rod, blomstre og inspirere hinanden.
Vi ønsker, at vores by skal være levende, også efter butikkernes lukketid. Mange familier, både unge og gamle, ønsker fællesskaber, men mangler rammer og mødesteder.
Hvor skal idéen realiseres?
I det nedlagte Vandværk i Køge. Arkitektonisk signifikante, bynære bygninger, som bare står og venter på os.
Kunst og fællesskaber må gerne være en gave man ”får på vejen” til noget andet.
Et samlingssted med kreative fællesværksteder skal helst være let tilgængeligt for alle aldre. Til Vandværket kan man gå eller cykle og bussen kører lige til døren.
Vi har en aftale om brugsret med kommunen, som ejer bygningerne. De forlader bygningerne gradvist og vi er klar til at rykke ind i samme takt.
Vi ombygger ét rum af gangen og skaber fællesskaber og liv i huset - også mens vi bygger.
Hvad omfatter projektet?
Hele projektet og den store drøm er en kæmpe opgave, men vi ombygger i faser, så vi kan opbygge kulturer og fællesskaber mens vi ombygger huset.
Vi ender med 5 gode kreative værksteder, et køkken, udendørsrum og et større samlings/udstillingslokale.
Værkstederne skal bruges af mange forskellige brugergrupper hen over dagen, som i fællesskab deler tiderne på værkstederne mellem sig. Man er velkommen uanset om man skal dreje en skål eller drikke en kop kaffe.
I første omgang ønsker vi at færdiggøre keramikværksted, køkken, fællesrum og udendørsrum. Vi kommer til at arbejde med at få isoleret og etableret varmekilder efterhånden som vi får bygget os frem.
Fællesrummene kan selvfølgelig både bruges som kor- øvelokale, mødelokaler, foredrag, workshops, udstillinger eller andet.
Lige nu arbejder vi med "midlertidighed" Vi bruger rummene begrænset og kun i sommerhalvåret. Vi ønsker os et hus som fungerer hele året.
Med andre ord, den helt store tur, men et skridt af gangen.
Hvem står bag projektet?
Huset organiseres med en overordnet forening som paraply for de mange øvrige foreninger.
Efterhånden som flere og flere foreninger flytter ind i huset får de en plads i brugerrådet. Det vil sige at organiseringen bliver fladere og fladere med tiden. Vi har brug for, at der i opstartsfasen er mulighed for stor handlekraft og hurtige beslutninger. Senere vil huset profitere af den flade struktur, som vil sikre, at huset er super tæt på brugerne og de nye behov, der kontinuerligt påstår dér.
Der vil desuden være interessegrupper, som går på tværs af brugergrupperne.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Mange i lokalsamfundet er allerede involveret og vi kan mærke stor opbakning. Vi har virkelig brug for at at få søsat nogle aktiviteter så de kan føde nye ideer og ikke mindst flere frivillige der vil "lege med"
Vi har allerede en række af "interessenter" i projektet. Keramikværket Køge, Køge Kunstforening, billedkunstskolen for børn, fotoforeningerne og ikke mindst borgere som ikke er med i en forening, men som ivrigt venter på en mulighed som dette hus.
Vi arbejder tæt sammen med Køge Kommune om at skabe rammerne for dette hus.
Hvem gavner projekter og hvordan?
De kreative/kulturelle foreninger er den gruppe som bliver vores kraftgruppe - vores dynamo. Vi skal samle alle ildsjælene i vores område og fodre dem med gode muligheder for at åbne deres potentiale. Der er masser af gode kræfter i denne gruppe. Denne gruppes kræfter og ideer kommer også til glæde for gæster/besøgende fra gaden eller gæster i byen der kan få ”en på opleveren” på vejen.
Vandværket bliver et samlingssted for både de aktive, dem der allerede har meldt sig ind i en kreative /kulturel forening, men vil også byde indenfor til gæster lige fra gaden.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Der er i huset Vandværket to sideløbende brugergrupper. En helt åben udadtil, hvor man lige fra gaden kan deltage i aktiviteter eller som gæst til udstillinger.
Den anden gruppe er foreninger, hvor man som medlem får ubegrænset adgang til værkstederne. Disse foreninger skal være selvforvaltende og får rige muligheder for at udfolde deres eget potentiale.
Herudover vil der i takt med at lokaliteterne indtages skabes yderligere rum for inddragelse af andre brugergrupper. Så keramik gruppen kan således også håndtere børneevent og brugergrupper fra ældresagen, "sjov i skoleferien" eller andre.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning