Bålhytte
Åben for stemmer - Region Midtjylland
Vi vil bygge en bålhytte med stor flise belagt lukket område knyttet så tæt til boenheden kan give specielle unikke muligheder, rammer til at støtte og udvikle vores borgerens livskvalitet, skabe et helt specielt pædagogisk sanse rum for alle. Det kan udvikle vores borgerens følelsesmæssige, kognitive, sociale, neurologiske tilstand.
Hvad er idéen?
Vi har i sinde at skabe et udendørs samlingspunkt for vores borgere, som både vil kunne stimulere og facilitere dem alle på tværs af deres vidt forskellige funktionsnedsættelser og behov. Ydermere har vi tiltænkt bålhytten, at være et sted sted, hvor borgerne kan samles året rundt om et bål: sommerfest, høstfest, madlavning osv.
Ydermere:
- at være sanseligt tilstede i naturen, og fornemme omgivelserne
- at støtte vores borgerens koncentration gennem sanselig oplevelse i naturen
- at skabe et udviklende miljø for vores beboer
- at anvende outdoor i vores pædagogiske arbejde
Hvor skal idéen realiseres?
Bålhytten skal ligge lige ude foran vores terrasse. Dette er af logistisk betydning da det hermed både facilitere borgere og personale. Som påpeget før har vores borgere forskellige former for funktionsnedsættelser, og dette gør det noget nært umuligt for personalet at tilgodese alle borgere på samme tid, når det gælder samlingspunkter for aktiviteter, især i naturen. Med bålhytten vil det derfor være betydeligt lettere, at være uafhængig af normeringen.
Hvad omfatter projektet?
Bålhytten er et redskab til, at få vores beboer aktiveret i naturen. Bålhytten vil derfor være tiltænkt boenhed 2, da vi ser i stigende grad, at vi har behov for, et uderum, hvor vores beboer kan blive facilitere og nyde godt af naturen og alt hvad den har at byde på, da det ellers ikke er muligt med deres nedsatte gangbarhed og særlige behov.
Hvem står bag projektet?
Projektet er organiseret af boenhed 2. Landsbyen Sølund`s maskinafdeling udfører den praktiske del af opgaven. Budgettet er lagt på baggrund af markedets priser på materialer, heraf også timeløn af medarbejdere, som er aftalt på forhånd.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Sølund er Danmarks største center for udviklingshæmmede og vi ser, at et initiativ som dette vil styrke bidraget og indsats på social og handicapområdet, som var hårdt ramt under besparelses omstrukturering.
Vi er kommunalejet, herudover har vi et tæt samarbejde med jobcenteret angående jobpraktik og jobtræning, samtidig samarbejder vi også med VIA og er praktikplads til flere studerende.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Vi er et bosted for borgere med varigt nedsat psykisk og fysisk funktionsevne. Det er down syndrom, autisme og multihandicap, hvoraf mange lider af stærk reduceret gangbarhed. Det er umuligt at facilitere vore borgeres forskellige behov og funktionsnedsættelse på samme tid ude i naturen. Det er et problem, da naturens sansemiljø regulerer nervesystemet, beroliger og giver en følelse af sammenhæng. Jo mere man er i uderummet, jo mere falder stresshormonet kortisol, blodtryk og hjerterytme normaliseres. Naturen skaber miljø for udvikling af relationer mellem beboerne som afgørende i livskvalitet
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Det er ikke til offentlig brug, men til at vores borgere med særlig behov, som har mulighed for at anvende offentlige friluftspladser.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning