Trosalta - Visbys glemte perle

Under bedømmelse - Region Syddanmark

Da Visby igen blev dansk i 1920, ville kun halvdelen af byen beholde præsten. Præsten tog sin afsked og bosatte sig med hustruen i Trosalta i deres fantastiske have. Vi vil skabe nyt liv i huset som et åbent mødested med spisestue til madpakker, te-selskab og strikkeklub; arbejdsværelse med genbrug, bogbytte og hobby; tekøkken; handicaptoilet; og plancher med fascinerende fortællinger om Visby.

Hvad er idéen?

Visby er et lille landsbysamfund, der skal overleve og udvikle sig i kraft af stærke fællesskaber og oplevelsen af lokalt tilhør. Vi skaber mødesteder, som er åbne for alle uden krav om medlemskab eller betaling og uden snævre åbningstider.
I 2023 indviede vi et udendørs mødested med fysiske aktivitetsmuligheder - æ multiplads. Nu vil vi genbruge huset Trosalta i Visby Park som et indendørs mødested, hvor gæsterne mærker historiens vingesus og gør noget godt for hinanden i små, fleksible fællesskaber. Huset kan også anvendes af de gæster, der overnatter i shelterne i parken.

Hvor skal idéen realiseres?

Pastor Niels Møller og fru Christine fratrådte som Visbys præstepar i 1922 efter en folkeafstemning i sognet. De bosatte sig i deres havehus "Trosalta" i den kæmpestore have, som præsten havde fyldt med grønsager, sjældne træer og smukke blomsterbede. Hvad "Trosalta" betyder, ved ingen. Hus og have blev testamenteret til sognet, og lokalbefolkningen har siden flere gange måttet kæmpe for bevarelsen af "Visby Park". Huset fremtræder stort set som for 100 år siden, men det er slidt. Vi vil renovere det og lade de små rum danne en hyggelig ramme for sociale fællesskaber, hobby og genbrug.

Hvad omfatter projektet?

Trosalta vil set udefra blot fremstå som en bedre udgave af sig selv. Eternittaget (med asbest) skal erstattes af et paptag som på det oprindelige hus. Murene skaller af og skal netpudses, dårlige vinduer og solbænke skal udskiftes. Opkobling på vand og afløb i parken.
Indvendigt skal så meget som muligt af det oprindelige bevares og renoveres: malede trævægge, nogle med dekoration; trægulve, døre, lofter i de to opholdsrum; reetablering af tekøkken, nu med vand; nyt handicaptoilet med adgang udefra; nye elinstallationer. Der lukkes af til loftsrummet. Huset er sundt og godt ventileret. Der indlægges ikke varme, men el-radiator på toilet til frostsikring.
Rummene indrettes af frivillige til de beskrevne formål med genbrugsmøbler og genstande.
Der ophænges plancher/skilte med korte tekster og fotos i en serie "Visby-fortællinger" med QR-koder linket til små videos med levende fortællinger. Plancherne viser lokalhistoriske fortællinger relateret til væsentlige store fortællinger.

Hvem står bag projektet?

Visby Park og huset Trosalta ejes af Tønder Kommune. Kommunen og Visby Lokalråd samarbejder om driften af parken, idet Lokalrådet har taget initiativ til, finansierer og vedligeholder alle nye tiltag som shelterplads, havedam og natursø, fremme af biodiversitet m.v. Visby Lokalråd påbegyndte i 2020 arbejdet med en Lokal Udviklingsplan, som revideres og prioriteres på årlige borgermøder. Projekt Trosalta blev en del af udviklingsplanen i 2022. Lokalråd og kommune har indgået aftale, så Lokalrådet råder over Trosalta, og kommunen betaler vand og el. Huset vil have meget beskedne driftsudgifter.

Hvordan involveres lokalsamfundet?

Visby Lokalråd repræsenterer alle indbyggere i sognet. Lokalrådet har taget i mod Tønder Kommunes opfordring om at udarbejde en udviklingsplan, som giver øget adgang til økonomisk støtte fra kommunen. Siden 2021 har Lokalrådet afholdt et årligt borgermøde og møder med repræsentanter for landsbyens foreninger og institutioner for at samle idéer til og prioritere udviklingstiltag. På borgermøderne nedsættes projektgrupper til realisering af planen, der kan indeholde både små og store projekter. De store: i 2023 åbnede "æ multiplads", nu er turen kommet til Trosalta. Læs mere på visbynet.dk.

Hvem gavner projekter og hvordan?

Den primære målgruppe er indbyggerne i Visby Sogn. Sekundært gæster og turister. Mange har stor veneration for Visby Park - Pastor Møllers Have - og kommer der jævnligt, alene eller sammen med gæster. Det vil bringe glæde og øget stolthed i byen, at Trosalta igen kommer til ære og værdighed, og at huset åbnes for aktivitet og samvær.
Ønskerne om bogbytteskab og om et sted, hvor man kan præsentere sine hobbyaktiviteter, er flere år gamle, men vi har manglet de fysiske faciliteter. I Trosaltas beskedne rammer kan vi udfolde både samværs- og genbrugstankerne i en skala, der passer til Visby.

Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?

En af pointerne med Projekt Trosalta, at det skal være et åbent hus for alle, der besøger Visby Park eller målrettet kommer til en aktivitet i huset. Man skal kunne komme og bytte en bog, drikke en kop te eller varm kakao med vennerne eller tage et spil backgammon, når man har lyst. Vi forestiller os, at der med relation til Lokalrådet etableres en gruppe "Trosaltas Venner" eller at en eksisterende aktivitetsgruppe byder ind med ad hoc aktiviteter, der annonceres på Visbynet.dk og facebook Os fra Visby.
Huset anvendes ikke til overnatning, så det aflåses automatisk kl. 20/22 og åbnes kl. 8.

Hvordan er bæredygtighed tænkt ind i jeres projekt?

Huset er et godt 100 år gammelt kompakt lille havehus, som ikke har indlagt vand og varme. Det har senest været anvendt til beboelse i 1940'erne. Vestgavlen blev pudset op for nogle år siden, og det har vist sig at være så holdbart, at denne metode anvendes til resten af huset. Taget udskiftes til paptag, som på det oprindelige hus, og tagpap har iflg. Bolius lav CO2udledning og en relativ høj levetid. Hvad der kan genbruges, bliver det. Der installeres ikke varme, da behovet vil være yderst begrænset, og derfor isoleres huset ikke. Dog installeres el-radiator i handicaptoilet med automatik til opvarmning til 5 grader på frostdage. Huset er godt ventileret, men uden træk. Indvendigt males de eksisterende, oprindelige trævægge, døre m.v. med linoliemaling. El-installationer udskiftes, lyset tændes med bevægelsessensorer og kan ikke tændes ml. kl. 22 og 08. Der installeres køkkenbord med vask og koldtvandshane med trykknap for åbning. På toilet armatur med sensor. Vand- og elforbrug følges, men forventes at blive meget beskedent. Alt inventar - borde, stole, reoler, lamper, lidt service m.v. - vil være genbrug. Vedligehold vil i mange år være begrænset til lidt rengøring, der udføres af frivillige. Huset vil blive "synet" m.h.p. behov for udbedringer i forbindelse med Lokalrådets halvårlige arbejdsdage i Visby Park, hvor huset ligger.

Projektfakta

Samlet budget

634.000 kr.

Ansøgt beløb

300.000 kr.

Beliggenhed

Parkvej 8, Visby
6261 Bredebro
Tønder

Organisation

Visby Lokalråd
Høybergvej 33, Visby
6261 Bredebro
visbynet.dk

Kontakt

Alice Øvlisen Brun

alice.brun@godmail.dk