BK Skjolds klubhus
Udvalgte projekter 2024 - Region Hovedstaden
I 2024 bygger vi en taghave på vores klubhus på Østerbro i BK Skjold. Her skal vi dyrke krydderurter, kål, tomater, ærter og bønner, som vi kan bruge i vores fælleskøkken i klubben. Lige nu er fælleskøkkenet slidt og medtaget, og vi søger derfor støtte til at renovere køkkenet, åbne facaden og konstruere en dagsåben kiosk, der skal fungere som samlingspunkt for klubbens medlemmer og andre gæster.
Hvad er idéen?
BK Skjold er en klub i hastig vækst, og med 3500+ medlemmer er vi også Danmarks største fodboldklub målt på medlemmer. Vores klubhus rummer mange fællesskaber (Bygirls, Brobold, pensionistmøder, fællesspisninger, barselsklub mm), men det er bygget i en tid, hvor klubben slet ikke havde samme medlemstal, og er derfor både for småt, for slidt og forkert indrettet. Det vil vi gerne ændre. Første skridt er at udvide udendørsarealet med en 120 m2 taghave. Det realiserer vi i 2024. Næste skridt er at renovere klubhuset, så det kan fungere som et moderne medborgerhus. Det søger vi nu penge til.
Hvor skal idéen realiseres?
PH Lings Alle 10 i og på selve klubhuset
Hvad omfatter projektet?
Vi vil gennemføre følgende ændringer på facaden:
- Åbne den østvendte endevæg og erstatte nuværende vinduer med cafeåbning.
- Udskifte de meget tærede vinduer på sydsiden af huset.
- Pudse muren op med bæredygtig Kalk fra Havnens Hænder.
- Dække facaden med trælameller, der matcher taghavens look.
Vi vil gennemføre følgende ændringer udenfor:
- Lægge træ på eksisterende terrasse
- Bygge drivhus på taghaven
Interiør-ændringer:
- Lave en totalrenovering af selve køkkenrummet jf tegning (vi vil erstatte den nuværende konstruktion med et centralt placeret kølebord, så vi kan få flere frivillige og børn med ud i køkkenet og arbejde sammen).
- Vi vil udskifte vaskene og renovere VVS-installationer.
- Vi vil købe en ny industriopvaskemaskine og ny ovn.
- Vi vil erstatte alt nuværende opbevaringsplads med nye funktionelle skabe.
- Male klubhuset indvendig med bæredygtig maling fra Havnens Hænder (frivilligweekend)
Hvem står bag projektet?
- BK Skjold er bygherre og står for at gennemføre projektet og for den fortsatte drift
- Københavns Kommune ejer bygningen
- Tømrerfirmaet HT Montage Aps (lokal tømrermester, med børn i klubben) garanterer, at facadeprojektet kan gennemføres inden for budgettet.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Projektet er allerede godkendt af Københavns Kommune, der ejer bygningen.
Projektet er en del af en nytænkning af klubhusets funktion, og er anden etape (første etape er igangsat med støtte fra Nordeafonden og Københavns Kommune). Visionen er at skabe et lokalt medborgerhus, som vores 3500+ medlemmer kan have glæde af, men som også samler folk - fx fra B93 tennisklub og Fritidsklubben Skjold (som vi begge deler matrikel med). Derudover skal taghaven være åben for alle, og det nye klubhus inkl. café skal skabe værdi og være samlingspunkt for hele Østerbro.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Renoveringen af klubhuset gavner først og fremmest vores egne medlemmer, men da vores nye taghave vil være åben for alle (sydvendt med flot udsigt over B93 tennisbaner og Brumleby) vil taghaven også invitere alle andre med. Håbet er, at vi bliver et lokalt samlingspunkt - en grøn oase, hvor man kan finde ro midt i byen. Derfor er et renoveret hus, et velfungerende køkken og en dagsåben kiosk centrale elementer i overgangen fra et nedslidt klubhus for BK Skjolds medlemmer til et lokalt medborgerhus med foredrag, kunstudstillinger og fælleskaber til gavn for hele Østerbro.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Hvis vi gennemfører projektet med støtte fra Underværker-puljen, vil vi fremover kunne have faste åbningstider i klubhuset (fx fra 12-18). Derudover kan vi holde faste fællesspisninger en gang om ugen, og forhåbningen er, at vi kan arrangere/lægge rum til foredrag, koncerter, kulturarrangementer osv, som lokalsamfundet tager initiativ til.
Lige nu er klubhuset åbent, når der foregår noget derinde.
Hvordan er bæredygtighed tænkt ind i jeres projekt?
Fællesskabet er udgangspunktet for vores projekt. Her arbejder vi med 2 målsætninger
- Skabe sunde fællesskaber for kroppen omkring idræt og sund mad. Alle undersøgelser peger på, at man skaber sin voksenkrop i børne- og ungdomsårene. Hvis vi kan sørge for at skabe inkluderende fællesskaber for børn og unge omkring idrætten, løfter vi en folkesundhedsopgave.
- Skabe mentalt sunde fællesskaber omkring et medborgerhus. Vi har allerede gang i initiativer mod ensomhed og inklusionsprojekter, og vi ønsker fremover fortsat at tilbyde et trygt og sikkert rum for dem, der søger mening, selskab eller anerkendelse i tilværelsen.
Miljømæssigt arbejder vi med 4 målsætninger:
- Beholde det, der fungerer (ydervægge, køkkenrum)
- Erstatte det, der ikke fungerer med langtidsholdbare og smukke ting (Vi ser fx genbrugsvinduer, der både er smukke og holder længe, men vi vil gerne købe køkkenudstyr, der kan fungere mange år fremover, samt elementer, der kan repareres eller flyttes efter fremtidige behov)
- Bygge i så bæredygtige materialer, som muligt (træ, men vi har også kontakt til Havnens Hænder, der arbejder med andre bæredygtige materialer)
- Skabe fællesskaber omkring mad og minimere vores CO2-udslip. Fx sigter vi mod at lave bæredygtig mad uden kød, og give madmod til børn i klubben. Det kræver imidlertid et køkken, man kan invitere dem med ud i. Men vi ønsker også at opsætte insekthoteller, fuglekasser og planter, der bibeholder/øger biodiversiteten.
Drift er sikret fremover gennem Boldklubben Skjold, og vi bygger med respekt for de eksisterende smukke og historiske bygninger (Østerbro Stadion), som vores klubhus er en integreret del af.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning