Kultur- og Adventure Point Bornholm
Åben for stemmer - Region Hovedstaden
Formålet er at skabe et Kultur- og Adventure Point Bornholm i den tidligere Festsal i det tidligere Traktør og Musiksted Villa Nova, Haslevej 105, 3700 Rønne, som ligger i Nordskoven/Blykoppe Plantage. Stedet har siden 1860 været samlingssted for fester, restaurant og kultur, og med projektet bliver salen igen omdrejningspunkt for kultur, foreninger, adventure for bornholmske foreninger.
Hvad er idéen?
At etablere et Kultur- og Adventure Point Bornholm i den tidligere festsal i det tidligere traktørsted Villa Nova, der siden 1860 var rammen om kultur på Bornholm, fra 1960-erne Beat Kulthus. Stedet ophørte, og forfaldt. Bornholms Efterskole købte det i 2021 for at indrette en del til undervisning samt i den gamle festsal at indrette et Kultur- og Adventure Point for bornholmske foreninger og bornholmerne. Denne ansøgning handler alene om dette. Festsalen er meget slidt, der er ingen isolering, hverken i vægge eller gulv. Nyt skal etableres, som forudsætning for at realisere projektet.
Hvor skal idéen realiseres?
Projektet realiseres i den tidligere festsal i Villa Nova, Haslevej 105, 3700 Rønne, som er en unik placering i skoven, 200 m fra Østersøen, og kendt af alle Bornholmere, som vil glædes over nye aktivitetsmuligheder dér.
Salen henstår meget nedslidt, og aktiveres ikke, hvis ikke projektet gennemføres. Resten Villa Nova er renoveret til uddannelsesformål.
Salen er en tilbygning til Villa Nova, interessant arkitektur, som bør reddes, og kan blive et fantastisk samlingssted for aktiviteter. Forudsætningen er en renovering. På resten af bygningen er der bekostet 4,5 mio.kr. til renovering.
Hvad omfatter projektet?
Projektet omfatter følgende:
1) Der skal etableres et nyt beton- og trægulv med isolering i salen.
Der er kun et uisoleret trægulv uden fundament. Der skal etableres et
betonfundament, isoleres og etableres et nyt trægulv.
2) Der skal etableres nye isolerede indervægge. Under og over alle de mange
vinduer skal der etableres nye isolerede vægge.
3) Der skal etableres nye forsatsvinduer inde. Vinduerne er gamle
enkeltglasvinduer. De bevares som en del af salens gamle visuelle udtryk.
Men inde i salen etableres der nye hele forsatsvinduer i forbindelse med de nye
vægge. De skaber isolering, men ødelægger ikke det visuelle indtryk fra de
gamle vinduer.
4) Der skal etableres varme. Der etableres en Mitsubishi 8,1 kW varmepumpe.
De bygningsmæssige ændringer er en forudsætning for aktiviteterne.
Der igangsættes udvikling af de konkrete aktiviteter i projektet, som er formålet med renoveringen af bygning
Der foreligger konkrete tilbud på alle disse
Hvem står bag projektet?
Der etableres et Aktivitetsudvalg bestående af folk med Kultur-, Adventure- samt Folkeoplysningsbaggrund, samt 1 fra efterskolen - 5-7 personer, som får det formål at få igangsat aktiviteter i samarbejde bredt med foreninger og aktører. Medlemmerne af aktivitetsudvalget får hver ansvaret for de målgrupper, som de naturligt hører til. Der kan herefter etableres undergrupper på områderne med samarbejdspartnerne indenfor de enkelte områder - men ubureaukratisk og aktivitetsorienteret. Bornholms Efterskoles administration påtager sig ansvaret for driften heraf. Der etableres Villa Novas Venner.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Hele projektet er jo bygget på, at det netop er alle relevante aktører på kultur- og adventureområdet, samt på det folkeoplysende område, der inddrages aktivitet. I forvejen er der jo eksisterende brede kontakter og mediemæssig let adgang til inddragelse af mange på Bornholm. Bornholm er som ø og kommune kendetegnet ved, at man kender hinanden, er vant til at samarbejde og dele og er aktivitets- og løsningsorienteret. Der er ingen kommunal økonomi i det. Kun byggetilladelse. Det vil passe godt ind i planerne om et punkt i Trails og mødesteder på Bornholm.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Det gavner det bornholmske forenings- og kulturliv.
Det bliver omdrejningspunkt for møder, kulturarrangementer og for Adventure aktiviteter. Der er et samarbejde med en lang række foreninger og aktører på disse områder. Det giver et nyt manglende mødested. Dette samarbejde vil blive systematiseret, hvis projektet gennemføres. Bornholms Efterskole påtager sig administrationen herfor, og sikrer en kontinuerlig fremadrettet drift. Dette gavner også Bornholms Efterskole i kontakt, netværk og men kan bidrage med tilbud til foreningslivet om aktiviteter. Salen aktiveres kun hvis projekt gennemføres
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Tanken er, at at det er åbent, når der foregår aktiviteter af en af aktørerne. Det forventes, at det vil være i stort omfang. Der laves en kalender herfor.
Foreninger og aktører står for egne arrangementer.
Aktivitetsudvalget vil selv supplere med andre tilbud, som går bredere ud på Kultur-, Adventureområderne m.v., men også med arrangementer, hvor der generelt er fri adgang for alle. Hele ideen i dette projekt er netop at aktivere Salen til at kunne blive et omdrejningspunkt for aktiviteter. Aften og weekend vil der være mulighed for at anvende andre lokaler i Villa Nova.
Hvordan er bæredygtighed tænkt ind i jeres projekt?
Der bevares en gammel bygning, hvor det ydre udtryk fastholdes. Det er bygningsbevarelse. Kun dele, som ikke kan bevares, udskiftes. Men gulv og de indre ydervægge renoveres og føres op til nutidig standard, som forudsætning for anvendelsen.
Der ses på miljømæssig bæredygtighed med håndværkerne.
Projektet skaber mulighed for stærke fællesskaber for mange grupper og foreninger på Bornholm. Der sikres direkte tilgængelighed. Renoveringen sker socialt med overenskomstmæssig aflønning til firmaer med ordnede forhold.
Administrationen af driften sikrer Bornholms Efterskole. Driftindtægter fra aktiviteter indgår i forhold til driften af Kultur- og Adventure Point Bornholm. Netop den anvendte organisering sikrer, at investeringen, renoveringen og aktiveringen af Salen forventes at sikre den fremtidige drift.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning