Udvidelse af Palmehavens foreningsfaciliteter
Åben for stemmer - Region Midtjylland
Vi vil ombygge vores øvelokale på Institut for (X) i Aarhus til et kulturhus, der rummer et venue med koncerter, foredrag og workshops, og et delekøkken, hvor man kan eksperimentere med fermentering og grøn fødevareudvikling. Formålet er at skabe et fysisk samlingspunkt og et brugerdrevet fællesskab for dem, hvis kundskaber er klar til at møde verden og de mange nysgerrige Aarhusianere.
Hvad er idéen?
Specialisering kræver tid og det kan derfor let føles ensomt at nørde og dygtiggøre sig – Til gengæld er målet ofte at dele det med andre. Formålet er at skabe et samlingspunkt for specialiserede og kreative ildsjæle, der fordi de ikke kan lade være, bruger hjemmet som et værksted for deres interesser. Vi vil skabe sunde produktionsfaciliteter og et stærkt fællesskab, for dem der er klar til at tage næste skridt i deres dygtiggørelse ved, at bygge et eksperimenterende delekøkken og et nyt venue. Vi vil gerne bidrage til at få flere ud af hjemmets ensomhed og ind i samfundets fællesskab.
Hvor skal idéen realiseres?
Projektet skal realiseres på Institut for [X] i Aarhus C, hvor vi har vores øvelokale. X har bidraget til at vi fortsat er bosiddende i byen, og i al ydmyghed tænker vi derfor også udvidelsen som en tak og et bidrag til Xs mange muligheder. Foreningen X udgøres af +600 aktive medlemmer og 40.000 årligt besøgende. Når adspurgt svarer 26% af X’erne, at bedre faciliteter er det vigtigste for at forbedre deres virke. Med et nyt delekøkken og et nyt venue i på X, har PH potentiale til at åbne bydelen op for endnu flere nysgerrige gæster, samarbejdspartnere og nysgerrige ildsjæle.
Hvad omfatter projektet?
Den bæredygtige fremtidssikring består af to elementer: transformation af eksisterende enhed og en tilbygning på 1. sal.
Transformationen indbefatter nyt fundament, tilkobling til vand og kloak og aptering af enheden så den kan fødevaregodkendes til eksperimenter og events med mad og fermentering. Der installeres et fælleskøkken og nuværende krydsfinerbeklædning indvendigt skiftes til en vaskbar overflade.
Tilbygningen bygges efter bæredygtige principper og udvider PHs anvendelsesmuligheder.
Konstruktionen er træ, isoleringen et miljøvenligt alternativ og den indvendige beklædning er krydsfiner genanvendt fra den eksisterende enhed.
Mod øst og syd er facaderne lukkede så lokalet ikke overopheder i løbet af dagen. Vestfacaden fremstår i glas, så der kommer sollys til aktivitet om eftermiddag/aften og lokalet varmes op til brug i de kolde aftentimer.
Der placeres højtsiddende ateliervinduer for behageligt arbejdslys og som kan ventilere lokalet naturligt, så det ikke skal køles mekanisk.
Hvem står bag projektet?
Palmehaven er i dag en forening bestående af 9 medlemmer med baggrund i musik, design, kunst, arkitektur, anlægsgartneri, fermentering, kommunikation og eventfacilitering. Fælles for alle er at vi trives i værtsrollen og det at lære fra sig. Selv har vi alle valgt en kreativ livsførelse og bruger vores baggrunde til at sikre foreningen en bæredygtig økonomi, så vi kan skabe gode fælles oplevelser for os selv og andre. Palmehavens fysiske rammer ejes og driftes af foreningen igennem kontingentbetaling og indtægter fra udlejning og events.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Palmehaven er skabt af lokalsamfundet – for lokalsamfundet. Alle foreningens medlemmer har i mere end et årti været involveret i kunst-, kultur-, musik- og fødevareproduktion i Aarhus, rodfæstet på X. Med Palmehaven skaber vi en åben og generøs platform, som tilbyder nystartede musikere, iværksættere, kunstnere og andre kreative alle de faciliteter, som vi selv havde ønsket os, da vi i sin tid startede. Palmehaven har i løbet af 2022 både været et mødested for Institut for (X)s daglige brugere og en indgang til området og dets særlige miljø for helt nye medlemmer af fællesskabet.
Hvem gavner projekter og hvordan?
I dag er PHs fysiske rammer akustisk optimeret til lydstudie, øvelokale og koncertvenue. Kunstnere som senere er blevet nationalt og internationalt anerkendt har øvet, indspillet og performet her, hvilket giver både publikum og kunstnere en helt særlig tilknytning. PH skal fortsat være et sted, hvor kunstnere kan udvikle sig som en del af et rummeligt fællesskab, med eller uden publikum, men med udvidelsen tilføjes en ny brugergruppe: smagsnørden. Vi vil skabe et “øvelokale” for smag og understøtte et stigende behov for grøn, eksperimenterende og mere bæredygtig fødevareudvikling sammen.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Palmehavens udadvendthed står på tre ben:
Vi er et venue for koncerter, foredrag og workshops for alle.
Foreningen forpligter sig til at holde stedet udadvendt og inviterende – også i hverdagen. Det ligger i Palmehavens DNA at vise frem og lære fra sig.
Palmehaven kan lejes af eksterne brugere som mødelokale, podcaststudie, meditationsrum og lignende.
I løbet af det seneste år har Palmehaven været venue som del af forskellige festivaller og større byarrangementer. Det er vores ønske at Palmehaven bliver styrket som en foretrukken koncert- og eventpartner samt et nysgerrigt fødevarefællesskab.
Del
Del
Del projektet på de sociale medier for at skabe opmærksomhed og opbakning