Possementen - Kreative værksteder
Støttede projekter - Region Syddanmark
Med Possementen – Aarups kreative værksteder vil vi skabe rammerne for et kreativt frirum, hvor man kan udleve sin hobby i åbne, fælles værksteder. Stedet skal være et mødested for alle kreative hoveder i Aarup og omegn, hvor man kan mødes og arbejde på tværs af alder. Et sted som kan udvikle sig og vokse organisk efter nye behov, inden for rammerne i en gammel bevaringsværdig bygning
Hvad er idéen?
I den gamle Possementfabrik vil vi skabe værksteder for kreative udfoldelser, hvor vi kan samles om håndværk, hjælpe hinanden og være kreative og sociale på én og samme tid. Vi holder af idéen om, at ”være fælles om” forskellige håndværk, dele udgifterne til værksteder og drive det i fællesskab, og vi ved at både unge som ældre bakker op om idéen og vil være med. Ordet “possement” stammer oprindeligt fra italiensk “passamano” – håndarbejde – altså noget der har passeret gennem hånden. Og det er netop det vi vil med Possementen – at skabe rum for alle mulige håndværk.
Initiativgruppen bag Possementen har et stort engagement og en stærk vilje til at omdanne den gamle hovedbygning til possementfabrikken til et levende og kreativt samlingssted. Der er allerede mange mennesker involveret i projektet, der med frivillig arbejdskraft hjælper med at gøre rum brugbare og igangsætte midlertidige aktiviteter. Alt imens venlige donationer med værktøj m.m. strømmer ind.
Formålet med denne forundersøgelse har været at kvalificere og styrke fundamentet, eksistensgrundlaget og visionerne, for omdannelse af den bevaringsværdige hovedbygning til Aarups kreative værksteder – samt undersøge mulighederne for anvendelse af det tilstødende fabriksareal. Med en gennemarbejdet forundersøgelse får bestyrelsen et redskab til at arbejde helhedsorienteret med renoveringen og omdannelsen, der også vil være med til at styrke kvaliteten og indholdet af de fremtidige aktiviteter.
Hvor skal idéen realiseres?
Possementfabrikken, Vandværksvej 17, 5560 Aarup er en del af et industriareal. Her har tidligere været Possementfabrik og Tempur-madrasfabrik. Bygningen ligger tæt på midtbyen og lige ved siden af Aarup Station, hvor der går bus og tog.
Hvad omfatter projektet?
Forundersøgelsen har været inddelt i 4 faser:
1. Research og registrering - registrering af sted og bygning, samt kortlægning af brugergrupper.
2. Involvering - møder med brugergrupper, 'åbent hus' og bred involvering fx gennem aktivitetsdage.
3. Omdannelse - oplæg til renovering af hovedbygning, omdannelse af planløsning, bearbejdning af udeareal samt perspektiver på fabriksarealet.
4. Økonomi - anlægs- og driftsbudget.
Forundersøgelsen har været med til danne grundlag for og understøtte det videre arbejde frem mod en realisering af projektet, der blandt andet har indbefattet dialog med fonde og ansøgninger.
Hvem står bag projektet?
Bag projektet er en forening, hvor bestyrelsen er projektgruppen.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Værkstederne er åbne for alle, der ønsker at tage del i det kreative samarbejde.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Behovet for en kulturfabrik med praktiske værksteder findes både hos amatører og professionelle kunsthåndværkere, unge der mangler et fællesskab omkring deres kreative interesser, pensionister og andre kreative sjæle. Vi bor i en by og i et område, hvor boldspil altid har været i højsædet, men hvad med behovet for et sted at udleve de kunstneriske genrer? Målgruppen er først og fremmest voksne og ældre.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Åben 24/7 for medlemmer - hertil betjent åbningstid for ikke medlemmer.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning