Mobilt orangeri og plantefarvehave i Aarhus
Åben for stemmer - Region Midtjylland
Foreningen Dansk Fibershed vil lave en farvehave i Aarhus med et orangeri og værksted på hjul. Farvehaven vil fungere som en levende formidlingshave, hvor man kan tage aktivt del i haven og lære om plantefarve. Farvehaven er åben for alle interesserede, og på udvalgte dage vil der være åbent værksted, hvor byens borgere kan komme forbi og opleve, hvordan man farver tekstiler med havens planter.
Hvad er idéen?
Formålet med at lave en farvehave og et mobilt orangeri er at udbrede kendskabet til plantefarve og skabe et fællesskab om det at dyrke og plantefarve sammen. Bag farvehaven står foreningen Dansk Fibershed, hvis mission er at gentænke den måde, vi producerer og forbruger tekstiler på. Tekstilindustrien er en af de sektorer, der belaster vores klima og miljø allermest, og derfor vil foreningen arbejde for at understøtte bæredygtige og regenerative praksisser i dyrkningen af jorden og i måden, vi fremstiller og anvender materialer.
Hvor skal idéen realiseres?
Farvehaven skal ligge i byparken Pier 2 på havnen i Aarhus, som er et grønt åndehul i byen med fokus på bæredygtige fællesskaber. Farvehaven passer smukt til stedets ånd og kan samtidig bidrage med nye vinkler på bæredygtighedsarbejdet.
Byparken er en midlertidig konstruktion, og derfor er det oplagt at skabe et mobilt orangeri og værksted, der kan flyttes til en anden lokation. Vognen kan samtidig køres ud til skoler, festivaler, markeder eller andre steder og vil dermed også fungere som et flytbart formidlingslaboratorium.
Hvad omfatter projektet?
Det mobile orangeri og værksted bygges fra bunden af genbrugsmaterialer af Jonas "Pindhund" Hallberg, der står bag Tiny Office. Han har tegnet vognen, som desuden suppleres med en vindmølle, der er koblet op på et solcelleskilt. På den måde kan værkstedet køre på sol- og vindenergi - en bæredygtig løsning, der passer perfekt til placeringen midt i havnens vind og sol.
Selve farvehaven anlægges både direkte i den næringsfattige jord og i plantekasser, og projektet undersøger forskellige regenerativt dyrkningsformer.
Ud over det mobile orangeri og værksted (der er tale om én vogn med begge funktioner) anlægges en farvehave i plantekasser og i den næringsfattige jord.
Der vil være en lang række aktiviteter i Farvehaven med åbne havedage, workshops og talks om, hvordan den grønne omstilling kan tage sig ud, når det handler om fibre, tekstiler, plantefarver og tøj.
Hvem står bag projektet?
Projektet drives af foreningen Dansk Fibershed, der er en non-profit forening, som arbejder for ar udbrede kendskabet til lokal og bæredygtig fiberproduktion og farveplanter. Dansk Fibershed er del af den verdensomspændende bevægelse Fibershed, der har eksisteret siden 2010.
Dansk Fibershed inddrager frivillige i pasningen af haven men har det overordnede ansvar og tovholderfunktionen for de frivillige og står også for driften på længere sigt.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Dansk Fibershed arbejder sammen med Gallo Gartneriet, der er et grønt arbejdsfællesskab for mennesker med psykisk sårbarhed, og det mobile orangeri vil på udvalgte dage rulle ud til Gallo Gartneriet i Risskov, så vi også kan lave fælles plantefarvedage der.
Vi arbejder også sammen med kunstbiografen Øst for Paradis om at lave en festival, hvor naturen og det sanselige arbejde med plantefarve rykker ind i biografens asfalterede gård og skaber liv i byen.
Vi har desuden kontakt med en række skoler og andre lokale aktører, og planen er, at det rullende orangeri skal på besøg mange steder i byen.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Målgruppen er børn, unge og voksne i Aarhus og omegn, som har lyst til at indgå i et fællesskab om at dyrke farvehaven og vil lære om plantefarve og bæredygtige tekstiler. Farvehaven og det mobile værksted skal være et laboratorium og en formidlingsplatform for forskellige måder at arbejde med plantefarve på, og projektet inviterer mange forskellige samarbejdspartnere og målgrupper til at tage del i farvehaven.
De fleste fælleshaver dyrker mad eller arbejder med biodiversitet. Farvehaven udvider paletten og sætter fokus på, hvordan vi dyrker og farver fibre mere naturligt og bæredygtigt.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Farvehaven og det mobile orangeri/værksted befinder sig som sagt i Byparken Pier 2, der er et grønt åndehul midt i havnens beton. Farvehaven er tilgængelig for alle, og i dyrkningssæsonen vil der et par gange om måneden være havedage, hvor alle interesserede inviteres til at tage del i havearbejdet. Det mobile orangeri vil danne ramme om åbne workshops, hvor man kan opleve og være med til at plantefarve med de planter, der er blevet dyrket i haven. Stedet er en formidlingshave og et laboratorium for dyrkning og arbejde med plantefarve og sigter derfor mod at være åbent så meget som muligt.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning