Den gamle hjemmeværnsgård i Høve - rum og uderum for landsbyfællesskabet
Åben for stemmer - Region Sjælland
I Høve i Odsherred ligger en af Danmarks ældste hjemmeværnsgårde.
Vi ønsker at udnytte uderummet - den gamle paradeplads til at skabe plads og rum for fællesskab for byens indbyggere og andre der besøger stedet.
Konkret ønsker vi at ansøge om penge til et bålhus med bålplads, stenovn, udekøkken og borde bænkesæt
Hvad er idéen?
Høves indbyggere mødes ofte i hjemmeværnsgården; til projekter som kartoffeldag, vedligeholdelse af området, fester , møder og socialt samvær. Sommerhusgæster, turister og andre inviteres med i fællesskabet. Med henblik på også at kunne inspirere til mere udeliv for alle, har vi sat udendørs motionsredskaber op og ønsker nu også mulighed for at kunne tilbyde udendørs madlavning og aktiviteter, eller blot at kunne bruge bålet som centrum for samvær og fællesskab. Hjemmeværnsgården står overfor en omfattende renovering og i den tid det står på, vil vi kunne mødes i bålhytten.
Hvor skal idéen realiseres?
Høve hjemmeværnsgårds paradeplads.
Da hjemmeværnsgården ligger i meget kuperet terræn er det vigtigt med et fladt område til netop dette brug. Det ligger desuden meget tæt på selve hjemmeværnsgården, således at det er tæt på for eksempel vand, og det er nemt på en aften lige at kunne rykke ud ved bålet i bålhytten. Det er tæt på landsbyen, og er tilgængeligt også for ældre og for personer med handicap, barnevogne mm. I dag anvendes arealet ikke, udover at vi slår græsset
Hvad omfatter projektet?
På paradepladsen der er anlagt med græsplæne og måler ca. 42 x 22 m, skal anlægges bålhus med bålplads, bordebænkesæt, stenovn og udekøkken. Derudover indkøbes bålgrej af forskellig art, således at det er nemt at komme og bruge
Hvem står bag projektet?
Høve bylaug og foreningen Høve hjemmeværnsgård er tæt forbundne aktører. Høve bylaug er mest ansvarlige for at skabe fællesskaber, organisere vedligehold, passe området og foreningen Høve hjemmeværnsgård er ansvarlig for bygninger. Det vil således i praksis være begge foreninger i fællesskab der varetager driften - formelt Foreningen Høve hjemmeværnsgård.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Vi har et tæt samarbejde med såvel Veddinge bylaug som med aktører i Asnæs. Projektet har ingen relation til Odsherred kommune, men vi forventer en positiv indstilling da vi har et super godt samarbejde med dem. Vi involverer og informerer via facebook, på mail og ved vore traditionsrige arrangementer
Hvem gavner projekter og hvordan?
Projektet vil gavne såvel ældre som unge indbyggere i Høve og omegn, samt de turister og sommerhusgæster der besøger stedet. Vi er en lille landsby med få indbyggere og vil gerne fremme fastholdelsen af indbyggere og tiltrække nye. Vi er bevidste om værdien af vor gamle hjemmeværnsgård samt det fantastiske landskab den ligger i - der er mange historier vi gerne vil fortælle om geologi, istid, bronzealderhøje, kulturhistorie mm. Desuden vil det være muligt at skabe aktiviteter der fremmer kendskab til naturen, fremmer mental og fysisk sundhed og skaber fællesskab.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Stedet vil være åbent. Det er beliggende på Høve hjemmeværnsgårds område og således på privat grund. Det gør Esterhøj også, men der kommer årligt mange tusind besøgende.
Vi vil forbeholde os ret til at anvende bålhuset til arrangementer af forskellig art - også offentlige - men alle og enhver kan altid gå derind.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning